Primele imagini din filmul "De ce eu?", despre sinuciderea procurorului Panait. Ponta: "Nu are legatura cu mine"

Filmul

Regizorul Tudor Giurgiu a publicat pe blogul personal si pe pagina sa de Facebook primele imagini din filmul despre controversatul caz al procurorului Cristian Panait. Pelicula se numeste "De ce eu?"

In secventele lungmetrajului apare si Robert Turcescu, despre care cineastul a precizat ca isi interpreteaza propriul rol, cel de moderator TV.  "Joaca un rol foarte mic ca moderator. (...) E o emisiune. Totul este imaginar", a declarat Tudor Giurgiu. Potrivit cineastului, "imaginile au fost filmate in februarie", Robert Turcescu fiind prezent in film intr-o secventa de 30-40 de secunde.

Teaserul filmului "De ce eu?", cunoscut pana de curand sub titlul de "Cristian", incepe cu un text: "Inainte de 21 decembrie 1989, Securitatea, politia politica a regimului comunist, avea un efectiv de 15.312 angajati si beneficia de serviciile a peste 400.000 de informatori".

Urmeaza textul "2002. In Romania existau 7 servicii secrete. Ministere importante aveau propriul Serviciu Secret", fiind prezentate imagini cu siglele acestora - Serviciul Roman de Informatii (SRI), Serviciul de Informatii Externe (SIE), Serviciul de Protectie si Paza (SPP), Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA), Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

Dupa imaginile cu siglele Serviciilor Secrete, teaserul contine un mesaj ce apartine, potrivit imaginilor, unui blogger anonim: "Toti cei care incearca din interior sa lupte cu un sistem asfixiant sfarsesc inevitabil prin a fi inghititi, izolati si sfasiati in bucati...".

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Procurorii sa fie independenti si fata de presiuni, strigate si telefoane de la presedinte
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Cristian (29 de ani) este un procuror cu o cariera in plina ascensiune. sefii sai ii incredinteaza un caz de maxima importanta: anchetarea unui alt magistrat suspect de luare de mita. Dilema alegerii intre adevar si cariera il apasa cumplit. incercand sa rezolve cazul cu orice pret, Cristian intra intr-o zona periculoasa si are parte de surprize si revelatii neasteptate".

Totodata, o alta informatie care apare in teaserul filmului "De ce eu?" este aceea potrivit careia in 2006, SIPA, Serviciul Secret al Ministerului de Justitie, a fost inchis, fiind acuzat ca supravegheaza procurori si judecatori. "SIPA era condus de fosti generali de securitate", se mai arata in videoclipul publicat joi.

Intr-un interviu acordat Mediafax, regizorul Tudor Giurgiu a precizat ca filmul "Cristian" este un proiect de care este "foarte atasat", afirmand ca incearca sa il lucreze "cat mai neatins de toate conotatiile politice". "M-as bucura sa schimbe niste constiinte, m-as bucura sa se redeschida un pic cazul si discutiile in jurul cazului, care cred in continuare ca a fost foarte rapid clasat si de fapt cei care au determinat sinuciderea procurorului Panait sunt in continuare liberi si nechestionati. Dar de aici pana la toate elucubratiile pe care le-am citit in ziare este cale lunga", a afirmat acesta.

Intrebat daca premierul Victor Ponta apare ca personaj in film, regizorul Tudor Giurgiu a spus ca este vorba despre o intoxicare a mass-media, pentru ca Victor Ponta, la data decesului procurorului Panait, nu mai era procuror in Parchet. "Una este isteria din mass-media si alta este ce se intampla in film", a replicat el.

Tudor Giurgiu a explicat ca a studiat dosarul privind cazul procurorului Cristian Panait, intalnindu-se cu multi din apropiatii acestuia. "A durat foarte mult si lumea cred ca trebuie sa inteleaga bine ca e un film de fictiune, el nu este un film documentar. (...) este un film despre un procuror aflat in fata unei decizii importante, cum sa joace o carte importanta, sa dea o solutie asa cum i se impune, asa cum se doreste, undeva in sferele de sus ale puterii, sau sa dea o solutie pe un dosar asa cum ii dicteaza profesia si normele morale ale meseriei. Asta e dilema morala a filmului", a completat Giurgiu.

"Imi doream foarte mult sa spun o poveste despre dezintegrarea unui om, cum poate un om normal, sanatos si destept si admirat de toata lumea, cum poate in 20 de zile sa devina o epava", a mai declarat acesta.

Filmul ii are in distributie pe Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Mihai Smarandache, Liviu Pintileasa si Alin Florea.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca este convins ca filmul despre cazul procurorului Cristian Panait, regizat de Tudor Giurgiu, nu are nicio legatura cu el, deoarece nu mai era procuror atunci cand s-au intamplat faptele care fac obiectul fimului. "Nu are legatura cu mine. Tudor Giurgiu a spus foarte clar ca este un film artistic despre viata lui Cristi Panait, care mi-a fost un foarte bun prieten si apropiat, am fost procurori tineri amandoi", a spus Ponta, conform Mediafax.

El a amintit ca nu mai era procuror cand s-au intamplat faptele care fac obiectul fimului si a adaugat ca poate va exista si un al doilea episod al filmului, cu procurorii dinainte de 1989, printre care ar putea fi gasit si un contracandidat din actualele alegeri prezidentiale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Basescu, dupa acuzele de amenintare si santaj: Doamna Firea e o santajista de profesie, Victor Ponta - un procuror ratat
Basescu, dupa acuzele de amenintare si santaj: Doamna Firea e o santajista de profesie, Victor Ponta - un procuror ratat

Razboiul dintre PSD si Traian Basescu a intrat intr-o noua etapa. Cu sustinerea premierului, senatoarea Gabriela Vranceanu Firea a scris marti o plangere penala impotriva presedintelui, pe care il acuza de amenintare si santaj.

Ponta: Procurorii sa fie independenti si fata de presiuni, strigate si telefoane de la presedinte
Ponta: Procurorii sa fie independenti si fata de presiuni, strigate si telefoane de la presedinte

Ministrul de resort va colabora cu procurorul general si seful DNA la desemnarea conducatorilor de structuri, dar si la protejarea de "presiuni, strigate si telefoane de la presedinte", a declarat premierul Victor Ponta.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.