Primarul comunei Jilava, subiect de ancheta la "Romania te iubesc", condamnat la 7 ani de inchisoare. Decizia nu e definitiva

Adrian Mladin

Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat vineri, de Curtea de Apel Bucuresti la 7 ani de inchisoare cu executare.

De asemenea, fostul edil din Snagov, Apostol Musat, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, in dosarul in care sunt acuzati de coruptie.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata cu apel al instanta suprema.

Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, este unul dintre personajele principale ale anchetei semnata de Rares Nastase in cadrul emisiunii "Romania, te iubesc".

Duminica, 30 martie 2014, de la ora 18.00, puteti urmari la Pro TV cum la doi pasi de Capitala actioneaza de ani buni un grup de oameni cercetati penal care pozeaza in aparatorii legii. "Am intrat in culisele unei filiere de tip mafiot, cu ramificatii in administratie, justitie si pana la Guvern. Vorbim de fapte grave de coruptie si dosare tinute la sertar. Va prezint in detaliu cum actioneaza o caracatita bine organizata, cat de usor si eficient pot fi comandate evacuari, retineri si arestari, dar si ce costuri implica astfel de actiuni”, spune Rares Nastase.

Citește și
Adrian Mladin
Adrian Mladin si Dumitru Ruse au castigat din arest alegerile pentru Primariile Jilava si Magurele
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

 

Instanta i-a condamnat, in acelasi dosar, pe Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, la 4 ani de inchisoare cu executare, pe Ion Scaeteanu, la 4 ani de inchisoare cu executare, pe Marinica Bozdoro, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, si pe Suliman Vildan la 3 ani de inchisoare cu executare.

Curtea de Apel Bucuresti a mai stabilit o pedeapsa de 2 ani de inchisoare cu suspendare in cazul Roxanei Curpene si i-a achitat pe Eugenia Cutaru si Gheorghe Roman. Totodata, instanta a mentinut sechestrele asiguratorii puse pe bunurile inculpatilor, precum si masura controlului judiciar in cazul lui Musat si Mladin. Judecatorii i-au obligat pe inculpati la plata a cate 40.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

Mita de milioane de euro pentru parcelarea unor terenuri

In 14 februarie 2012, Adrian Mladin si Apostol Musat au fost trimisi in judecata pentru o mita de milioane de euro ceruta in cazul parcelarii unor terenuri. Procurorii l-au acuzat pe Adrian Mladin de luare de mita, fals intelectual in forma participatiei improprii, instigare la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, iar Apostol Musat a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, in forma continuata, fals intelectual, in forma participatiei improprii, instigare la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.

Gheorghe Roman, vicepresedinte al Consiliului Judetean Ilfov la data faptelor, a fost deferit justitiei pentru trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, pentru complicitate la luare de mita, fals intelectual, in forma participatiei improprii, spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie si Ion Scaeteanu, persoana din anturajul primarului comunei Snagov, pentru trafic de influenta, in forma continuata, fals intelectual, in forma participatiei improprii, tentativa la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.

Totodata, procurorii au trimis in judecata in acest dosar doi notari publici si trei administratori de firme.

Potrivit DNA, in calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-ar fi pretins unei persoane, denuntatoare in cauza, suma de 500.000 de euro din care, la data de 19 septembrie 2011, ar fi primit 50.000 de euro, pentru ca, abuzand de prerogativele functiei, sa dispuna intocmirea, de catre Comisia Locala de Fond Funciar, a unui plan parcelar in care sa fie incluse toate terenurile denuntatorului, in suprafata totala de 23,8 hectare, iar loturile sa fie alipite.

In 28 iulie 2011, Mladin l-ar fi determinat pe finul sau Szasz Ovidiu sa incheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denuntatorul, prin care acesta din urma sa ii cedeze drepturile asupra a doua terenuri. in realitate, acest contract ar fi fost incheiat doar pentru a garanta si a ascunde savarsirea infractiunii de luare de mita si totodata de a ascunde originea ilicita a celor doua terenuri, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca in activitatea infractionala ar fi intervenit si Apostol Musat, care, in calitate de primar al comunei Snagov la data faptelor, ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra lui Mladin si a directorului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliare Ilfov si ca, in virtutea acestei influente, ar putea sa grabeasca demersurile de obtinere a documentelor cadastrale pentru denuntator. in schimb interventiei, Musat i-ar fi pretins denuntatorului, atat direct cat si prin intermediul lui Ion Scaeteanu, 1,1 milioane de euro, fiind sprijinit si de Octavian Valentin Lungu.

Pentru a ascunde si garanta obtinerea mitei, Apostol Musat l-ar fi determinat pe Ion Scaeteanu sa intocmeasca la notariat, in 6 iulie 2011, un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul, din care sa rezulte ca Scaeteanu l-a imprumutat pe denuntator cu suma pretinsa drept mita, respectiv 1,1 milioane de euro, iar imprumutul este garantat cu terenurile denuntatorului. "Prin contractul respectiv se ascundea originea ilicita a sumelor de bani pretinse cu titlu de mita. In cele din urma insa, Scaeteanu Ion a incheiat un contract din care rezulta ca el l-ar fi imprumutat pe denuntator cu suma de 2.500.000 euro", potrivit procurorilor.

In cursul anului 2011, planul parcelar a fost intocmit, iar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

In 19 aprilie 2012, Octavian Lungu si Florin Vacaru, deferiti justitiei in acest dosar, au fost condamnati de Curtea de Apel Bucuresti la trei ani si, respectiv, doi ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce si-au recunoscut faptele si au cerut sa fie judecati doar pe baza probelor din dosar. Acestia au contestat decizia la instanta suprema, care in 20 septembrie 2012 le-a respins recursurile, acestia ramanand cu pedepsele dispuse de Curtea de Apel Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Primarii Adrian Mladin si Apostol Musat, eliberati din arest de catre instanta suprema
Primarii Adrian Mladin si Apostol Musat, eliberati din arest de catre instanta suprema

Primarii din Jilava si Snagov, Adrian Mladin si Apostol Musat, care sunt judecati pentru coruptie, vor fi eliberati din arest, in urma unei hotarari de miercuri a instantei supreme.

Adrian Mladin si Dumitru Ruse au castigat din arest alegerile pentru Primariile Jilava si Magurele
Adrian Mladin si Dumitru Ruse au castigat din arest alegerile pentru Primariile Jilava si Magurele

Unii romani sunt chiar de necrezut . Altfel cum am explica faptul ca cetatenii din doua localitati ale judetului Ilfov au ales fara ezitare doi primari penali.

Mita de aproape 2 milioane de euro pentru doi primari si vicepresedintele CJ Ilfov
Mita de aproape 2 milioane de euro pentru doi primari si vicepresedintele CJ Ilfov

Doi primari si vicepresedintele Consiliului Judetean Ilfov sunt acuzati ca ar fi cerut aproape 2 milioane de euro, ca sa nu respecte legea.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.