Primăria Capitalei, precizări despre protestul diasporei anunțat pentru 10 august în Piața Victoriei

Gabriela Firea
Inquam Photos / Alexandru Busca

Primăria Municipiului Bucureşti face precizări cu privire la protestul diasporei anunțat pentru 10 august în Piața Victoriei, după ce au apărut informații că primarul Capitalei ar fi refuzat să dea aviz evenimentului.

Conform unui comunicat al Primăriei, Gabriela Firea se va întâlni în cursul zilei de luni, 23 iulie, la sediul Primăriei Capitalei, cu reprezentanţii tuturor instituţiilor responsabile de ordinea, liniştea publică şi siguranţă cetăţenilor, pentru a stabili posibilitatea organizării în deplină siguranţă a unui eveniment de amploarea celui anunţat.

Gabriela Firea: “Am fost şi voi rămâne un adept al libertăţii de exprimare. Am fost şi voi fi un om care respectă legea. Este simplu să nu ai nicio responsabilitate legală şi să acuzi ori să jigneşti, de pe margine, cum se întâmplă în aceste zile. Este regretabil că o manifestaţie a diasporei este politizata de USR şi PNL, partide care vor să confişte acţiunea romanilor din afara graniţelor. Şi eu am membri din familie şi prieteni care muncesc sau învaţă în afara ţării şi aş fi ultima persoană care să facă un gest negativ la adresa diasporei. Mai presus de orice, însă, trebuie să respectăm toţi legile şi regulile. Cu siguranţă, în întâlnirile de săptămâna viitoare, se vor găsi soluţii legale şi eficiente şi pentru acest eveniment, cu garantarea siguranţei tuturor cetăţenilor. Dacă se doreşte organizarea unui eveniment cu 10.000 de persoane, 100.000 de persoane sau 1.000.000 de persoane, teoretic, totul este posibil dacă organizatorul îşi asumă responsabilităţile ce decurg din lege şi toate instituţiile statului conlucrează pentru a garanta siguranţă cetăţenilor”.

Comunicatul integral al Primăriei:

Primarul General, Gabriela Firea, se va întâlni în cursul zilei de luni, 23 iulie, la sediul Primăriei Capitalei, cu reprezentanţii tuturor instituţiilor responsabile de ordinea, liniştea publică şi siguranţă cetăţenilor, pentru a stabili posibilitatea organizării în deplină siguranţă a unui eveniment de amploarea celui anunţat. Se vor avea în vedere aspecte esenţiale în desfăşurarea manifestării, cum ar fi accesul la spitalele din zonă, afluirea şi defluirea participanţilor, circulaţia autospecialelor de intervenţie medicală, pompieri, ISU etc.

Citește și
Palatul Victoria
Un reprezentant al diasporei spune că mai mulți români au intenția de a ”vizita” Capitala pe 10 august
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Astfel, la această şedinţă au fost invitaţi să participe şefii următoarelor instituţii: Jandarmeria, SRI, SIE, Prefectura Capitalei, Poliţia Rutieră, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Poliţia Locală, RATB, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, ISU, precum şi reprezentanţi ai Direcţiilor din Primăria Capitalei cu atribuţii în acest domeniu.

Primarul General, Gabriela Firea: “Am fost şi voi rămâne un adept al libertăţii de exprimare. Am fost şi voi fi un om care respectă legea. Este simplu să nu ai nicio responsabilitate legală şi să acuzi ori să jigneşti, de pe margine, cum se întâmplă în aceste zile. Este regretabil că o manifestaţie a diasporei este politizata de USR şi PNL, partide care vor să confişte acţiunea romanilor din afara graniţelor. Şi eu am membri din familie şi prieteni care muncesc sau învaţă în afara ţării şi aş fi ultima persoană care să facă un gest negativ la adresa diasporei. Mai presus de orice, însă, trebuie să respectăm toţi legile şi regulile. Cu siguranţă, în întâlnirile de săptămâna viitoare, se vor găsi soluţii legale şi eficiente şi pentru acest eveniment, cu garantarea siguranţei tuturor cetăţenilor. Dacă se doreşte organizarea unui eveniment cu 10.000 de persoane, 100.000 de persoane sau 1.000.000 de persoane, teoretic, totul este posibil dacă organizatorul îşi asumă responsabilităţile ce decurg din lege şi toate instituţiile statului conlucrează pentru a garanta siguranţă cetăţenilor”.

Totodată, reprezentanţii Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice, organizată la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti, l-au invitat la discuţii pe organizatorul manifestaţiei din data de 10 august, pentru a stabili de comun acord cu toate instituţiile implicate, detaliile tehnice ale evenimentului pe care doreşte să îl organizeze.

Astfel, contactat telefonic de către secretarul comisiei, reprezentantul organizatorului a afirmat că, având în vedere că se află în afara ţării, în cursul zilei de luni va comunica reprezentanţilor PMB ziua în care poate ajunge la Bucureşti, la lucrările Comisiei pentru avizarea evenimentelor publice, pentru a stabili detaliile tehnice organizării mitingului.
Reamintim că, potrivit Legii 60/1991, astfel de manifestări se aprobă respectând următoarea procedura: orice eveniment public trebuie declarat la Primăria Capitalei; în baza declaraţiei scrise şi înregistrate, organizatorul este invitat în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice, constituite la nivelul PMB, pentru analizarea şi avizarea condiţiilor de desfăşurare a evenimentului.

Urmare a discuţiilor avute cu organizatorul, în cadrul comisiei se încheie un protocol, semnat de acesta şi toate instituţiile implicate în bună desfăşurare a evenimentului. Abia în final, protocolul ajunge la Primarul General al Municipiului Bucureşti pentru aprobare.

În consecinţă, subliniem faptul că, în acest caz, Primarul General NU s-a pronunţat, au existat doar discuţii preliminare în cadrul Comisiei, având în vedere amploarea evenimentului în cauză.

Prin urmare, toate informaţiile apărute în mediul public sunt speculaţii, mai ales că nu au fost parcurse toate etapele legale pentru avizarea unui astfel de eveniment.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Condiția pusă de Gabriela Firea pentru a autoriza mitingul românilor din diaspora
Condiția pusă de Gabriela Firea pentru a autoriza mitingul românilor din diaspora

Urmare a discuțiilor din spațiul public referitoare la solicitarea Federației Românilor de Pretutindeni privind organizarea unui miting în Piața Victoriei în data de 10 august 2018, Gabriela Firea face următoarele precizări.

Un reprezentant al diasporei spune că mai mulți români au intenția de a ”vizita” Capitala pe 10 august
Un reprezentant al diasporei spune că mai mulți români au intenția de a ”vizita” Capitala pe 10 august

Un reprezentant al Federației Românilor de Pretutindeni a lăsat să se înțeleagă într-o declarație acordată RFI că mitingul diasporei de la București, de pe 10 august, ar putea avea loc chiar și fără autorizația Primăriei Capitalei.

Protestul diasporei din 10 august nu a primit aviz de la Primăria Capitalei
Protestul diasporei din 10 august nu a primit aviz de la Primăria Capitalei

Protestul diasporei anunțat pentru 10 august în Piața Victoriei nu a primit avizul Primăriei Capitalei, anunță organizatorii.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.