Prima reacție a șefei DNA în scandalul înregistrarii în care ar fi fost acuzată că face presiuni

Codruta Kovesi

Procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi a reacționat pentru prima dată după scandalul provocat de înregistrarea în care un inspector de la Inspecţia Judiciară acuza presiuni din partea şefei DNA.

Este vorba despre scandalul declanșat după ce în spațiul public a apărut o înregistrare audio a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, care este inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA.

Potrivit News.ro, Focică susţine că “procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare”.

Acum, Kovesi a declarat la Europa FM că nu este menționat numele ei în acea discuție, despre care nu este sigură dacă a fost cu adevărat purtată între doi inspectori.

Șefa DNA se întreabă retoric de ce, dacă această înregistrare a apărut în luna iulie, scandalul a izbucnit abia în septembrie.

Citește și
Laura Kovesi
Reactia Codrutei Kovesi, dupa demararea celui mai amplu control la DNA: "Eficienta institutiei ii dispera pe unii"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Codruța Kovesi”În primul rând nu știu cât de autentică este acea discuție. Nu știu cine sunt protagoniștii. Se presupune că sunt anumite persoane. Am citit și eu redarea acelei discuții, nu apare numele Kovesi în acea discuție, nu se spune Kovesi a făcut, Kovesi n-a făcut. Este o discuție între presupuși doi inspectori. Tot din spațiul public am aflat că această discuție ar fi avut loc undeva în luna iulie, nu știu, nu este confirmat oficial de cptre nimeni. Însă sunt convinsă că șeful Inspecției Judiciare, în momentul în care un inspector se prezintă și spune că cineva a făcut presiuni, a doua zi era obligat să dispună un control cu privire la acea situație.

Ori aici vorbim despre o înregistrare presupusă a fi făcută undeva în luna iulie, despre care se vorbește doar în luna septembrie. Ma întreb, de ce, dacă a existat acea înregistrare, dacă a existat această discuție, dacă cineva s-a plâns că s-au făcut presiuni, de ce nu s-au luat măsuri timp de 3 luni de zile?

Pentru că în această perioadă, inspectorul șef a desemnat acel inspector în echipa de inspecție la DNA”.

Moise Guran: Cealaltă inspecție.

Codruța Kovesi: ”Sunt două inspecții diferite, pentru că s-a creat o confuzie între inspecția care vizează modul în care am instrumentat dosarul cu OUG 13 și controlul de fond dispus la DNA”.

Ministrul Justiţiei, despre scandalul de la Inspecţia Judiciară: Este absolut nefiresc. Vor fi derulate procedurile legate

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a calificat joi situaţia creată de înregistrarea în care un inspector de la Inspecţia Judiciară acuza presiuni din partea şefei DNA ca nefirească şi a spus că "vor fi derulate procedurile legale".

"Este absolut nefiresc. Eu astăzi nu am fost la şedinţa CSM, dat fiind că am avut şedinţă de Guvern. Dar vor fi derulate procedurile legale", a declarat ministrul Justiţiei, răpunzând unei întrebări.

UNJR şi AMR au solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii “să se sesizeze de îndată în vederea apărării independenţei întregului sistem judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA”.

Solicitarea este formulată în urma publicării unei înregistrări ambientale a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA, unde aceasta susţine că “procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare”.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Procurori DNA, cercetaţi de Inspecţia Judiciară pentru modul în care au anchetat dosarul privind OUG 13
Procurori DNA, cercetaţi de Inspecţia Judiciară pentru modul în care au anchetat dosarul privind OUG 13

Inspectia Judiciară a anunţat că a declanşat o acţiune disciplinară împotriva procurorilor DNA Marius Bulancea, Paul Dumitriu şi Jean Uncheselu.

Reactia Codrutei Kovesi, dupa demararea celui mai amplu control la DNA:
Reactia Codrutei Kovesi, dupa demararea celui mai amplu control la DNA: "Eficienta institutiei ii dispera pe unii"

"Este un asalt asupra DNA, pentru ca eficienta institutiei ii dispera pe unii care vor ca noi sa nu ne mai facem treaba" - o spune sefa procurorilor anticoruptie,

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.