Prima biserica privata, aflata in concurenta cu BOR-ul. Mitropolia Moldovlahiei: Fierb astia cand vad ca nu au ce sa ne faca

Mitropolia Moldovlahiei

In Secuienii Noi, in apropiere de Roman (Neamt), o biserica privata s-a transformat in Mitropolia Moldovlahiei, la care au aderat mai multi preoti caterisiti de Biserica Ortodoxa Romana.

Mitropolia Moldovlahiei s-a nascut "prin vointa si dreapta cautare" a fostului preot Mihail Claudiu Vasilache, in prezent mitropolit. Acesta a fost caterisit de catre Arhiepiscopia Romanului si a Bacaului pentru ca a divortat si s-a recasatorit de doua ori si pentru ca "a deschis cartea" pentru credinciosii care calcau pragul parohiei sale, ghicindu-le viitorul in paginile Evangheliei.

El nu s-a conformat deciziei Bisericii Ortodoxe Romane si a infiintat in curtea casei sale o biserica privata, pe care a afiliat-o, ulterior, ca o fractiune desprinsa din Biserica Ortodoxa Ucraineana, intitulata Biserica Crestin Ortodoxa dupa Vechiul Calendar, unde a fost repus in tainele preotiei.

Initial, acesta a infiintat "Asociatia Sfanta Cruce - Secuiana", a ridicat biserica privata in curtea locuintei sale din Secuieni, pe care a transformat-o intai in vicariat, apoi, dupa ce a fost hirotonit intr-o ceremonie la care a participat tot sinodul fractiunii din Ucraina, a transformat-o in mitropolie - Mitropolia Moldovlahiei.

Imagine cu Mitropolitul Mihail, in Mitropolia Moldovlahiei, aflata in Secuienii Noi, duminica, 9 martie 2014

"Mitropolitul" de la biserica privata sustine ca a fost hartuit de catre reprezentantii BOR mai multi ani la rand, pana cand s-a afiliat Mitropoliei din Kiev, Ucraina. De altfel, la slujba liturghiei, in locul patriarhului Daniel, in rugaciunea de slavi este pomenit un preot autointitulat "Fericit".

Citește și
procesiune, Capitala
3.000 de pelerini si zeci de preoti, la o slujba speciala in Capitala. Oamenii s-au rugat la o icoana facatoare de minuni
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"In Grecia, 60% dintre biserici sunt private, este un lucru normal. Vrem sa ne vedem de treaba noastra si sa nu fim implicati in structurile Bisericii Ortodoxe Romane. Tot ce conteaza acum sunt credinciosii care vin si nici nu vrem sa ii intaratam si mai tare pe cei de la BOR", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX "mitropolitul" Mihail Vasilache.

Liturghia de duminica de la biserica privata din Secuienii Noi a fost oficiata de un sobor de cinci preoti care au avut probleme cu autoritatea Bisericii Ortodoxe Romane de care apartineau, fiind caterisiti.

Preotul David, care apartinea de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului si care in prezent slujeste la Mitropolia Moldovlahiei, a fost decazut din drepturi pentru ca a divortat de sotia sa. El sustine ca a continuat insa sa slujeasca la o alta parohie din Roman timp de sapte ani, ca imbisericit, ceea ce inseamna ca nu avea nici contract de munca si nici vreun drept de organizare a parohiei.

"Eu? Pai eu nu m-am inteles cu casatoria, am avut niste probleme si am fost inlaturat. Am slujit apoi sapte ani ca imbisericit la o alta parohie din preajma. Nu am vrut decat sa fiu alaturi de oameni, dar m-au inlaturat si de acolo. Acum sunt mai in varsta, m-am lamurit si cu casatoria, mi-am cumparat o bucata de teren, ma calugaresc si imi ridic manastire. Ca aici, in zona Romanului, nu prea sunt manastiri. Oricum, acum fierb astia de la BOR cand vad ca nu au ce sa ne faca", a explicat parintele David.

El spune ca nou-infiintata mitropolie independenta de BOR este "o gura de aer proaspat pentru preotii care au avut alte perspective" decat Biserica Ortodoxa.

Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au spus ca "imbisericirea", cum era cazul preotului David, este in afara legilor bisericii, acest statut fiind destinat doar absolventilor de Teologie care nu au inca parohie.

"Un preot caterisit isi pierde dreptul sa mai savarseasca orice fel de lucrare sacra. Nu mai are voie sa poarte vesmant liturgic, sa slujeasca sau sa predice. Caterisirea este o sanctiune ireversibila, nu se mai poate reveni asupra ei", a explicat pentru MEDIAFAX preotul Marian Timofte, consilier administrativ-bisericesc la Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Mitropolia Moldovlahiei

La Secuieni mai predica si Stefan Bercaru, preotul fiind caterisit anul trecut, cand a fost trecut oficial "in randul mirenilor", din mai multe motive. El a fost acuzat de adulter de catre comunitatea de la Bohotin, unde slujea, iar Mitropolia Moldovei si Bucovinei a descoperit acest lucru, stabilind ca a fost casatorit de trei ori, de doua ori inainte de '89. El a fost insa caterisit pentru schisma.

"Bercaru a fost caterisit anul trecut, a expirat termenul dupa ce a fost decazut din treapta in urma caruia putea face apel si a fost trecut in randul mirenilor. Acesta a depus un document la comisie prin care ne-a anuntat de decizia sa de a se retrage de sub ascultarea Inalt Prea Sfintitului Teofan si sa treaca sub ascultarea unui alt mitropolit care i-ar fi iertat pacatele, fara insa a spune cui", a explicat preotul Marian Timofte.

Pe baza documentului depus de catre Stefan Bercaru, Consiliul Eparhial al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care ii dezbatea situatia, a considerat ca a rupt legaturile cu Biserica Ortodoxa si a decis caterisirea acestuia pe motiv de schisma.

Stefan Bercaru sustine insa ca a fost nevoit sa plece din Biserica Ortodoxa Romana pentru ca simtea ca oamenii din Bohotin nu mai aveau putere de decizie in ceea ce priveste acvititatea sa.

"In 2008 bisericile au trecute toate in patrimoniul Mitropoliei si, practic, comunitatea nu mai are niciun drept asupra bisericii. Atunci cand se ia o hotarare asupra unui preot comunitatea nu mai poate spune nimic. Ei taie, ei spanzura. Atunci am fost nevoit sa iau alta linie, unde este aceeasi credinta, aceleasi obiceiuri, aceleasi datini, nu este nimic mai deosebit decat structura", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX parintele Bercaru.

Acesta argumenteaza ca acuzatiile de adulter la adresa sa sunt inventii si ca ar fi imposibil ca el sa fie considerat schismatic, din moment ce biserica spre care s-a indreptat respecta aceleasi datini precum Biserica Ortodoxa Romana.

"Este aceeasi credinta, doar ca nu tin de ei canonic, asta nu inseamna ca sunt schismatic. Da, sunt recasatorit. Si ce? Sunt singurul care s-a casatorit din nou? Ori faci curatenie si ii iei pe toti de la «a» la «z», ori niciunul. Nu iei masuri impotriva unui preot care a facut ce nu a facut neam de neamul lor in istoria Mitropoliei", a completat Stefan Bercaru.

El a mai sustinut ca mitropolia privata are acum la Kiev "izvorul harului" si ca in noua structura vor scapa de practicile "de colectivizare" ale Mitropoliei.

"Aici nu o sa mai fie cu dari, cu biruri. Chiar saptamana trecuta a venit ordin sa se stranga fondul central misionar, mai este fondul blandul pastor, fugi prin sat, strangi si pentru protoerie, si pentru fondul mitropoliei, ei au monopol pe lumanari, toate pe spatele credinciosilor", a sustinut fostul preot.

In plus, acesta a spus este hotarat sa ridice o noua biserica, tot in Bohotin, unde a slujit initial, care sa fie subordonata Mitropoliei de la Secuieni. A cumparat deja 80% din materiale, iar constructia va incepe in luna aprilie.

"Daca m-ar inchide, sa ma deporteze undeva, cand am iesit de acolo tot biserica privata fac. Ei s-au obisnuit sa detina monopolul, dar nu poti sa detii monopol asupra harului. Nici Bin Laden daca eram nu se napusteau asa asupra mea. Am fost primul preot care am recuperat o parte din pamantul bisericii inca din anul ’90 si pentru chestia asta am avut o altercatie cu un inginer.

Am fost dat in consistoriu si le-am spus inca de pe atunci, nu ca o amenintare, «daca va purtati asa cu preotii vor aparea biserici independente si va zic ca primul care o sa plece la Mitropolia Moldovei la Iasi eu o sa fiu». Asta am spus-o acum 23 de ani si uitati ca mi s-a adeverit", a mai spus fostul preot.

Celalalt preot din Iasi care a slujit duminica la Secuieni este Viorel Mihalache, caruia i s-a retras dreptul de a sluji dupa ce s-a recasatorit tot de trei ori. In prezent, este casatorit cu a treia sa sotie, Carmen Elena Mihalache, care are un cabinet de psihologie in Iasi.

"Mihalache a fost depus din drepturi de catre Consiliul Eparhial de prin 2007, pentru recasatorie", a declarat pentru corespondetul MEDIAFAX preotul Marian Timofte.

Conform unor reprezentanti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Mihalache a depus, la randul sau, o scrisoare oficiala catre Consiliul Eparhial in care explica faptul ca nu mai raspunde de Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Conform acelorasi surse, acesta urmeaza sa fie caterisit saptamana viitoare.

Cel de-al patrulea preot care a slujit duminica la Secuieni este Cosmin Becica, nascut in Campulung Moldovenesc. Acesta este cantaret de muzica populara, in timpul liber, dar a absolvit Seminarul Teologic de la Manastirea Neamtului.

Reprezentantii Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor sustin ca acesta nu a slujit niciodata sub indrumarea lor.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei din Iasi neaga acuzatiile aduse de catre preotii de la Secuieni, care vorbesc despre existenta unor presiuni asupra practicii lor private.

"Oamenii s-au despartit de noi, au ales alta cale, care este in afara bisericii. Ca au fost nereguli e adevarat, dar legea sau libertatea de exprimare face ca oricine sa se poata numi mitropolit sau patriarh sau cum vrea el", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Mitropoliei, preotul Constantin Sturzu.

In ceea ce-i priveste pe oameni din Secuienii Noi, la slujba de duminica au fost prezenti aproximativ 80 de enoriasi, iar cele 15-20 de masini parcate aveau placute de inmatriculare din trei judete: Iasi, Bacau si Neamt.

Intrebati de corespondentul MEDIAFAX daca stiu care este situatia "mitropolitului" si ca Biserica Ortodoxa Romana condamna astfel de practici, ei au sustinut ca stiu despre problemele avute de preoti, dar ca aleg in continuare sa vina acolo.

"Parintele tine o slujba foarte frumoasa si daca are probleme la Biserica Ortodoxa nu conteaza, pentru ca noi suntem pe rit vechi", a spus un localnic.

El a mai spus ca nu stia despre caterisirea "mitropolitului", dar ca stia despre "obiceiul ghicitului" in Evanghelie.

"Are voie sa faca asta, normal, dar sunt lucruri care trebuie pastrate in biserica, pentru preot, nu pentru oameni. Credinciosul nu trebuie sa isi stie viitorul“, crede barbatul.

Biserica din Secuienii Noi se afla pe marginea drumului european E85, la cinci kilometri de orasul Roman, fiind o constructie alba, cu acoperis rosu, pe care sunt puse doua cruci.

Sursa foto: Mediafax Foto

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni in 2016, pentru prima data dupa 1.100 de ani
Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni in 2016, pentru prima data dupa 1.100 de ani

Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni in anul 2016, pentru prima data dupa 1.100 de ani, intalnirea urmand sa se desfasoare la Biserica Sfanta Irina din Istanbul, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic, din anul 381.

3.000 de pelerini si zeci de preoti, la o slujba speciala in Capitala. Oamenii s-au rugat la o icoana facatoare de minuni
3.000 de pelerini si zeci de preoti, la o slujba speciala in Capitala. Oamenii s-au rugat la o icoana facatoare de minuni

A fost o zi plina de incarcatura spirituala pentru credinciosii ortodocsi. Peste 3 mii de pelerini si zeci de preoti au participat in gradina Icoanei la o slujba speciala de sfintire a icoanelor.

Preotii pun taxa obligatorie pe credinta si penalizari pentru pacatosi. Enoriasii care lipsesc duminica platesc mai mult
Preotii pun taxa obligatorie pe credinta si penalizari pentru pacatosi. Enoriasii care lipsesc duminica platesc mai mult

Nici taxa pe care oamenii o dau bisericii nu mai e ce-a fost. Desi nu este obligatorie, un preot din Olt ii penalizeaza cu 50 la suta pe credinciosii care intarzie cu plata.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.