Prim-procuror din Botosani, retinut pentru 24 de ore. Este acuzat de santaj si divulgare de informatii secrete

Raluca Stancescu

Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Botosani Raluca Stancescu a fost retinuta pentru santaj, instigare la favorizarea faptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justitiei si divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Botosani Raluca Stancescu a fost retinuta 24 de ore pentru santaj, instigare la favorizarea faptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justitiei si divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, anunta DNA.

In afara de Raluca Stancescu, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore si pentru Catalin Stavara, pentru santaj.

Stancescu si Stavara urmeaza sa fie prezentati vineri Curtii de Apel Suceava, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 20.07.2017, pentru Constantin Batca, aget de politie in cadrul Politiei municipiului Botosani – Biroul de Investigatii Criminale, pentru savarsirea infractiunilor de favorizarea faptuitorului si fals intelectual in forma continuata si compromiterea intereselor justitiei.

Citește și
sediul DNA
Un procuror acuzat de luare de mita lupta cu DNA. Magistratul e acuzat ca a cerut peste un sfert de milion de euro
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

De asemenea, si alte persoane sunt vizate in ancheta.

"In cursul lunii octombrie 2015, inculpata Stancescu Raluca impreuna cu inculpatul Stavara Catalin, folosindu-se de autoritatea conferita de functia sa - prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, a exercitat acte de constrangere psihica asupra unei persoane. Concret, cei doi au incercat sa determine persoana respectiva sa efectueze demersurile necesare in vederea cedarii in mod injust a dreptului de proprietate asupra a doua imobile (apartament si garsoniera), situate in municipiul Botosani, in favoarea unei rude a inculpatului Stavara Catalin", sustin procurorii.

In opinia lor, "prin constrangerea psihica exercitata, inculpatii Stancescu Raluca si Stavara Catalin au urmarit sa-i induca persoanei respective o stare de temere prin aceea ca in situatia exprimarii unui refuz, va suferi repercusiuni specifice raspunderii penale prin demararea unor cercetari fata de persoana sa si a membrilor familiei sale, vizand savarsirea unor pretinse infractiuni de evaziune fiscala si trafic de persoane".

De asemenea, conform DNA, "in perioada 30.10.2015 – 04.02.2016, inculpata Stancescu Raluca, in aceeasi calitate, l-a determinat in mod direct pe inculpatul Batca Constantin, agent de politie in cadrul Politiei municipiului Botosani – Biroul de Investigatii Criminale, sa tergiverseze cercetarile pe care le efectua intr-o cauza penala fata de inculpatul Stavara Catalin, pentru savarsirea unei infractiuni de lovire sau alte violente, in scopul ingreunarii cercetarilor penale si favorizarii acestuia din urma".

In 4 februarie 2016, Stancescu l-a determinat pe Constantin Batca sa-i puna la dispozitie, fara drept, un suport optic ce continea inregistrari ale unor camere de supraveghere, mijloc de proba in acelasi dosar penal, in vederea favorizarii lui Catalin stavara, lucru pe care agentul de politie l-a si facut in cursul aceleiasi luni.

"In aceeasi calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fara drept, inculpatului Stavara Catalin date nedestinate publicitatii, cu caracter confidential, rezultate din supravegherea tehnica a unei persoane, realizata in contextul instrumentarii unui dosar penal.
Prin acest demers au fost afectate atat interesele si activitatea Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, ca unitate de parchet pe rolul careia se afla cauza respectiva, cat si interesele legale ale persoanei respective, ale caror drepturi si libertati fundamentale fusesera restranse in contextul supravegherii sale tehnice, strict in conditiile prevazute de lege si autorizate de judecatorul de drepturi si libertati
", afirma procurorii.

FOTO: Botosani News

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Ministrul Toader: Nu am sugerat ca procurorul general sa isi dea demisia. Ce spune premierul Grindeanu de acest scandal
Ministrul Toader: Nu am sugerat ca procurorul general sa isi dea demisia. Ce spune premierul Grindeanu de acest scandal

Ministrul Justitiei sustine ca nu i-a sugerat procurorului general al Romaniei sa isi dea demisia, ci a invocat o institutie care exista in Codul Muncii, precizand ca oricine poate sa isi dea demisia.

Un procuror acuzat de luare de mita lupta cu DNA. Magistratul e acuzat ca a cerut peste un sfert de milion de euro
Un procuror acuzat de luare de mita lupta cu DNA. Magistratul e acuzat ca a cerut peste un sfert de milion de euro

Procurorul din Parchetul General, acuzat ca ar fi luat mita de la un om de afaceri ca sa ii aranjeze dosarul in care il cerceta, contesta masura controlului judiciar care i-a impus, printre altele, interdictia de a mai face anchete.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, despre proiectul de gratiere a unor pedepse:
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, despre proiectul de gratiere a unor pedepse: "Este penibil"

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, considera ca proiectul privind dezincriminarea unor infractiuni este "penibil", fiind sustinut "de o emotie colectiva", generata de "montaje facute in anumite emisiuni de televiziune".

DNA ancheteaza un procuror din Beius. Magistratul i-ar fi santajat pe cei pe care ii cerceta ca sa ii scape de dosare
DNA ancheteaza un procuror din Beius. Magistratul i-ar fi santajat pe cei pe care ii cerceta ca sa ii scape de dosare

Procurorii DNA efectueaza perchezitii la Parchetul de pe langa Judecatoria Beius. Se pare ca ancheta ar viza un procuror, cu privire la infractiuni de abuz in serviciu si luare de mita.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.