Klaus Iohannis, inainte de plecarea la Bruxelles, la Consiliul European: "Avem o Uniune Europeana cu mai multe viteze"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, inainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European.

Seful statului va participa in perioada 9-10 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. Principalele subiecte de pe agenda reuniunii vor fi legate de ocuparea fortei de munca, crestere economica si competitivitate, migratie, aspecte institutionale, precum si relatii externe ale Uniunii Europene, cu accent pe situatia din Balcanii de Vest.

Vineri, 10 martie, va avea loc o sesiune a Consiliului European in format UE27 (fara Marea Britanie), unde se va discuta despre viitorul Uniunii Europene, in perspectiva Summitului UE din 25 martie de la Roma.

Discursul presedintelui Klaus Iohannis:

- Astazi si maine voi participa, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. Principalele subiecte de pe agenda reuniunii vor fi legate de ocuparea fortei de munca, crestere economica si competitivitate, migratie, aspecte institutionale, precum si relatii externe ale Uniunii Europene, cu accent pe situatia din Balcanii de Vest.

Citește și
Klaus Iohannis - inquam
Iohannis: Cu referendumul am lasat-o mai usor, pentru ca societatea s-a exprimat prin proteste, dar nu am anulat intentia
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

- Maine va avea loc o sesiune a Consiliului European in format UE27, adica fara Marea Britanie, unde vom discuta informal despre viitorul Uniunii Europene, in perspectiva Summitului de la Roma din 25 martie. si o sa ma refer mai intai la acest subiect, chiar daca el nu se discuta acum la Bruxelles in mod aprofundat. Tema este insa una fundamentala, pentru ca de ea se leaga viitorul constructiei europene. A generat, aceasta tema a viitorului Uniunii, un interes firesc in randul opiniei publice de la noi, dar si din alte tari, pentru ca punerea in discutie nu se refera doar la viitorul Uniunii, ci evident, in acelasi mod, si la viitorul Romaniei, fiind parte din Uniunea Europeana.

- Fac inca o data precizarea ca suntem chiar la inceputul fazei de dezbatere, plecand, sigur, de la Carta Alba, de la cele cinci scenarii propuse de Presedintele Comisiei Europene. Nu suntem in faza de decizie si nici nu putem sa fim siguri ca vom alege unul din aceste cinci scenarii. Este felul in care Presedintele Comisiei a vazut variantele, dar e posibil ca, pe parcursul discutiilor, si va asigur ca vor fi multe discutii nu numai la noi, ci si la Bruxelles, s-ar putea sa apara alt scenariu ca fiind mai potrivit, mai convenabil, mai fezabil.

- Primele concluzii ale acestui proces de reflectie sau proces de dezbatere care va incepe formal, la Roma, pe 25 martie, vor fi agreate probabil in sedinta Consiliului European din decembrie 2017. Iar, cu acel prilej, se vor stabili si actiunile ulterioare care se vor derula pana in semestrul I din 2019, atentie, cand se doreste finalizarea acestui proces, inainte de alegerile pentru Parlamentul European si inainte de a alege o noua Comisie.
Pozitia noastra este bine-cunoscuta, am avut aceasta pozitie inca de la inceput, am reiterat-o de fiecare data cand a venit vorba despre acest lucru.

- Noi credem, si am spus acest lucru foarte clar si ferm, intr-o Uniune Europeana puternica, unita, solidara, iar aceasta consolidare trebuie sa o realizam impreuna, toti cei 27. Din acest considerent, nu am fost de parere ca este bine sa mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau Europa cu doua viteze sau Europa cercurilor concentrice. Nu, noi dorim o Uniune Europeana unita si puternica. Acest lucru a fost si va fi in continuare prezentat ca pozitia Romaniei si de mine, dar si de toti ceilalti participanti la dezbatere si la procesul diplomatic.
Consolidarea Uniunii Europene poate sa aiba loc doar daca coeziunea intre state este intarita, nu slabita.

- Este foarte adevarat ca si in prezent putem sa constatam ca nu toata lumea de misca cu aceeasi viteaza. Faptul ca avem o Uniune Europeana cu mai multe viteze este o constatare facila, asa se intampla lucrurile acum, dar asta nu inseamna ca vrem sa se intample asa si in viitor. Nu trebuie sa facem confuzia intre constatarea ca acum tarile Uniunii se misca cu viteze diferite si obiectul spre care tindem, si eu imi imaginez ca nu avem un obiectiv ce va fi peste 2 sau 3 ani, pe termen foarte scurt.

- Trebuie sa ne gandim ce va fi peste 10 ani, peste 50 de ani, si atunci sa construim conceptul nostru in asa fel incat sa tindem spre o Uniune puternica, nu spre o Uniune slaba. S-a vehiculat deja, in discutia publica, ca tarile care pot mai mult sa faca mai mult. si in momentul de fata avem dosare pe care se lucreaza in acest fel. Ar fi foarte simplu de gasit doua exemple – Zona Euro si Zona Schengen. Da, dar aceste dosare sunt deschise pentru toata lumea, si asa este bine. Si cei care inca n-au ajuns acolo trebuie sa lucreze mai intens, mai bine, ca in final sa ajunga tot acolo. Ceea ce este important nu este sa inchidem variante care pot fi incepute de unii si la care pot ajunge toti. Important este sa nu dezvoltam proiecte exclusiviste. Ar fi total contraproductiv daca Uniunea Europeana ar accepta proiecte care sunt accesibile doar unor membri si altora nu. De fapt, asta ar insemna Europa cu doua viteze, si acest lucru in niciun caz nu ni-l dorim.

- Constatam ca acum avem astfel de proiecte, dar ele trebuie sa reprezinte faze intermediare, faze de tranzitie si trebuie sa reprezinte exceptiile, in niciun caz regula.

- Revenind la discutiile care vor avea loc in cadrul reuniunii de astazi, accentul va fi pus pe gasirea acelor solutii care sa asigure o crestere economica sustenabila la nivelul Uniunii, care sa duca la cresterea nivelului de trai pentru toti cetatenii europeni.

- Politica comerciala, securitatea externa si apararea, migratia, relatiile externe ale Uniunii, cu accent astazi pe evolutiile din Balcanii de Vest, sunt alte teme care se afla pe agenda Consiliului European. La finalul Consiliului, voi face o declaratie si voi prezenta concluziile la care s-a ajuns in aceasta sesiune.

Liderii UE se reunesc la Bruxelles. Ar putea fi ultimul summit inainte de invocarea Art. 50 si declansarea oficiala a BREXIT

Liderii europeni se reunesc joi si vineri la Bruxelles, pentru un summit consacrat migratiei si economiei, dar peste care planeaza umbra Brexit, relateaza DPA, potrivit News.ro.

Summitul UE de joi, de la Bruxelles, va fi, probabil, ultima data cand liderii europeni se strang inainte ca premierul britanic Theresa May sa invoce oficial Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, mecanismul pentru iesirea din blocul comunitar.

Daca la un moment dat s-au facut speculatii ca May va prezenta o scrisoare oficiala in acest sens la summit, acest lucru pare putin probabil in prezent.

Insa infrangerea suferita de Guvernul sau in Camera Lorzilor reprezinta numai un impediment minor, care, potrivit asteptarilor, nu va intarzia adoptarea proiectului de lege pentru declansarea Brexit cu mai mult de cateva zile.

Mai multe detalii cititi aici.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Dragnea: Iohannis si Grindeanu ar trebui sa se intalneasca la Bruxelles sa stabileasca pozitia Romaniei privind situatia UE
Dragnea: Iohannis si Grindeanu ar trebui sa se intalneasca la Bruxelles sa stabileasca pozitia Romaniei privind situatia UE

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca, in momentul de fata, se reaseaza polii de putere in Uniunea Europeana, iar presedintele Klaus Iohannis nu trebuie lasat singur in aceasta chestiune.

Iohannis: Cu referendumul am lasat-o mai usor, pentru ca societatea s-a exprimat prin proteste, dar nu am anulat intentia
Iohannis: Cu referendumul am lasat-o mai usor, pentru ca societatea s-a exprimat prin proteste, dar nu am anulat intentia

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca nu a abandonat ideea referendumului privind justitia, dar a "lasat-o mai usor" momentan, avand in vedere ca societatea s-a exprimat deja clar prin protestele din ultima perioada.

Surse: Presedintele Klaus Iohannis a renuntat, temporar, la organizarea unui referendum pe tema justitiei
Surse: Presedintele Klaus Iohannis a renuntat, temporar, la organizarea unui referendum pe tema justitiei

Presedintele Klaus Iohannis renunta temporar la referendumul pentru justitie, au declarat pentru Stirile ProTv surse din Administratia Prezidentiala.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.