Presedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului sa reexamineze legea ce interzice publicitatea la medicamente pe radio si TV

Ultimul update: Marti 12 Ianuarie 2016 07:13
Data publicarii: Sambata 09 Ianuarie 2016 18:37
Categorie: Actualitate
Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis solicita Parlamentului reexaminarea Legii care vizeaza interzicerea publicitatii pentru medicamente la radio si posturile de televiziune.

Seful statului arata in cererea de reexaminare transmisa presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ca promovarea prin intermediul publicitatii in mass-media audiovizuala a unor tipuri de medicamente trebuie supusa unor conditii restrictive, dar proportionale cu drepturile constitutionale, conditii enuntate atat de Directiva 2001/83/CE de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman, cat si de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care s-a transpus respectiva directiva.

El subliniaza ca jurisprudenta europeana a stabilit fara echivoc caracterul exhaustiv al normelor cuprinse in directiva mentionata, in ceea ce priveste publicitatea la medicamente si, prin urmare, in aceasta materie statele membre nu pot adopta norme mai restrictive si nici norme cu un continut diferit.

Legea pentru modificarea art. 17 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, precum si a Legii audiovizualului nr. 504/2002 vizeaza atat interzicerea publicitatii pentru produsele medicamentoase in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune, cat si a publicitatii pentru farmacii difuzata in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune, prin pozitionarea unor farmacii ca fiind standarde sau etalon pentru celelalte. Totodata, sunt interzise comunicarile comerciale audiovizuale destinate produselor si tratamentelor medicale, precum si plasarea acestora unor operatori economici al caror obiect principal de activitate il constituie fabricarea ori vanzarea unor astfel de produse, chiar si a acelora pentru care nu este necesara o prescriptie medicala.

Presedintele Iohannis arata ca prevederile reprezinta transpunerea Directivei 2001/83/CE (art. 86-100), directiva al carui obiectiv a fost stabilirea criteriilor substantiale obligatorii pentru reglementarea domeniului respectiv, inclusiv prin realizarea unei armonizari complete in domeniul publicitatii pentru medicamente.

"Astia nu mai stiau ce voteaza, a fost o greseala". Parlamentarii se roaga de Iohannis sa respinga o lege votata intamplator

"Cu ocazia transpunerii, legiuitorul roman a preluat solutia legiuitorului european interzicand total publicitatea la medicamentele care se elibereaza cu prescriptie medicala sau care contin substante definite ca stupefiante sau psihotrope de catre conventiile internationale, indiferent de mijloacele prin care se realizeaza publicitatea. Prin urmare, in afara acestei solutii legislative, legiuitorul roman nu poate veni cu o alta, orice alta optiune fiind in afara cadrului stabilit de Directiva 2001/83/CE, motiv pentru care consideram ca se impune reanalizarea prevederilor legii transmisa la promulgare", spune seful statului.

Iohannis indica faptul ca legea se modifica in sensul interzicerii publicitatii explicite in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune, inclusiv pentru produsele medicamentoase care se elibereaza fara prescriptie medicala (pentru acestea fiind permisa numai publicitatea in alte modalitati).

El puncteaza ca aceasta norma vine in contradictie cu ansamblul normelor ce constituie regimul juridic al publicitatii pentru medicamente stabilit in Legea nr. 95/2006 si, in mod special, in art. 813 din aceasta.

"Potrivit acestui articol, care nu reprezinta altceva decat o transpunere fidela a art. 88 din Directiva 2001/83/CE, este interzisa publicitatea destinata publicului larg pentru medicamente care se elibereaza numai cu prescriptie medicala si este permisa publicitatea destinata publicului larg numai pentru acele medicamente care, prin compozitie si scop, sunt destinate si concepute pentru a fi utilizate fara interventia unui medic in scopul diagnosticarii sau pentru prescrierea ori monitorizarea tratamentului, cu sfatul farmacistului, in cazul in care este necesar. Mai mult, prin faptul ca este permisa totusi publicitatea prin alte modalitati decat in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune la produsele medicamentoase pentru care nu este necesara o prescriptie medicala, se introduce o conditionare suplimentara fata de prevederile directivei, creandu-se premisa unei discriminari intre mijloacele de informare in masa, respectiv intre furnizorii acestora", motiveaza Iohannis.

Seful statului mentioneaza si ca, in conditiile in care nu se regasesc informatii relevante in expunerea de motive a actului normativ, nu se poate identifica ratiunea pentru care publicitatea oricarui produs medicamentos este interzisa spre difuzare in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune, in timp ce publicitatea medicamentelor care se elibereaza fara prescriptie medicala este permisa, dar prin orice alte mijloace decat in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune.

El arata ca sintagma "pe alta cale decat prin programe de televiziune/radiodifuziune" ar trebui eliminata pentru a nu afecta transpunerea in dreptul national a directivei europene.

Iohannis remarca faptul ca modificarile din lege interzic publicitatea pentru farmacii, ceea ce induce ideea ca farmacia respectiva reprezinta un model sau un etalon pentru celelalte farmacii, dar numai in cazul in care este difuzata in cadrul programelor de televiziune sau radiodifuziune, fiind creata, astfel, o noua premisa de discriminare si o posibila bariera in calea liberei prestari a serviciilor.

"Un argument suplimentar pentru reexaminare il constituie si faptul ca normele instituite la art. I din legea transmisa la promulgare pot crea confuzie juridica, intrucat noua reglementare interzice doar publicitatea explicita, in timp ce art. 813 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 interzice atat publicitatea explicita, cat si pe cea realizata prin alte modalitati, fara distinctie", adauga seful statului.

El mentioneaza ca un efect al interventiei legislative operate in cuprinsul art. I, prin art. II din legea transmisa la promulgare este modificarea dispozitiilor din Legea audiovizualului, astfel incat sunt interzise atat comunicarile comerciale audiovizuale destinate produselor (inclusiv acelea pentru care nu este necesara o prescriptie medicala) si tratamentelor medicale, cat si plasarea acestora unor operatori economici al caror obiect principal de activitate il constituie fabricarea ori vanzarea unor astfel de produse.

Iohannis subliniaza ca desi cele doua interventii legislative operate la art. I si art. II din legea transmisa la promulgare au in vedere punerea de acord a doua acte normative ce reglementeaza in aceeasi materie, in realitate, cele doua modificari nu sunt corelate sub aspectul terminologiei juridice utilizate, cu consecinte asupra sferei de aplicabilitate a celor doua norme juridice.

Potrivit sefului statului, se creeaza, astfel, o lipsa de corelare intre prevederile celor doua acte normative ce se propun a fi modificate, la art. 17 din Legea nr. 148/2000 nefiind avute in vedere si tratamentele medicale.

"In plus, modificarea art. 29 din Legea audiovizualului exclude posibilitatea publicitatii prin alte modalitati. De asemenea, nu se utilizeaza o terminologie unitara (produs medicamentos/produs medical), aspect ce poate crea dificultati in interpretarea si aplicarea prevederilor legale", arata el.

Iohannis precizeaza ca interdictia instituita prin art. II din legea transmisa la promulgare va opera pentru toate formele de comunicare comerciala audiovizuala destinate tuturor produselor si tratamentelor medicale, inclusiv celor disponibile fara o prescriptie medicala, masura in dezacord cu reglementarea europeana si care nu poate fi calificata ca reprezentand o reglementare din categoria celor permise statelor membre in cadrul marjei privind nivelul de armonizare.

"In acest context, este de observat ca actuala forma a Legii audiovizualului este corelata cu regimul juridic al publicitatii pentru medicamente, astfel cum este acesta reglementat in Directiva 2001/83/CE si in Legea nr. 95/2006, in sensul ca sunt interzise doar comunicarile comerciale audiovizuale destinate produselor si tratamentelor medicale disponibile numai pe baza de prescriptie medicala", conchide seful statului.
 

Klaus Iohannis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Orasul cu 3 farmacii non-stop la un sfert de milion de oameni. Drum de 10 kilometri dupa medicamentele ce lipsesc din spital

Orasul cu 3 farmacii non-stop la un sfert de milion de oameni. Drum de 10 kilometri dupa medicamentele ce lipsesc din spital

"Astia nu mai stiau ce voteaza, a fost o greseala". Parlamentarii se roaga de Iohannis sa respinga o lege votata intamplator

Reactia oficiala din Romania dupa ce o tara uriasa a decis retragerea unor medicamente Nurofen de pe piata

Reactia oficiala din Romania dupa ce o tara uriasa a decis retragerea unor medicamente Nurofen de pe piata

taximetrist

Taximetristul care a înjurat și amenințat o clientă, amendat cu 5.000 de lei de Poliția Locală

Viorica Dăncilă se află astăzi şi mâine la Bruxelles. Ea se va întâlni cu Tusk, Tajani şi Juncker

CNCD a amânat discutarea cazului Vioricăi Dăncilă, în dosarul în care îi numește “autiști" pe cei care “dezinformează” UE

Fifor: Programul referitor la submarine este în analiză. Achiziţia ar putea începe după 2020

Incident la procesul ”Mineriada”. Un bărbat citat în dosar a leșinat

Incendiu puternic într-un bloc din București. O femeie a rămas blocată în balcon din cauza flăcărilor

suspect Mioveni

Medicul de gardă de la Spitalul Mioveni agresat de un pacient beat: ”L-am bătut de-al dracului”

Sfârșit tragic pentru un jandarm aflat în timpul liber. Bărbatul a fost strivit între două mașini

Înfiinţarea Comisiei de anchetă privind SPP va fi decisă astăzi în plenul reunit

Raport al Curții de Conturi: Directorul general al CFR și membrii CA au beneficiat nelegal de bonusuri

Primarul Firea spune că a primit ameninţări din cauza autobuzelor turceşti

Întâlnire Klaus Iohannis - Tudorel Toader marți, la Cotroceni