Conflict între Președinție și Guvern. Klaus Iohannis îi solicită demisia premierului Dăncilă

×
Codul embed a fost copiat

Declarație șoc de la Cotroceni! Președintele Klaus Iohannis a cerut public demisia premierului Viorica Dăncilă! Șeful statului declară că prim-ministrul nu face față funcției cu care a fost învestită.

Declarațiile au fost transmise LIVE pe aplicația gratuită a Știrilor ProTV și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.

Ba mai mult, o acuză pe Viorica Dancilă că a transformat Executivul într-o vulnerabilitate pentru România. Reacția dură a președintelui vine după ce liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că Guvernul a discutat un document privind mutarea ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

Asta în condițiile în care șeful statului nu a fost consultat, potrivit prevederilor Constituției.

"Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă care sunt sensibile și altfel n-ar avea de ce să fie secrete trebuia să fie consultat și președintele, lucru care nu s-a întâmplat. Doamna Dancilă a preferat să execute ordinele de la partid.

Citește și
Presedintele Klaus Iohannis
Iohannis: modificarea legilor justiţiei şi detenţia de weekend sunt "legi pentru penali"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Având în vedere acestea eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. Nu face față poziției de premier al României și transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de prim-ministru al României."

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că BNR nu poate fi acaparat politic de PSD, că a dorit să medieze între Guvern şi PSD pe de o parte şi BNR de cealaltă parte, susținând că "doamna Dăncilă nu a înţeles acest lucru".

El a apreciat că "este evident că PSD pune sub semnul întrebării această independenţă".

Șeful statului a făcut aceste declarații după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat că nu vine la Palatul Cotroceni, unde șeful statului o aștepta vineri, să discute despre BNR și Israel.

În declarația susținută la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a amintit de jurământul depus de premierul Viorica Dăncilă la învestirea în funcţie: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

TEXTUL INTEGRAL al declarației susținute de președintele României, Klaus Iohannis:

Bună ziua!

Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11:00 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ținut, dar asta nu are nicio importanță și nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum am intenționat să le comunic astăzi românilor.

Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern și PSD, pe de o parte, și Banca Națională, pe cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat și vreau doar să repet două lucruri.

Rolul Băncii Naționale a României este unul foarte clar determinat și calitatea principală a Băncii Naționale a României este independența ei față de voința politică, față de Guvern și față de alte autorități ale statului. Este foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării și chestionează această independență. Acest lucru s-a putut vedea din declarațiile unor personaje din conducerea PSD și mă îngrijorează.

BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD. BNR trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României.

A doua chestiune. Chiar și așa, este de dorit ca politicile BNR și politicile guvernului să fie într-o măsură rezonabilă corelate – asta înseamnă discutate.

Pentru că, evident, nu s-a întâmplat acest lucru, am dorit să mediez între ei. Doamna Dăncilă nu a înțeles acest lucru.

Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Președintele, lucru care nu s-a întâmplat.

În Constituție, în toate deciziile Curții Constituționale, în practica politică din România, se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituțională între Premier și Președinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autoritățile publice să colaboreze loial.

Aceste lucruri și aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă.

Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă zicea așa: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Este jurământul pe care îl depunem noi, care obținem și îndeplinim după aceea demnități publice.

Asta înseamnă nu doar că se respectă ad-literam Constituția, legile țării. Asta înseamnă și că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român între Președinte și Prim-ministru, că se respectă deciziile Curții Constituționale, toate aceste în interesul României și al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.

Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă.

După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni după care pot să trag o concluzie.

Doamna Dăncilă nu face față poziției de Prim-ministru al României și transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.

De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de Prim-ministru al României.

Vă mulțumesc!”

 Conflict deschis între premier și președinte: "Nu putem să continuăm aşa”

Klaus Iohannis ar fi trebuit să se întâlnească vineri, la Cotroceni, cu premierul, după ce miercuri a avut discuţii cu guvernatorul şi cu prim-viceguvernatorul BNR - în încercarea de a media conflictul dintre Guvern şi Banca Naţională.

Președintele spunea că speră ca într-un viitor foarte apropiat cele două părţi să se înţeleagă, să se întâlnească şi să clarifice problemele, fiindcă "nu sunt normale aceste abordări contondente între două entităţi din arhitectura statulului”.

De asemenea, şeful statului afirma că la întâlnirea de vineri o va întreba pe Viorica Dăncilă în ce calitate a plecat în Israel, "fără să sufle o vorbă" şi să îi dea măcar un telefon, din politeţe.

viorica dancila

Liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a atacat dur pe preşedintele Klaus Iohannis pentru faptul că "a convocat-o” la Cotroceni pe premierul Viorica Dăncilă, declarând, joi seară, la A3, că "a inventat un conflict" între Guvern şi Banca Naţională, iar "aşa ceva nu poate fi acceptat".

"Nu putem să continuăm aşa, să vedem că nu se întâmplă nimic şi toţi să fim nişte pioni pe o strategie de campanie electorală a preşedintelui României", a afirmat Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi seară, la Bacău, că există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR şi că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv PSD, Guvernul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, că cea mai importantă calitate a BNR este independenţa din punct de vedere politic, fiind o condiţie esenţială de membru UE.

"Dacă observăm declaraţiile făcute şi de membri ai Guvernului, şi de nemembri ai Guvernului la televizor, atunci putem să constatăm că există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR. Există, în acelaşi timp, o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat ei", a declarat preşedintele Iohannis.

El a mai spus că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv PSD, Guvernul, preşedintele Camerei Deputaţilor, că cea mai importantă calitate a BNR este independenţa din punct de vedere politic, fiind o condiţie esenţială de membru UE.

"Eu cred că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv Guvernul, PSD, preşedintele Camerei şi aşa mai departe, că cea mai mare calitate a BNR este independenţa. Şi asta nu fiindcă eu vreau aşa sau că este scris într-o lege, că mai nou legile se schimbă dupa bunul plac al PSD. Nu, este condiţie esenţială de membru în Uniunea Europeană. BNR trebuie să fie independentă. BNR nu trebuie să facă politică guvernamentală, dar, pe de altă parte, este evident că trebuie să vorbească împreună şi trebuie să încerce, în măsura independenţei fiecăruia, să îşi armonizeze politicile în interesul României", a afirmat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că a discutat aceste lucruri cu reprezentanţii BNR şi că vrea să le transmită şi Guvernului.

În acest context, Iohannis l-a atacat pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: "Că la ministrul Finanţelor nu există dorinţa de mediere îl priveşte, nu despre el este vorba în propoziţie".

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Dragnea, atac la Iohannis după declarația cu ”evreii”: ”Are o doză de antisemitism”
Dragnea, atac la Iohannis după declarația cu ”evreii”: ”Are o doză de antisemitism”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat joi că declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la vizita în Israel au "o anumită doză de antisemitism".

Iohannis: modificarea legilor justiţiei şi detenţia de weekend sunt
Iohannis: modificarea legilor justiţiei şi detenţia de weekend sunt "legi pentru penali"

Critici dure ale preşedintelui la adresa proiectelor iniţiate de majoritatea parlamentară pe tema justiţiei.

Iohannis:
Iohannis: "O voi întreba vineri pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel fără să sufle o vorbă"

Preşedintele a comentat, la Bacău, modul în care premierul şi liderul PSD s-au implicat în poolitica externă, atribut al şefului statului potrivit Constituţiei.

Avertismentul Palestinei pentru România, după anunţul privind mutarea ambasadei. Ce riscăm
Avertismentul Palestinei pentru România, după anunţul privind mutarea ambasadei. Ce riscăm

Ministrul de externe al Autorităţii Palestiniene a transmis un mesaj de avertizare la adresa statelor UE care vor să-şi mute ambasadele din Israel la Ierusalim.

Iohannis, despre cazul Israel: premierul nu are mandat pentru vizită; Îmi imaginez că Dragnea s-a consultat în fața oglinzii
Iohannis, despre cazul Israel: premierul nu are mandat pentru vizită; Îmi imaginez că Dragnea s-a consultat în fața oglinzii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îl îngrijorează "secretomania" vizitei premierului Viorica Dăncilă în Israel şi a subliniat că prim-ministrul nu vorbeşte pentru România.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.