Presa germana: NATO va construi o baza in Romania, pentru a contracara Kremlinul. Rusii scriu despre o noua "Cortina de Fier"

×
Codul embed a fost copiat

Cele cinci baze pe care NATO intentioneaza sa le construiasca in Europa de Est pentru a contracara amenintarea rusa sunt in Polonia, Romania, Lituania, Letonia si Estonia.

Anuntul a fost facut duminica de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit Mediafax.

Bazele vor fi folosite pentru logistica, pentru misiuni de recunoastere si planificare si vor avea personal multinational permanent cuprins intre 300 si 600 de angajati in fiecare baza, potrivit cotidianului german. Acest personal exclude trupele actuale, a caror mobilizare in Europa de Est este limitata de tratatul din 1997 dintre Rusia si NATO. "Contingente mici" de trupe NATO vor fi prezente la aceste baze tot timpul, sustine cotidianul, citand informatii secrete despre acest plan. In plus, NATO va avea o forta de reactie rapida de 4.000 de persoane, pregatita sa se mobilizeze in est in decurs de doua pana la sapte zile.

Planul va fi discutat la summitul NATO din aceasta saptamana, adauga cotidianul. Documentul clasifica explicit Rusia ca o amenintare si sustine ca suplimentarea prezentei NATO in est este justificata de protejarea noilor membri ai aliantei fata de Rusia. Rusia a anuntat public ca intentioneaza sa isi consolideze apararea in est saptamana trecuta, dar nu a oferit detalii. Organizatia s-a extins in anii 1990 si 2000 pentru a include tarile est-europene care au fost anterior membre ale Pactului de la Varsovia, condus de Moscova. Polonia, tarile baltice si Canada au cerut anularea Actului Fondator Rusia-NATO din 1997, potrivit Der Spiegel, care citeaza surse din cadrul NATO si al Guvernului german.

NATO a acuzat Rusia saptamana trecuta ca a trimis un contingent militar limitat in estul Ucrainei pentru a ajuta insurgenta prorusa din aceasta regiune. Oficial, Moscova neaga ca sustine rebelii. NATO a suspendat cooperarea cu Rusia in mai, in urma conflictului din Ucraina.

Citește și
harta zona de conflict Ucraina
Romania va cere NATO si UE arme pentru Ucraina. Traian Basescu: "Fara sprijin, luptele se vor transforma intr-un macel"
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Victor Ponta vrea o baza militara NATO in Romania

Romania va cere, la summit-ul NATO, amplasarea unei baze militare permanente la noi in tara, in contextul crizei din Ucraina. Anuntul a fost facut de premierul Victor Ponta. Analistii avertizeaza insa ca o asemenea mutare va provoca un raspuns pe masura din partea Rusiei.

"Obiectivele Romaniei sunt destul de clare si anume o prezenta clara din punct de vedere militar a NATO in Romania", a spus premierul Victor Ponta.

Adica Romania va cere la summitul NATO din Tara Galilor infiintarea unei baze militare. In prezent, NATO are la noi un centru antiracheta care se construieste la Deveselu si un punct intermediar de transport trupe care opereaza la Aeroportul Militar Kogalniceanu.

Citeste AICI mai multe despre anuntul lui Victor Ponta.

Rusii scriu ca NATO reinvie epoca "Cortinei de Fier"

Rusii de la Moscow Times scriu ca, prin instalarea de noi baze in Europa de Est, NATO reinvie epoca "Cortinei de Fier", cand Europa era rupta in doua, iar Rusia si SUA erau parte a "Razboiului Rece".

Acestia noteaza ca, cel mai probabil, noile baze NATO se vor regasi in tarile baltice si in Polonia, state care au cerut o prezenta militara internationala mai mare pe teritoriul lor.

"De aceasta data, situatia este mai grava decat cea din timpul Razboiului Rece. Rusia este incoltita si nu are de ales decat sa lupte", a spus Alexei Arbatov, un fost politician rus din domeniul apararii.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Sapte state NATO vor crea o forta multilaterala cu cel putin 10.000 de membri, pentru a consolida forta NATO in fata Rusiei
Sapte state NATO vor crea o forta multilaterala cu cel putin 10.000 de membri, pentru a consolida forta NATO in fata Rusiei

Marea Britanie si alte sase state vor crea o forta comuna formata din cel putin 10.000 de membri, ce va include unitati aeriene si navale, precum si trupe la sol, pentru a consolida capacitatea NATO in fata agresiunii Rusiei din Ucraina.

Romania va cere NATO si UE arme pentru Ucraina. Traian Basescu:
Romania va cere NATO si UE arme pentru Ucraina. Traian Basescu: "Fara sprijin, luptele se vor transforma intr-un macel"

Romania va cere Uniunii Europene si NATO sa sprijine cu tehnica militara armata ucraineana, dar si sa se treaca, la nivel international, la un nou nivel de sanctiuni pentru Federatia Rusa.

Romania va cere amplasarea unei baze militare NATO pe teritoriul ei. Ce urmari ar putea avea aceasta decizie
Romania va cere amplasarea unei baze militare NATO pe teritoriul ei. Ce urmari ar putea avea aceasta decizie

Zecii de mii de militari straini, avioane de vanatoare sau tancuri moderne ar putea fi stationate pe teritoriul tarii noastre.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.