Poarta 45 la pantof, nu crede in reincarnare si iubeste aceeasi femeie de 25 de ani. Portretul presedintelui Klaus Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

Noului presedinte al Romaniei ii place ciorba de perisoare, poarta 45 la pantof, nu crede in reincarnare si iubeste aceeasi femeie de 25 de ani.

De duminica, politicianul Klaus Iohannis, pana nu demult numarul 1 in Partidul National Liberal si primarul Sibiului pentru 4 mandate consecutive, a primit cheia Palatului Cotroceni.

Klaus Iohannis devine al patrulea presedinte al Romaniei ales prin vot democratic. Domnia "Escu" ia sfarsit odata cu alegerea sasului-transilvanean, pana nu demult primar al orasului Sibiu.

"Decat sa fiu marlan mai bine pierd", spunea Klaus Iohannis cu cateva zile inainte ca sase milioane de romani sa-i dea votul de incredere. Si castiga. Cu o diferenta de exact 1.031.728 voturi. O insiruire de cifre pe gustul noului presedinte al romanilor, un om precis, obsedat de punctualitate, un om exact. Ca un ceas elvetian.

Klaus Iohannis:
"Am de la strabunicul acest ceas. Asta stia el sa faca: ceasuri. Si le facea bine. Merge si azi, dupa 100 de ani. In 2000, le-am spus sibienilor ca vreau ca lucrurile sa mearga ceas."

Si aici, in Sibiu, incepe povestea lui Klaus Iohannis. De viata si in politica. S-a nascut intr-o familie modesta de sasi transilvaneni, cum singur marturiseste. Tacut, aproape taciturn, concret si scump la vorba, Iohannis si-a socotit pas cu pas drumul. In vremea studentiei, parintii si sora au emigrat in Germania. El a ramas, de dragul unei fete - Carmen care i-a si devenit sotie. Si cel mai loial aliat de-a lungul vremii.

Citește și
Traian Basescu la berarie
Presedintele Basescu a sarutat steagul national si a parasit Cotroceniul in lacrimi. Omul Basescu a plecat apoi la bere
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Profesor de fizica, "neamtul de la Cotroceni", cum a fost supranumit in presa, a plecat in 2000 de la catedra, la primaria Sibiului. Desi reprezenta o minoritate, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, Iohannis avea sa primeasca patru mandate consecutive si din partea romanilor. De fiecare data cu un scor covarsitor. In timpul primului mandat de primar devine presedintele acestei formatiuni.

In 2007, orasul natal al lui Iohannis devine Capitala Culturala Europeana. Peste un milion de turisti viziteaza Sibiul, iar proiectul este un succes.

"Aveti un primar foarte dragut. Mi-a cumparat o casa aici. Haideti sa faceti o poza cu primarul! Va fi presedinte! Haideti!", le spunea Julio Iglesias sibienilor intr-o vizita in tara noastra.

Numele lui Iohannis este asociat cu liberalii pentru prima data in 2008, la alegerile locale, cand apare pe fluturasii de campanie ai PNL. Iohannis castiga atunci, cu un scor zdrobitor, al treilea mandat la primarie.

Intra in liga mare a politicii, parca scos din joben, in 2009, dupa ruperea aliantei PDL-PSD si demiterea guvernului Boc 1 prin motiune de cenzura. Pe 21 octombrie, Klaus Iohannis, neafiliat la nici un partid este sustinut pentru functia de premier de PSD si PNL, viitoarea Uniune Social Liberala, plus UDMR si minoritatile din parlament. Iohannis este respins, insa, de Traian Basescu.

In 2009, Klaus Iohannis si Victor Ponta, viitorul adversar la prezidentialele din 2014, pe atunci doar purtatorul de cuvant al lui Mircea Geoana in campania pentru prezidentiale, se regasesc in aceeasi barca. Ii este promis, din nou, Palatul Victoria in cazul in care Mircea Geoana castiga alegerile.

In decembrie, insa, Traian Basescu isi adjudeca al doilea mandat la Cotroceni.

In acelasi an, Agentia Nationala de Integritate se autosesizeaza si sustine ca Iohannis s-a aflat in incompatibilitate in 2003. Potrivit ANI, primarul Iohannis ar fi ocupat si functia de administrator la societatea Parcuri Industriale Sibiu - Sura Mica. Iohannis castiga procesul in 2010.

Se retrage la Sibiu, la primarie, pentru urmatorii patru ani.

In februarie 2013, demisioneaza din functia de presedinte al Forumului Germanilor si este propus prim-vicepresedinte al PNL de Crin Antonescu.

"Ca sa mai spulberam dintre dubii, sa stiti ca eu il consider pe domnul Iohannis bun si de presedinte al Romaniei", spunea Crin Antonescu la acea vreme.

In aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla din nou in incompatibilitate pentru ca are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu si SC Piete SA.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis castiga procesul intentat ANI, dar agentia a contestat hotararea Curtii de Apel Alba-Iulia. Urmatorul termen in proces va avea loc in 14 ianuarie 2015.

Drumul politic al lui Iohannis continua. Dupa ce liberalii schimba mai multi ministri din Guvernul Ponta, Crin Antonescu il impune pe Klaus Iohannis ministru de Interne in locul lui Radu Stroe si vicepremier in locul lui Daniel Chitoiu. Ponta nu il accepta, liberalii decid sa iasa de la guvernare iar Uniunea Social Liberala se destrama.

Dupa scorul slab obtinut la alegerile europarlamentare, Crin Antonescu pierde sefia PNL. In urma unui sondaj intern care il indica pe Iohannis drept favorit, primarul din Sibiu devine primul om in partid.

Destinul lui Klaus Iohannis, vesnic propus pentru Palatul Victoria, se schimba radical. Dupa unirea principalelor partide de dreapta, PNL si PDL, Klaus Iohannis este desemnat candidat unic la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014.

Intr-un interviu acordat Stirilor ProTV, inainte de primul tur al alegerilor, Klaus Iohannis a facut o promisiune: "Voi fi presedintele care in orice intreprinde va avea in vedere numai interesul Romaniei."

Si care gusta glumele si isi asuma porecla date de fanii sai, viitorii alegatori.

- Mickey Mouse sau Santa Klaus?
Klaus Iohannis: "Santa Klaus".

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Romania are un nou PRESEDINTE. Klaus Iohannis:
Romania are un nou PRESEDINTE. Klaus Iohannis: "Peste 5 ani sa putem spune ca Romania e tara care a uimit lumea"

Klaus Iohannis a depus juramantul de investitura in functia de presedinte al Romaniei, in sedinta solemna comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, apoi a preluat mandatul, la Palatul Cotroceni, de la Traian Basescu.

Presedintele Basescu a sarutat steagul national si a parasit Cotroceniul in lacrimi. Omul Basescu a plecat apoi la bere
Presedintele Basescu a sarutat steagul national si a parasit Cotroceniul in lacrimi. Omul Basescu a plecat apoi la bere

Dupa ceremonia militara cu prilejul incheierii mandatului sau de presedinte, in timpul careia s-a apropiat de steagul tinut de Garda de onoare si l-a sarutat, Traian Basescu a plecat de la Palatul Cotroceni.

Carmen Iohannis, o aparitie eleganta la investirea in functia de sef al statului a sotului ei, Klaus Iohannis. FOTO
Carmen Iohannis, o aparitie eleganta la investirea in functia de sef al statului a sotului ei, Klaus Iohannis. FOTO

O aparitie eleganta si un look nou si fresh. Carmen Iohannis, prima doamna a Romaniei, a mers, duminica, alaturi de sotul ei, Klaus Iohannis, la Parlament, unde acesta va fi investit in functia de presedinte al Romaniei.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.