COD GALBEN de ploi torentiale si grindina in vestul si centrul tarii, vreme frumoasa in rest. Cand facem o pauza de canicula

×
Codul embed a fost copiat

In Romania, astazi instabilitatea cuprinde vestul, sud-vestul si centrul tarii, pe unde dupa pranz vin ploi torentiale. Vor fi si descarcari electrice, grindina, probabil vijelii.

Vremea in Europa

In Europa, astazi gasim soare si timp frumos in regiunile sud-vestice, pe partea estica si in sud-estul extrem. In rest: ploi locale, indeosebi averse, ce vor veni cu fulgere, grindina si vor lasa cantitati mari de apa. S-a emis un cod rosu de ploi abundente pentru sud-estul Germaniei; in timp ce in Serbia, Bulgaria si Grecia sunt coduri portocalii de canicula.

Vantul sufla cu putere in nord-vestul Europei, dar si in regiunile sudice, iar ploile apar pe zone mari si vor fi consistente. Cele din vest si centru coboara spre sud; apoi se deplaseaza catre est-nord-est. Spre finalul intervalului precipitatiile vor fi din ce in ce mai rare. Aerul fiebinte, prezent deasupra zonelor sud-estice, se va extinde treptat si va ocupa suprafete din ce in ce mai mari. In acelasi timp, o masa de aer foarte cald va patrunde prin sud-vest si va avansa spre zonele centrale.

Citește și
grindina Romania
Agricultorii vor despagubiri de la stat, dupa ce vijeliile le-au distrus primele recolte. Cum putea fi evitat dezastrul
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Vremea in fiecare regiune a tarii

La ora 9 intra in vigoare o noua atentionare cod galben. Aceasta este valabila pana maine dimineata la ora 6, si vizeaza vestul, sud-vestul tarii si zonele centrale. Pe aici se anunta ploi torentiale, grindina, vijelii. Se vor strange peste 25 L/mp, iar in vestul si nordul Olteniei chiar 50 L/mp. In rest predomina timpul frumos, dar e posibil sa apara si o ploaie rapida, de vara.

Vedem cum va arata vremea in fiecare regiune a tarii si incepem cu Dobrogea si Baraganul. Aici gasim atmosfera insorita si temperaturi mai suportabile decat cele de ieri: de la 26 la 32 de grade. Vantul are cevaintensificari. Sansele de ploaie sunt aproape inexistente. Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei este cam innorat dimineata siar putea sa mai vina o aversa, doua.Apoi vom avea vreme frumoasa si calda. Temperaturile scad usor fata de ziua trecuta si la amiaza vom avea 30-31 de grade.

In jumatatea nordica a Moldovei perioadele cu soare domina ziua; dar apar trecator seaduna norii de ploaie. In zona de munte vin averse serioase, cu toate fenomenele asociate. Temperaturile cresc in zona Bucovinei.Se incalzeste si in nordul Transilvaniei si in Maramures. Maximele urca spre 29-30 de grade. Dupa pranz apar ploi torentiale, cu fulgere si rabufniri ale vantului.Si in tinuturile vestice, dupa-amiaza se anunta episoade cu instabilitate accentuata. Vorbim despre averse, descarcari electrice si conditii de grindina. Temperaturile ajung la valori acceptabile, de cel mult 29 grade.

In centrul Romaniei gasim vreme calda, dar si multa instabilitate. Va ploua torential; va fi si grindina si chiar vijelii. Se vor strange cantitati mari de apa, mai cu seama in zona de munte. Si in sud-vestul tarii apar perioade cu vreme severa, indeosebi catre seara. Asta insemna ploi consistente; tunete, fulgere, vant puternic si grindina. In vestul si nordul Olteniei se pot acumula 50 L/mp. Caldura se domoleste si vom avea cel mult 30 de grade.Temperaturile scad si in tinuturile sudice; dar chiar si asa vom avea vreme calduroasa si indicele de confort termic ar mai putea atinge pragul critic, de 80 de unitati. Nu sunt semne de ploaie.

Vremea in Capitala, pe Litoral si la munte

Bucurestenii scapa astazi de canicula. Maxima va fi de 31-32 de grade, la umbra si indicele temperatura-umezeala poate ajunge la valoarea critica. Vantul va fi activ; iar norii din orele diminetii se vor risipi.Minima progozata: 19 grade.

Pe litoral gasim vreme frumoasa si temperaturi suportabile. Cerul se pastreaza curat; vantul se inteteste trecator. Maximele din statiuni ajung pe la 25-26 de grade, iar apa marii are cel mult 19-20 de grade.

La munte se anunta ploi si multa instabilitate. Vor fi si tunete, fulgere, vijelii, caderi de grindina. Se vor strange 25 L/mp, iar in masivele vestice si sud-vestice, chiar 50 L/mp. Temperaturile mai scad putin fata de ieri.


Vremea in urmatoarele 3 zile

In Bucuresti abia maine scapam de canicula si vom avea doar vreme calda pentru aceasta data. Vantul devine activ, iar maxima ajunge la 31 de grade. Luni se incalzeste din nou foarte tare: temperatura urca spre 34 de grade si, nu uitati, aceasta este valoarea inregistrata la umbra. Atmosfera va fi insorita toata ziua. Marti revine canicula si vom avea atmosfera sufocanta la amiaza. Norii nu prea se arata si nici vantul nu ne ajuta.

La mare luni se incalzeste foarte tare: pe plaja se vor atinge 31 de grade. Norii vor lipsi, briza va fi activa si apa marii va avea 20, poate 21 de grade. Vreme calduroasa asteptam si marti; vorbim de valori neobisnuit de mari pentru aceasta zona: intre 29 si 32 de grade.

La munte maine se mai racoreste putin.Ziua apar averse in Carpatii Orientali, iar seara si noaptea instabilitatea cuprinde masivele din vestul tarii. Luni asteptam vreme placuta, cu mult soare. E posibil sa cada o ploaie rapida, mai ales in Occidentali, iar temperaturile cresc fata de ziua trecuta. Ziua de marti ne-aduce vreme cam instabila. Apar averse locale, insotite de fenomene electrice. In regimul termic nu sunt schimbari.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ciuruiti de grindina, pepenii de Dabuleni vor ajunge mai tarziu pe piata. Fermierii recunosc:
Ciuruiti de grindina, pepenii de Dabuleni vor ajunge mai tarziu pe piata. Fermierii recunosc: "Nu se mai fac fara chimicale"

Ploile din ultimele zile, dar mai ales grindina, au lasat urme adanci in patria lubenitelor din Dolj. Agricultorii, care anii trecuti faceau un profit frumos, privesc acum descumpaniti inspre pepenii ciuruiti si necopti.

Agricultorii vor despagubiri de la stat, dupa ce vijeliile le-au distrus primele recolte. Cum putea fi evitat dezastrul
Agricultorii vor despagubiri de la stat, dupa ce vijeliile le-au distrus primele recolte. Cum putea fi evitat dezastrul

Ploaia si frigul au facut din luna mai una de toamna tarzie. In ultimele doua saptamani, vijelii puternice urmate de grindina au ravasit intreaga tara.

Case inundate si gradini distruse. Peisajul
Case inundate si gradini distruse. Peisajul "apocaliptic" ramas in urma ploilor si grindinei care au lovit Prahova

Grindina si ploile torentiale cazute in ultimele zile in Prahova au lasat in urma un dezastru: case inundate si gradini distruse.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.