Dupa ce au interzis fumatul in public, autoritatile vor sa-i si sperie pe cei dependenti. Ce va aparea pe pachetele de tigari

Ultimul update: Joi 11 Februarie 2016 07:11
Data publicarii: Luni 08 Februarie 2016 18:18
Categorie: Actualitate

Acesta cu siguranta nu este anul fumatorilor. Nu mai au voie sa isi aprinda tigara in public, iar din luna mai pictogramele de pe pachetele de tigari vor fi infricosatoare.

Pozele vor ilustra forme grave de cancer in gat sau la plamani, dar si sicrie. Specialistii spun ca de fapt aceste imagini ii vor speria mai tare pe cei care sunt tentati sa se apuce de fumat, nu pe cei care sunt deja dependenti.

Din 20 mai, Romania va respecta directivele impuse de Uniunea Europeana. Fotografii cu un impact vizual puternic vor fi pe toate pachetele de tigari.

"Fumatul cauzeaza 9 din 10 cauze pulmonare", "Fumatul creste riscul de orbire" si "Fumatul poate ucide fatul nenascut" sunt doar cateva dintre mesajele illustrate care vor ocupa 65% din pachet atat pe fata cat si pe verso. Dar oricat de puternice ar fi aceste imagini e putin probabil ca ele sa-i sperie pe fumatorii inraiti.

“Oribile sunt. Nici vorba, nu ma las de fumat!” spune un barbat.

“Daca le vezi, zici ca te lasi, dar pofta iti cere. Nu te uiti la pachet.” marturiseste un om.

Exista totusi speranta ca cei care fumeaza din cand in cand sa renunte de tot, iar pentru nefumatori sa nu se apuce niciodata.

Un studiu IRES arata ca un sfert dintre romani au acest viciu. Dintre acestia 18 la suta trag din tigara in fiecare zi, altii pufaie atunci cand ies in oras cu prietenii. Daca facem o comparatie, aflam ca barbatii fumeaza in numar mai mare decat femeile. 22,5% dintre ei fumeaza zilnic, in timp ce 8,6% trag din tigara din cand in cand. Asta in timp ce doar 12,8% dintre femei fumeaza in fiecare zi, iar 5,7% mai rar.

In ceea ce priveste varsta, cei mai viciati sunt tinerii care au intre 18 si 35 de ani. 26% dintre ei fumeaza. De la 36 de ani unii incep sa mai rareasca tigarile pana la varsta de 50 de ani. Procentul scade la 21,7%. Dupa 51 de ani numarul fumatorilor aproape ca se injumatateste, iar dupa 65 de ani cei mai multi renunta la viciu. Doar 5,8 la suta mai fumeaza. Studiul a fost realizat la sfarsitul lunii ianuarie 2016.

Revenind la directiva, tot din mai va fi interzis tutunul cu diferite arome.

“Tigarile cu altfel de arome decat mentolul vor fi interzise incepand cu 20 mai 2016. Tigarile cu aroma de mentol vor putea fi comercializate pana in 20 mai 2020. Tigarile care contin capsule cu mentol sau care au in filtre mentol, nu vor mai putea fi comercializate din 20 mai 2016.” spune Magda Ciobanu, medic la Institutul “Marius Nasta”.

Vor disparea de asemenea pachetele subtiri pentru ca sunt atragatoare prin forma si culoare, dar nu si tigarile slim. 

Din 16 martie romanii nu vor mai putea fuma in spatiile publice inchise. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial

Din 16 martie romanii nu vor mai putea fuma in spatiile publice inchise. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial

furt

Bărbat căutat de poliţie, după ce a încercat să fure dintr-o locuinţa din Timişoara

Poliţist cercetat după ce un şofer beat l-a reclamat că şi el era băut

Tânăr de 17 ani, împuşcat cu un pistol cu bile în Galaţi. De la ce a pornit scandalul

hot prins

Surprins de proprietara în timp ce îi jefuiâ casă, un hoţ a căzut şi şi-a fracturat glezna

Trei persoane au fost prinse în timp ce vindeau droguri în Mamaia

Gravidă rănită grav, după ce i-a căzut în cap o cărămidă, la Pitești