Peste 2 tone de caise si nectarine pline de substante toxice au ajuns in Romania. Sute de kilograme au fost deja vandute

Ultimul update: Sambata 21 Mai 2016 07:25
Data publicarii: Miercuri 18 Mai 2016 17:36
Categorie: Actualitate

Inspectorii sanitari veterinari au descoperit 250 de kilograme de caise si 2.280 de kilograme de nectarine importate din Turcia, care contineau pesticide peste limita admisa, a anuntat, miercuri ANSVSA.

In perioada 5 - 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume si fructe provenite din tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene, din care au fost prelevate 46 de probe. Potrivit Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, la doua dintre acestea, rezultatele analizelor au aratat depasiri ale limitei maxime admise, restul probelor avand rezultate conforme, scrie news.ro.

"In prima situatie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiza a aratat o depasire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat ca 171 de kg din acest lot fusesera comercializate", a precizat autoritatea.
Celelale fructe au fost gasite in depozitul firmei "in stare avansata de depreciere" si au fost distruse. Kresoxim-metyl este un fungicid utilizat pentru controlul rapanului (scab) si a altor boli fungice la culturi precum cele ale sfeclei de zahar si fructelor.

"In ceea ce priveste nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, in cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depasire a limitei maxime admise pentru acelasi fungicid", a precizat ANSVSA. In prezent, firma care a importat nectarinele este in curs de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.

Autoritatea precizeaza, totusi, ca atat pentru proba prelevata din lotul de caise, cat si pentru cea prelevata din lotul de nectarine, "depasirea limitelor maxime inregistrata nu produce efecte toxice acute in cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sanatatea, in urma unui consum indelungat a unor cantitati mari de produs contaminat".

In ultimele saptamani, in Romania au fost descoperite cantitati mari de produse alimentare importate din alte state europene si care puneau in pericol sanatatea consumatorilor romani. Luna aceasta, inspectorii ANSVSA au depistat salmonella in carne de pasare provenita din Polonia si 23 de tone de peste cu viermi care au fost aduse din Spania in Romania.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, ca actiunile din ultima perioada ale ANSVSA arata ca autoritatea functioneaza corect dupa schimbarea conducerii. In 26 aprilie, in functia de presedinte al ANSVSA a fost numit Radu Roatis Chetan, in locul lui Andrei Butaru. Roatis Chetan s-a mai aflat la conducerea ANSVSA, el fiind retras din functie in mai 2012, de catre premierul de atunci Victor Ponta.

ANSVSA va demara luni un Plan National de control pentru depistarea E-coli in carne si lapte

ANSVSA va demara luni un Plan National de control pentru depistarea E-coli in carne si lapte

credite

Românii se împrumută tot mai mult de la bănci, iar ratele ar putea crește din toamnă

Bărbat căutat de poliţie, după ce a încercat să fure dintr-o locuinţa din Timişoara

Poliţist cercetat după ce un şofer beat l-a reclamat că şi el era băut

scandal

Tânăr de 17 ani, împuşcat cu un pistol cu bile în Galaţi. De la ce a pornit scandalul

Surprins de proprietară în timp ce îi jefuia casa, un hoţ a căzut şi şi-a fracturat glezna

Trei persoane au fost prinse în timp ce vindeau droguri în Mamaia