Pedepse ridicole și definitive în cazul sclavilor de la Berevoești

Berevoesti - stiri

Cinci dintre membrii grupului infracţional descoperit de către procurorii DIICOT la Berevoeşti, în judeţul Argeş, au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiunea de trafic de persoane.

Judecătorii Curţii de Apel Piteşti i-au condamnat definitiv pe cinci dintre membrii grupului infracţional descoperit la Berevoeşti, în judeţul Argeş, unde mai mulţi bărbaţi şi femei înrudiţi între ei au exploatat mai multe persoane, între care şi minori, pe care le ţineau sclave şi pe care anchetatorii le-au găsit legate cu lanţuri, în toamna anului trecut.

Astfel, patru bărbaţi şi o femeie au primit pedepse cuprinse între trei ani de detenţie şi cinci ani şi patru luni de detenţie pentru infracţiuni de trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional organizat. Cea mai mare pedeapsă, de cinci ani şi patru luni de închisoare, a primit-o un bărbat care are antecedente penale, iar pedeapsa cea mai mică a fost aplciată unei femei fără antecedente penale.

Prin sentinţa definitivă pronunţată săptămâna aceasta, magistraţii Curţii de Apel Piteşti au menţinut soluţia dată în luna martie de Tribunalul Piteşti. Judecătorii au decis de asemenea ca trei dintre cei exploataţi de către cei cinci condamnaţi să primească de la aceştia sume de 10.000 de lei, 11.000 de lei, respectiv 15.000 de lei ca daune morale. Totodată, fiecare dintre cei cinci condamnaţi trebuie să plătească 1.500 lei cheltuieli judiciare către stat reprezintând cheltuieli de la urmărirea penală. Cu toţii au fost reprezentaţi de-a lungul procesului de un avocat din oficiu, al cărui onorariu va fi plătit din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei.

Citește și
Berevoesti - stiri
Unul dintre oamenii eliberati din sclavie in Berevoesti s-a sinucis. Fostii sai "stapani" l-ar fi impins la acest gest
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În paralel, un alt dosar în care sunt inculpaţi alţi membri ai aceluiaşi grup infracţional, pentru aceleaşi fapte, se judecă la Tribunalul Argeş.

În luna iulie a anului trecut, procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, au făcut 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiunde trafic de persoane şi trafic de minori.

Persoanele vizate în acest caz au fost inculpate sub acuzaţia că, începând cu anul 2008 şi până în prezent, au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrangere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat.

Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situaţii materiale precare care au fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria, ”prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate”, arăta DIICOT.

Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare. Exploatatorii le băteau, le ameninţau, le ţineau fără hrană şi le supuneau unor tratamente umilitoare.

Cinci persoane, între care doi copii, exploatate de către membrii grupărilor din Berevoeşti, judeţul Argeş, au fost găsite de poliţişti legate cu lanţuri. De asemenea, în urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumătate de kilogram de aur, maşini şi drujbe.

Potrivit unor surse judiciare, suspecţii din acest dosar, rude între ei, îşi recrutau victimele în diverse moduri. În unele situaţii, ei le promiteau unor bărbaţi că îi angajează ca zilieri sau ca şoferi plătiţi cu 100 sau 200 de lei, plus masă şi cazare pentru fiecare cursă. Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul şi permisul de conducere, şi erau obligate să facă diverse munci, dar şi să cerşească în beneficiul exploatatorilor. Astfel, au fost identificaţi bărbaţi puşi să spele vase, rufe, să îngrijească animale, să facă grădinărit sau să cureţe fecalele din spatele casei, spaţiu folosit în loc de toaletă. În alte situaţii, suspecţii răpeau victimele de pe stradă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Un barbat din Berevoesti si-ar fi ucis sotia, dupa ce aceasta l-a parasit. Trupul femeii a fost gasit intr-un rau
Un barbat din Berevoesti si-ar fi ucis sotia, dupa ce aceasta l-a parasit. Trupul femeii a fost gasit intr-un rau

Un barbat de 46 de ani din Berevoesti, Arges, este suspectat ca si-a ucis fosta sotie, innebunit de gelozie.

Unul dintre oamenii eliberati din sclavie in Berevoesti s-a sinucis. Fostii sai
Unul dintre oamenii eliberati din sclavie in Berevoesti s-a sinucis. Fostii sai "stapani" l-ar fi impins la acest gest

Moarte invaluita in mister in comuna Berevoiesti, din Arges, unde in aceasta vara s-a descoperit ca mai multe familii foloseau sclavi in gospodarii, ii bateau si ii umileau, apoi ii sileau sa munceasca in conditii ingrozitoare.

"Stapanii de sclavi" din Berevoesti incasau ajutoare sociale, dar erau scutiti de munca. Ce se intampla cu victimele lor

Romii de la Berevoesti care primeau ajutoare sociale erau scutiti de munca pe care ar fi trebuit sa o presteze, dupa ce prezentau adeverinte medicale.

14 dintre
14 dintre "stapanii de sclavi" de la Berevoesti beneficiau de ajutoare sociale. Cati bani primeau de la stat in fiecare luna

 Paisprezece dintre suspectii arestati preventiv in dosarul de trafic de persoane din comuna argeseana Berevoesti sunt beneficiari de ajutoare sociale in valoare de cateva sute de lei lunar.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.