Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Pasarile mici, noua tinta a braconierilor. "Metoda cleiului" le poate aduce pana la 3 ani de inchisoare

Embed:

Vanatoarea de pasari ocrotite prin lege a devenit o tentatie tot mai puternica pentru braconieri.

 

Acestia pun la punct diverse capcane, ca sa prinda prada, pe care o scot apoi la vanzare pe piata neagra. In Targu Mures, un barbat este cercetat penal, dupa ce a fost prins ca a capturat 9 specii rare. Isprava il poate trimite dupa gratii, pentru cativa ani.

La marginea padurilor din Targu Mures traiesc sute de specii de pasari, protejate prin lege. Iar braconierii dau mereu tarcoale locului si au tot felul de metode ca sa ademeneasca inaripatele. Metoda vascului sau metoda cleiului presupune pasari chematoare, care sunt puse intr-un loc foarte deschis ca sa cante. Apoi se pune clei pe crengi si astfel pasarile se vor lipi de creanga si pot fi capturate. Dupa ce le prind, indivizii le vand pe piata neagra.

Un localnic a vazut 4 baieti care prindeau sticleti. Episodul s-a repetat, iar barbatul a anuntat imediat politia.

Andreea Pop, purtator de cuvant IPJ Mures: "Echipajul de politie a identificat un barbat care cu ajutorul unor capcane a prins patru specii de pasari salbatice. Au identificat la locuinta acestuia alte cinci specii de pasari. Au deschis un dosar de cercetare penala pentru infractiunea penala de braconaj."

Pasarile au fost confiscate si eliberate apoi in padure. Pretul unei astfel de inaripate, protejate de lege, pleaca de la 30 de euro, dar braconierii le dau si cu 10 sau 20 de lei.

Attila Marton, Biolog: "Pasari cantatoare mici mai ales scatii au fost capturate. Florinte, cinteza, sticlete - pasarile ajung sa fie vandute pe site-uri sau chiar in piete. Este o intreaga retea, foarte probabil unele dintre ele ajung in afara tarii."

Braconajul de pasari protejate se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani.

 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 13 Martie 2016
Citeste mai multe despre: pasari, braconaj, Mures, politie, scatii, sticleti, biologi, piete, animale,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed