Parchetul General acuză Parlamentul că încalcă dispozițiile ONU împotriva corupției prin noul Cod Penal

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Public atrage atenţia că modificarea Codului Penal va duce nu doar la clasarea unor dosare aflate deja în lucru, ci şi la stoparea unor procese aflate pe rolul instanţelor de judecată.

O statistică făcută de Ministerul Publică arată că doar în ultimii 4 ani, funcţionarii publici cercetaţi pentru abuz în serviciu ar fi păgubit bugetul statului cu aproape un miliard de euro.

Procurorii Parchetului General spun că dosarele de abuz în serviciu ar putea fi închise odată ce modificările aduse Codului Penal vor intra în vigoare. În aceeaşi situaţie se afla şi DNA, procuroii anticorupţie avertizând ca multe anchete vor fi compromise.

Felul în care a fost modificat în prezent aritcolul privind abuzul în serviciu, va afecta şi dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată care vor fi închise. Un exemplu este dosarul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii, caz în care instanţa supremă i-a condamnat zilele trecute pe foştii angajaţi ai instituţiei la câte 7 ani şi jumătate de închisoare pentru o presupusă despaguibire ilegală a omului de afaceri Gheorghe Stelian cu zeci de milioane de euro.

”Textul final restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracțiunii, fiind încălcate dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției”, transmite Biroul de Presă al PICCJ.

Citește și
Ludovic Orban
PNL solicită suspendarea dezbaterilor pe Codurile penale până la pronunţarea Comisiei de la Veneția
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Mai mult, explică procurorii, în alte ţări europene în care abuzul şi neglijenţa în serviciu nu sunt sancţionate penal, exista alte articole care pedepsesc funcţionarii care încalcă legea.

Datele statistice ale Ministerului Public arată că în ultimii 4 ani peste 2.000 de persoane au fost trimise în judecată pentru acuzaţia de abuz în serviciu, iar paguba pe care acestea ar fi adus-o bugetului statului depăşeşte patru miliarde de lei.

Dezincriminarea neglijenței în serviciu este criticată, în condiţiile în care între 2014 şi 2017 peste 230 de persoane au fost trimise în judecată din această cauză. Paguba este estimată la peste un milion de euro.

 

Comunicatul integral al Ministerului Public:

La nivelul Ministerului Public a fost finalizată o analiză privind impactul modificărilor legislative ale Codului penal care vizează infracțiunile de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu, din perspectiva încălcării obligației statului de a asigura, prin politica sa penală, o protecție efectivă a cetățeanului în fața faptelor de natură ilicită care îi aduc atingere drepturilor sau intereselor sale legitime

În ceea ce privește incriminarea propusă pentru abuzul în serviciu, analiza a evidențiat că textul final restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracțiunii, fiind încălcate dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată la New York la data de 31 octombrie 2003. Totodată, forma propusă pentru modificarea articolului 297 din Codul penal (abuzul în serviciu) excede aspectelor analizate de Curtea Constituțională, care nu a pus în discuție limitarea sferei de aplicabilitate a infracțiunii.

Ca urmare a restrângerii sferei subiectului activ al intracțiunii de abuz în serviciu, o categorie largă de funcționari va fi exceptată de la răspunderea penală în condițiile în care aceștia și-ar încălca atribuțiile reglementate în mod expres prin lege, consecința imediată fiind adoptarea unor soluții de clasare în cauzele aflate în cursul urmăririi penale și de achitare în cauzele în care s-a dispus trimiterea în judecată.

De asemenea, reducerea limitelor pedepselor va opera asupra reducerii termenului privind prescripția răspunderii penale, ceea ce va conduce la încetarea procesului penal în multe dosare. Totodată, restrângerea sferei beneficiarilor folosului material necuvenit doar la soț, părinți, frați și afini până la gradul II, legalizează practic celelalte fapte de abuz în serviciu ale funcționarului public săvârșite cu scopul de a obține un folos material necuvenit pentru alte rude apropiate sau alte persoane.

Pentru a sublinia dimensiunea impactului pe care îl pot avea modificările aduse textului, menționăm că, în perioada 2014-2017, la nivelul Ministerului Public, au fost trimise în judecată 2099 persoane, prejudiciile cauzate prin faptele comise de către acestea fiind în sumă totală de 4.017.356.809 lei.

În ceea ce privește abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu, analiza a relevat că aceasta nu se justifică din perspectiva dispozițiilor Curții Constituționale, lăsând în afara sferei incriminării penale faptele ilicite săvârșite din culpă care aduc atingere drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice. În perioada 2014-2017, au fost trimise în judecată, la nivelul Ministerului Public, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu 233 persoane, iar prejudiciul creat prin activitatea infracțională a fost în cuantum de 5.381.726 lei.

Ca urmare a analizei codurilor penale ale mai multor state membre ale Uniunii Europene, a rezultat că multe dintre acestea conțin incriminări generice ale faptei de abuz în serviciu și neglijență în serviciu. Statele care nu au în legislația lor penală astfel de incriminări, cu caracter generic, au în schimb o pluralitate de alte infracțiuni, care, în dreptul penal românesc ar fi calificate ca abuz în serviciu.”

Senatul a votat marți, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal, despre care opoziția acuză că ”protejează infractorul și nu victima.”

Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit 74 voturi “pentru”, 9 abţineri şi 28 ”împotrivă” .

Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache. Niciunul dintre cele 161 de amendamente respinse în comisie nu a trecut în plen.

Comisia “Iordache” a redefinit abuzul în serviciu, iar opoziția a susținut că noua formă l-ar putea ajuta pe Liviu Dragnea să scape de condamnare.

”PSD a votat un nou mod de a fura - hoția altruistă - în care împarți cu ceata de haiduci politici ce ai furat de la români.” - a spus un senator USR de la microfonul plenului Senatului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Peste o mie de persoane au protestat în Piața Victoriei față de modificările aduse Codului Penal
Peste o mie de persoane au protestat în Piața Victoriei față de modificările aduse Codului Penal

Peste 1.000 de persoane au protestat marţi seară în Piaţa Victoriei împotriva modificărilor la Codul penal şi a Guvernului.

PNL solicită suspendarea dezbaterilor pe Codurile penale până la pronunţarea Comisiei de la Veneția
PNL solicită suspendarea dezbaterilor pe Codurile penale până la pronunţarea Comisiei de la Veneția

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat, marţi, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, suspendarea procesului legislativ în cazul modificărilor aduse Codului penal.

Comisia ”Iordache” a adoptat un raport favorabil pentru modificările la Codul Penal
Comisia ”Iordache” a adoptat un raport favorabil pentru modificările la Codul Penal

Comisia specială pentru legile din domeniul justiţiei a adoptat un raport favorabil pentru modificările la Codul Penal, cu 12 voturi "pentru", 7 voturi "împotrivă" şi două abţineri.

Noul Cod penal a fost votat în Senat. Opoziția susține că modificările ”protejează infractorul”
Noul Cod penal a fost votat în Senat. Opoziția susține că modificările ”protejează infractorul”

Senatul a votat astăzi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal, despre care opoziția acuză că ”protejează infractorul și nu victima.”

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.