FOTO și VIDEO. Parada de 1 Decembrie 2020. Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei României

×
Codul embed a fost copiat

Ziua Națională a României a fost marcată simbolic prin ceremonii restrânse, la care publicul nu a avut acces.

Evenimentul din Capitală a fost transmis LIVE într-o ediție specială a Știrilor Pro TV, precum și online pe PRO TV NEWS și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV!

În 2020 nu au defilat nici militarii, nici aparatele de luptă. Mai mult decât atât, din cauza restricțiilor sanitare, publicul nu a putut să participe la eveniment.

Au fost festivități restrânse la Arcul de Triumf, cu discursul președintelui Klaus Iohannis, dar fără defilarea clasică de trupe și tehnică militară. De asemenea, avioanele de luptă sau transport au fost nevoite și ele să rămână la sol.

Mai puțin de 150 de militari s-au aflat marți în Piața Arcului de Triumf din Capitală. Anul acesta și numărul invitaților a fost redus. La eveniment au participat oficiali, medici și diplomați acreditați la București.

Citește și
Nicolae Robu
Robu anunţă că a avut COVID-19 şi a urmat tratament la domiciliu în ultima lună
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, zona Arcului de Triumf în care de 1 decembrie zeci de mii de români veneau să celebreze Ziua Națională a României și să urmărească paradele militare a fost complet pustie.

Din pricina crizei medicale, autoritățile au fost nevoite să interzică accesul publicului la festivități, astfel că la intrarea pe fiecare străduță care duce spre monument au fost instituite filtre care au avut menirea să nu permită accesul nimănui.
 

 

Evenimentul a durat mai puțin de o jumătate de oră, timp în care circulația rutieră în zona Arcului de Triumf a fost interzisă. La ceremonie au participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

Președintele României: "Uniţi, solidari şi hotărâţi vom trece cu bine şi peste această perioadă grea"

 

Preşedintele României a declarat că la fel ca în momentele importante care sunt cinstite de Ziua Naţională, în contextul pandemiei de COVID-19 este nevoie de implicarea tuturor, punctând că "uniţi, solidari şi hotărâţi" vom trece cu bine şi peste această perioadă grea.

"Dragi români, astăzi este nevoie, la fel ca în importantele momentele pe care le cinstim de Ziua Naţională, de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depăşirii acestei perioade pline de provocări şi implicarea într-un nou angajament pentru viitor. Nu va fi uşor, dar sunt sigur că împreună, cu energie şi responsabilitate, vom reuşi să ne apropiem, cu fiecare zi, de o revenire la vremuri normale. În întreaga Românie am văzut poveşti copleşitoare despre oameni care îşi dau mâna pentru a-i ajuta pe ceilalţi, despre oameni care se oferă voluntari, despre oameni care donează continuu pentru spitale aflate în dificultate. Aceasta este unirea românilor din anul 2020!", a spus şeful statului la ceremonia organizată în Capitală cu ocazia Zilei Naţionale a României.

El a subliniat că "uniţi, solidari şi hotărâţi vom trece cu bine şi peste această perioadă grea".

"Şi când această pandemie va fi depăşită, ne vom întâlni din nou. Vom fi împreună şi vom spune că uniţi am învins şi că, orice vom avea de înfruntat mai departe, tot uniţi vom învinge!", a afirmat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori. A fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie şi a victimelor virusului SARS-CoV-2 şi au fost trase 21 de salve de tun.

 

Discursul Președintelui României, Klaus Iohannis, susținut în cadrul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Naționale a României

 

”Dragi români,

În această piață, care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puțini ca de obicei.

Cadența militarilor, bucuria din ochii copiilor, ridicați în brațe de părinți sau bunici emoționați, sunt imagini de care ne este dor și pe care vrem să le revedem cât mai curând posibil.

În acest cadru în care ne aflăm acum, vegheați la fel ca în anii precedenți de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrificiului și al speranței națiunii române, urez La Mulți Ani românilor, oriunde s-ar afla ei, sănătate și optimism!

Niciodată în ultimele decenii n-am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă.

Criza sanitară care a schimbat viața planetei, pandemia de COVID-19 care ne-a afectat și pe noi, ne obligă să marcăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite.

Ca în atâtea momente definitorii ale zbuciumatei noastre istorii, în fiecare zi, bărbați și femei, plini de curaj și de dârzenie, luptă cu pandemia și, prin salvarea altor români, duc, de fapt, mai departe idealurile de unitate și unire, în spirit și acțiune, care s-au împlinit în acel neasemuit 1918.

De la începutul pandemiei, suntem fizic distanțați unii de alții, ne vedem mai rar și resimțim absența interacțiunii cu cei dragi, iar granițele par din nou a ne despărți.

Și totuși, nimic nu ne poate ține departe, în spirit, pentru a rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani, nimic nu ne poate împiedica să ne aducem aminte, astăzi, de toți cei care, cu credință, viziune, abnegație și jertfă, au contribuit la desăvârșirea Statului român modern.

Doamnelor și domnilor,

Istoria României, aidoma celei a Europei căreia îi aparținem, nu se aseamănă cu un marș triumfal și nu a fost niciodată o succesiune luminoasă de evenimente fericite.

Dimpotrivă, istoria noastră a fost marcată de numeroase crize și etape dificile, care au amenințat de multe ori chiar viața oamenilor, libertatea poporului, identitatea comunităților și existența statului.

Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foametea, au trăit perioade de gravă tensiune socială și au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice.

Hotărârea lor, curajul, capacitatea de sacrificiu, voința de a trăi liberi și în pace au făcut însă posibilă surmontarea tuturor acestor grele încercări, în pofida provocărilor aproape de neimaginat.

Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor Române, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, Revoluția Română din Decembrie 1989, integrarea în NATO și aderarea la Uniunea Europeană sunt bornele României democratice de astăzi.

Niciuna dintre aceste realizări nu s-a produs de la sine, iar generațiile care le-au înfăptuit au crezut mereu, cu deplină convingere, că România pe care au visat-o este un proiect realizabil prin muncă, solidaritate și sacrificiu.

În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine și-ar fi imaginat că acest moment de glorie avea să vină tocmai după un război cumplit, care a secerat sute de mii de vieți și după ce țara noastră fusese aproape ștearsă de pe hartă? Și totuși s-a întâmplat. Arcul de Triumf, lângă care ne aflăm acum, ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte și sunt urmărite cu stăruință, el atestă că eroii au căzut la datorie pentru ca toți cetățenii acestei țări să cunoască o actuală, contemporană Cale a Victoriei, un viitor european, al securității, împlinirilor și prosperității.

Suntem datori să păstrăm, ca bunuri de cel mai mare preț, libertatea, unitatea și independența, câștigate cu prețul vieții de atâtea generații de înaintași, și să ne cinstim așa cum se cuvine eroii care au redat națiunii române mândria și onoarea.

Dragi români,

Eroii patrioți despre care am vorbit au demni urmași în prezent. Despre ei vreau să vă vorbesc și lor vreau să le dedicăm această zi.

În acest an, în care românii au avut de suportat consecințele pandemiei și măsurile restrictive menite să diminueze efectele acesteia, când am fost nevoiți, cu toții, să renunțăm la o viață normală pentru a ne proteja sănătatea, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie, luptându-se cu virusul și boala, pentru viața și sănătatea semenilor noștri.

Efortul tuturor a fost și este unul uriaș, privațiunile și modul în care ni s-a schimbat viața ne-au atins pe toți, însă durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic.

Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical și toți cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar și către victimele acestui virus ucigaș și familiile lor.

Transmit, în numele Statului Român, toată aprecierea, respectul și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară.

Îmi exprim întreaga recunoștință față de fiecare român care sprijină efortul cadrelor medicale și al forțelor de ordine și siguranță publică.

Și, în numele tuturor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru și pentru că, în ciuda riscurilor enorme la care vă expuneți, vă părăsiți zi de zi căminele pentru a merge în spitale să salvați vieți.

Cunoaștem și simțim efortul colosal făcut, din martie încoace, de personalul medical și ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, de asistente și de infirmiere, de asistenți medicali și de ambulanțieri. Îi vom cinsti mereu pe cei cărora noi toți le datorăm viața celor apropiați.

Totodată, felicit societatea civilă, care în toată această perioadă a fost un partener în lupta cu pandemia, printr-o mobilizare exemplară și răspunsul prompt oferit în multe situații disperate.

Fiecare epocă are momentul său culminant! Fiecare generație are eroii săi! Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii își vor aminti de acest efort național, așa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în decembrie 1989.

Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări.

Generațiile viitoare își vor aminti de omenia voastră, de curajul demonstrat, de imensele voastre sacrificii. Și ceea ce vă va face demni de respect nu va fi doar contribuția nobilă adusă cauzei umanitare, ci și valorile și idealurile noastre comune și faptul că suntem dispuși să luptăm pentru ele, la fel cum au făcut-o străbunicii noștri acum mai bine de un secol.

Dragi români,

Astăzi este nevoie, la fel ca în importantele momente pe care le cinstim de Ziua Națională, de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depășirii acestei perioade pline de provocări și implicarea într-un nou angajament pentru viitor.

Nu va fi ușor, dar sunt sigur că împreună, cu energie și responsabilitate, vom reuși să ne apropiem, cu fiecare zi, de o revenire la vremuri normale.

În întreaga Românie am văzut povești copleșitoare despre oameni care își dau mâna pentru a-i ajuta pe ceilalți, despre oameni care se oferă voluntari, despre oameni care donează continuu pentru spitale aflate în dificultate. Aceasta este unirea românilor din anul 2020!

Drumul nostru înainte nu va fi ușor. Împreună și solidară cu partenerii săi europeni, România vede în această perioadă de criză momentul unei reporniri a energiilor sale pentru creștere și prosperitate, pentru echilibru și pace. Acum este momentul să formulăm strategii responsabile și realiste, să reparăm acolo unde stricăciunile sunt profunde, să dezvoltăm proiecte ambițioase și de lungă durată acolo unde suntem în suferință de decenii.

Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să-și facă auzită vocea, prin vot, și să aleagă un nou Parlament.

E acel moment în care putem construi o Românie al cărei viitor să fie mai mult decât o promisiune, mai concret decât un vis și mai aproape decât orizontul speranțelor noastre. Un Parlament cu oameni onești, mai muncitori, mai buni.

Găsesc foarte potrivite cuvintele lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Unirii, care spunea că „deplina libertate și egala împărțire în puterea de stat a cetățenilor este singura bază solidă a dezvoltării unui stat.”

De acțiunile fiecăruia dintre noi depinde ca tinerele generații să trăiască în pace, prosperitate și stabilitate.

Amintind despre sacrificiul suprem al înaintașilor noștri și onorând memoria acestora, nu trebuie să ne temem de viitor. Viitorul îl construim împreună! La fel cum națiunea română a depășit atâtea momente dificile, sunt sigur că și de această dată vom reuși!

Uniți, solidari și hotărâți vom trece cu bine și peste această perioadă grea. Și când această pandemie va fi depășită, ne vom întâlni din nou. Vom fi împreună și vom spune că uniți am învins și că, orice vom avea de înfruntat mai departe, tot uniți vom învinge!

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români!

Vă doresc multă sănătate!”

Mesajul publicat de Klaus Iohannis pe Twitter

 

Ceremonii organizate în țară

 

Ceremonii similare sunt organizate și în țară, în special la Alba Iulia. Orașul Unirii este în carantină până la miezul nopții. Cei de la DSP nu au cerut o prelungire a acestei măsuri.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va participa, la Buzău, la sărbătorirea Zilei Naţionale a României din Parcul Crâng, tot în jurul orei 11:00, iar reprezentanţii USR PLUS vor depune coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut.

De asemenea, la Palatul Cotroceni, de la ora 18:00,vor fi decorate personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Cel mult 150 de militari au participat la parada de 1 Decembrie

 

Chiar dacă la Arcul de Triumf au fost cel mult 150 de militari, armata a făcut luni o repetiție generală, astfel încât ceremonia să fie fară cusur.

Cu excepția unui detașament restrâns al Regimentului 30 Garda Mihai Viteazu și a fanfarei militare, Ziua Națională nu a fost marcată ca până acum.

General-maior Vasile Toader: "Nu vom vedea tehnică militară".

Și pentru că trăim vremuri tulburi, anul acesta a fost doar o ceremonie militară la care publicul nu a avut acces.

Și puținii invitați, chemați să asiste la festivități, în special personal medical și diplomatic, nu au urmărit momentul dintr-o tribună oficială, ci în imediata vecinătate a Arcului de Triumf, cu obligația de a respecta distanța de siguranță.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Iohannis: Este posibil ca, la începutul anului, să avem 2-3 tipuri de vaccin, poate chiar 4
Iohannis: Este posibil ca, la începutul anului, să avem 2-3 tipuri de vaccin, poate chiar 4

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România ar putea avea la dispoziție, la începutul anului viitor, două tipuri de vaccin împotriva Covid-19, din cele 3 sau 4 care vor fi disponibile la nivel european.

Robu anunţă că a avut COVID-19 şi a urmat tratament la domiciliu în ultima lună
Robu anunţă că a avut COVID-19 şi a urmat tratament la domiciliu în ultima lună

Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, luni, că în ultimele zile înainte de predarea mandatului s-a infectat cu COVID-19, iar simptomele au apărut în data de 3 noiembrie, moment din care s-a autoizolat şi a urmat tratamentul la domiciliu.

Zeci de persoane au participat la înmormântarea mamei unui lider al comunităţii de romi din Lugoj
Zeci de persoane au participat la înmormântarea mamei unui lider al comunităţii de romi din Lugoj

Zeci de persoane au participat la înmormântarea mamei unui lider al comunităţii de romi din Lugoj, oraş aflat de o săptămână în carantină din cauza epidemiei de Covid-19.

Ziua Națională, în pandemie. Micii vor fi livrați acasă de 1 decembrie
Ziua Națională, în pandemie. Micii vor fi livrați acasă de 1 decembrie

Mesele festive și petrecerile cu lăutari de Ziua Națională rămân în acest an doar o amintire din anii trecuţi. Totuși, restaurantele și pensiunile s-au adaptat vremurilor, astfel că de 1 decembrie vom putea comanda acasă, mititei sau fasole cu ciolan.

Recomandări
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.