OUG pe Legile Justiţiei a scos magistraţii în stradă. Ar putea urma o grevă fără precedent

×
Codul embed a fost copiat

Au loc proteste fără precedent ale magistraţilor din toată România. Sute de judecători, şi procurori din marile oraşe, au ieşit şi vineri în stradă, ca să reclame implicarea politicului în actul de justiţie.

În urma celor două ordonanţe de urgenţă, adoptate recent de guvern, mai multe instanţe şi parchete au anunţat că-şi suspendă activitatea în următoarea săptămână. Ministrul Tudorel Toader nu a avut însă nicio reacţie, deşi magistraţii vorbesc deja de o posibilă greva generală în Justiţie.

De la adoptarea ordonanţelor de urgenţă prin care se modifica din nou legile justiei, sistemul judiciar fierbe. Mii de magistraţi din Sibiu, Cluj, Timişoara, Oradea, şi Iaşi au ieşit în stradă, revoltaţi. Li s-au alăturat şi simpli cetăţeni care au vrut să îşi arate susţinerea faţă de magistraţi.

Magistraţii au anunţat şi alte forme extraordinare de protest. După un apel făcut de Asociaţia Forumul Judecătorilor, mai multe parchete şi instante judecătoreşti au ameninţat cu grevă. Pe de o parte, procurorii din Parchete se vor ocupa doar de cazurile urgente, în timp ce judecătorii din tribunale vor suspenda activitatea cu publicul.

Cristian Dănileţ - judecător: "cred că este vremea să recunoasem că au eşuat toate discuţiile cu Ministerul Justiţiei, nu vedem o altă cale decât prin măsuri radicale".

Citește și
Octavian Goga si Serban Nicolae
Parlamentari condamnaţi definitiv votează în continuare legi. "N-au omorât pe nimeni"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Activitatea din instante va fi blocată nu doar în Cluj, ci şi în Constanţa, Iaşi, Sibiu şi chiar în Bucureşti. Iar asta înseamnă că mai multe dosare şi procese vor fi amânate.

Sincron Florin Zereș, judecător din cadrul Judecătoriei Sibiu: "Sunt atacurile care se duc asupra sistemului de justite de 2 ani încoace, modificări aduse legilor justiţiei şi care în opinia noastră, nu sunt în măsură să asigure o independenţă a magistraţilor ci din contră reprezintă un regres din acest punct de vedere."

Călin Nistor, procuror-sef interimar al DNA: "Eu sper ca să rămân în continuare acelaşi cadru până la apariţia OUG, cadru legal."

Şi preşedintele Klaus Iohannis a criticat PSD pentru modificările făcute. "Întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiției şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiției ca să îşi rezolve dosarele penale"

În faţa acestui puternic val de critici la adresa celor două ordonanţe de urgenţă, venite inclusiv din partea Comisiei Europene, la Guvern s-a lăsat liniştea. Contactat de Ştirile ProTV, Ministrul Justiţiei a refuzat să comenteze scandalul din sistem. Iar Victor Ciorbea, singurul care poate contesta cele două acte normative la Curtea Constituţională, încă mai analizează.

Decizia magistraţilor de a suspendat activitatea nemijlocită cu publicul are efecte imediate. E un gest fără precedent care presupune că toată activitatea care presupune urmărire penală este suspendată. Procurorii nu se vor mai prezenta probele strânse în dosare, iar judecătorii vor intra în sala judecată doar ca să dea noi termene procese, ceea ce înseamnă termene mai lungi de soluţionare a cauzelor.

În perioada în care activitatea e suspendată, se discută doar urgenţele - adică dosarele în care se cere arestarea preventivă sau cazurile cu minori. Într-o săptămână, instanţele au doar două zile lucru cu publicul şi asta complica mult şi situaţia celor care au, de exemplu, permise de conducere suspendate şi procese în instanţă pe acest motiv.

Situaţia aceasta va trena cel puţin până la finalul lunii, când magistraţii au programate întâlniri. Aceştia au reclamat ca executivul adopta o amnistie pe bucăţi, iar ordonanţa prin care se modifica "intempestiv" legile justiţiei face parte din acest plan. "Legile se schimba atât de des încât nici nu apucăm să citim modificările şi apar altele", reclamă unul dintre magistraţi.

Totul în condiţiile în care partidul care îl susţine pe ministrul justiţiei pretinde că Tudorel Toader este deschis dialogului, iar oficialii europeni şi-au manifestat îngrijorările repetat şi apăsat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Apel lansat de Forumul Judecătorilor: Convocarea urgentă a adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor
Apel lansat de Forumul Judecătorilor: Convocarea urgentă a adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor

Asociația Forumul Judecătorilor din România a lansat un apel la convocarea adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor de la toate instanțele și parchetele din România.

Parlamentari condamnaţi definitiv votează în continuare legi.
Parlamentari condamnaţi definitiv votează în continuare legi. "N-au omorât pe nimeni"

Aleșii se agață de căile extraordinare de atac din justiţie şi până când depun contestaţiile, colegii lor sunt răbdători şi înţelegători.

Un singur om poate contesta OUG pe justiţie. Judecătorii şi procurorii au ieşit în stradă
Un singur om poate contesta OUG pe justiţie. Judecătorii şi procurorii au ieşit în stradă

Cele două ordonanţe din domeniul justiţiei au stârnit un val de proteste. Mai mulţi magistraţi, grupaţi în diverse asociaţii, au ieşit în stradă, ca să reclame faptul că le sunt amputate puterile

Toader a venit la Parchetul General, dar nu s-a întâlnit cu Lazăr.
Toader a venit la Parchetul General, dar nu s-a întâlnit cu Lazăr. "Am servit o cafea"

Cererea de revocare făcută de Tudorel Toader în cazul procurorului general Augustin Lazăr a fost respinsă de preşedintele Iohannis, care a susţinut că e "o situaţie penibilă".

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.