"Orasul lui Brancusi e aur". Klaus Iohannis s-a fotografiat la "Masa Tacerii" din Targu Jiu

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele tarii a mers intr-un fief al PSD. "Gorjul si intreaga zona a Olteniei ar putea creste economic, fructificand mostenirea uriasa a lui Brancusi'' crede Klaus Iohannis care a vizitat casa memoriala Constatin Brancusi de la Hobita.

Dimineata, seful statului a fost insotit si de premierul Dacian Ciolos. Klaus Iohannis nu a ezitat sa ii acuze pe politicienii locali de faptul ca au intarziat dezvoltarea economica a unei zone bogate.

Iohannis: Orasul lui Brancusi e aur; trebuie gasite solutiile sa transformati nu numai orasul, ci intreaga zona sa beneficieze

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca municipiul Sibiu "s-a dezvoltat pentru ca a stiut produca un mix de industrie si cultura" si a punctat ca trebuie gasite solutii astfel incat si Targu-Jiul sa cunoasca o astfel de dezvoltare, mentionand ca "Orasul lui Brancusi e aur".

Citește și
Dragos Cristian Dinu
Dragos Cristian Dinu este noul ministru al Fondurilor Europene, dupa demisia lui Cristian Ghinea. A depus juramantul joi
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Am pornit de la ceva ce nu a crezut nimeni, ca din cultura se pot face bani si cultura poate sa duca la dezvoltarea sustenabila a intregii comunitati. Nici in ziua de astazi majoritatea nu crede ca se poate si in continuare sunt suficienti si intre cei care topaie acum, care povestesc ca de fapt Sibiul s-a dezvoltat cu bani de la Guvern si europeni si asa mai departe. Nu, Sibiul s-a dezvoltat pentru ca a stiut produca un mix de industrie si cultura. Daca acest model este bun si pentru alte comunitati, mi-e greu sa apreciez, dar cred ca este si am ramas foarte optimist dupa plimbarea cu domnul primar (primarul municipiului Targu-Jiu, Florin Carciumaru n.r.), fiindca am gasit un om care vede lucrurile tot asa. Credeti-ma, orasul lui Brancusi, asta e aur. Trebuie sa gasiti solutiile sa transformati nu numai orasul, ci intreaga zona sa beneficieze. Cum se face asta? Evident tine de solutii locale, nu poate sa vina nimeni sa va spuna cum sa faceti treaba asta", a spus Iohannis la dezbaterea "Romania puternica: viziune politica si servicii publice in slujba cetateanului", organizata la Targu-Jiu.

Presedintele a afirmat ca este nevoie de implicarea firmelor, atat de stat, cat si cele private, in dezvoltarea economiei, prin construirea unei relatii de incredere intre autoritati si administratorii de societati, care sa duca la construirea unor programe de dezvoltare. "Nu se poate realiza primul, al doilea, al treilea pas fara implicarea economiei locale. Atata vreme cat patronii stau cu punga stransa si asteapta sa produca cultura bani si cultura asteapta sa produca ei banii, nu functioneaza. Intreaga comunitate trebuie sa fie foarte dinamica, sa participe la acest efort, inclusiv firmele si de stat si private, dar intr-o modalitate inteligenta, nu la modul sa dam banii la un eveniment si pe urma ii impartim intre noi si vedem noi cum facem mai departe, asa nu merge. Nici asta nu-i usor. (...) Experienta mea este ca la inceput oamenii de afaceri sunt foarte sceptici, daca mergeti la ei si sa le spuneti: 'Haideti, veniti langa noi', zic: 'Lasa ca stiu eu ca va bagati banii in buzunar'. Trebuie sa ii convingeti ca nu ajung acolo, ci banii aceia ajung sa produca efectiv dezvoltare, sa produca o calitate superioara in teatru, in orchestra filarmonica, fiecare ce are acolo. Si atunci incet, incet de creeaza ceva ce se numeste incredere reciproca si pe baza increderii atunci se pot construi foarte multe programe", a mai spus Klaus Iohannis.

Iohannis: Asistenta sociala trebuie sa fie cinstita; de multe ori ii pacalim pe oameni

Presedintele a declarat ca "asistenta sociala trebuie sa fie cinstita", sustinand ca de multe ori oamenii sunt pacaliti. "Noi cheltuim foarte multi bani cu asistenta sociala si nu neaparat cu mare folos. De multe ori ii pacalim pe oameni. Le dam bani prea putini sa traiasca, prea multi sa moara. Eu cred ca si asistenta sociala trebuie sa fie cinstita", a afirmat seful statului la dezbaterea cu tema "Romania puternica: viziune politica si servicii publice in slujba cetateanului".

Presedintele Iohannis a subliniat ca este nevoie de "un mod mai inteligent" de folosire a fondurilor pentru asistenta sociala, care sa puna accentul pe reinsertie si reintegrare pe piata muncii. "Sa facem asistenta sociala inteligenta, in asa fel incat cel care este asistat social, fiindca are temporar o problema, sa il punem in situatia sa isi rezolve problema, sa se reintegreze pe piata muncii, iar cel care este asistat social si nu poate reveni sa ii asiguram un venit care totusi il pune in situatia sa traiasca ca omul", a mai afirmat seful statului.

El a adaugat ca astfel de probleme se rezolva greu. "Cel putin in ultimii 26 de ani, stiti foarte bine, multe guverne au mers pe o gandire 'Hai sa le dam la oameni doi lei in plus si atunci sunt foarte multumiti', fara sa judecam daca prin asta ii ajutam pe oameni sau societatea, sau niciunul, nici altul. Eu cred ca de multe ori nu i-am ajutat nici pe oameni, nici societatea", a completat presedintele Iohannis. Seful statului a conchis ca intregul sistem trebuie regandit, prin schimbarea modului in care banii sunt cheltuiti, fiind nevoie de "eficienta".

Iohannis: Teoretic, se pot aloca 6% din PIB pentru educatie, dar cand se cheltuie cu folos, nu e usor

Klaus Iohannis a declarat ca teoretic pot fi alocate 6 procente din PIB pentru Educatie, insa a sustinut ca exista o problema in cheltuirea cu "folos" a banilor. "Am avut o discutie cu studentii, care mi-au spus ca obligatoriu la anul trebuie sa avem 6% din PIB pentru invatamant. Pur teoretic, cred ca se poate, dar practic sunt convins ca nu se poate. Nu ca nu se pot aloca, nu se pot cheltui, fiindca e usor sa cheltui 100 de lei sau 1.000 de lei sau un milion, dar cand se cheltuie 6% cu folos - nota bene, nu doar bani aruncati degeaba - nu e usor deloc", a spus presedintele Iohannis la dezbaterea "Romania puternica: viziune politica si servicii publice in slujba cetateanului".

Seful statului a spus ca "ar fi pacat" ca banii sa fie folositi "nechibzuit" si a evidentiat ca statul trebuie sa judece mai bine la ce sunt utilizate fondurile. "Cel mai important obiectiv este ca tanarul, atunci cand termina scoala, indiferent la ce nivel, sa fie pregatit pentru piata muncii si pentru viata", a adaugat el. nPresedintele Iohannis a subliniat ca obiectivul final este ca noile generatii sa fie mai bine educate decat cele din prezent.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Scandal pe scena politica. Iohannis:
Scandal pe scena politica. Iohannis: "Nu am fost niciodata urmarit penal". Dragnea: "Omul asta bate campii"

 Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca nu a fost niciodata, in nicio calitate, urmarit penal.

Dragos Cristian Dinu este noul ministru al Fondurilor Europene, dupa demisia lui Cristian Ghinea. A depus juramantul joi
Dragos Cristian Dinu este noul ministru al Fondurilor Europene, dupa demisia lui Cristian Ghinea. A depus juramantul joi

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de numire in functia de ministru al Fondurilor Europene a lui Dragos Cristian Dinu, informeaza Administratia Prezidentiala.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.