Traian Basescu: "Ne ingrijoreaza forta deosebita a flotei Rusiei din Marea Neagra". Hotararile adoptate in sedinta CSAT

×
Codul embed a fost copiat

Aeronave de lupta si 200 de militari NATO vor stationa in Romania, in perioada urmatoare. Decizia a fost luata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, in contextul crizei din Ucraina.

In sedinta CSAT s-a discutat despre mandatul cu care seful statului va participa joi si vineri la Summitul NATO din Tara Galilor. Va fi o reuniune in care Alianta Nord-Atlantica va stabili ce masuri rapide trebuie sa adopte, in contextul escaladarii crizei din Ucraina.

Presa internationala a scris ca, la acest summit, s-ar putea decide amplasarea unor baze militare NATO in mai multe state, printre care si Romania. De altfel, premierul Victor Ponta a sustinut necesitatea amplasarii unei astfel de baze militare pe teritoriul tarii noastre, in timp ce Traian Basescu a spus doar ca nu ne-ar deranja acest lucru.

De asemenea, presedintele a declarat de curand ca va cere partenerilor o prezenta militara mai consistenta a NATO in Marea Neagra.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: "Romania va sustine inasprirea sanctiunilor impotriva Federatiei Ruse"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Presedintele a facut declaratii de presa dupa sedinta CSAT.

SINTEZA DECLARATIILOR FACUTE DE TRAIAN BASESCU:

- Am avut o scurta sedinta CSAT, pentru lamurirea a doua probleme. Una din ele legata de prezenta unor aeronave NATO pe teritoriul nostru.

- E vorba de aeronave care fac parte din sistemul integrat de aparare al NATO si care alaturi de aviatia romana vor asigura politia aeriana. Pe teritoriul tarii vor putea stationa si 200 de militari - piloti, mecanici, personal de intretinere.

- A fost adoptata aceasta hotarare si vom comunica NATO decizia.

- Un alt punct a fost legat de posibila participare ca stat coordonator in proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice. Programul pe care dorim sa ni-l asumam e legat de apararea cibernetica a Ucrainei.

- Am vazut, am observat ca foarte multi analisti militari, nemilitari, specialisti in fabricarea panii au facut predicitii asupra a ceeea ce e va intampla pentru Romania la summitul NATO
Romania, ca toate statele membre, tine cont de doua documente fundamentale: CFE, armamentele conventionale in Europa, nivelul pe care fiecare parte si-l asuma si trebuie sa tinem cont daca mai vrem sa nu sa avem un parteneriat cu Federatia Rusa, NATO - Rusia

- Aici e un punct de discutie, in acest documente statele NATO se angajeaza sa nu instaleze baze militare permanente mari la granita de est a NATO.

- Asta nu inseamna insa ca Romania nu are niste obiective
Suntem intr-un curs continuu de negocieri de doua luni, si aici se ocupa trei institutii: Presedintia, Ministerul de Externe si Ministerul Apararii.

- Nu s-a luat azi un mandat pentru ca nu era posibil, de aceea nu am putut sa fac vizita in Turcia la validarea mandatului presedintelui Erdogan, aveam niste convorbiri telefonice in acea perioada, a trebuit sa raman aici pentru ca se discutau obiectivele noastre pentru NATO

- Obiectivele noastre, generate in primul rand de evenimentele din Ucraina si de ce a aratat presedintele Putin in actiunea Rusiei, actiune care a ajuns la limite care frizeaza irationalul, atata timp cat nu respectam acordurile internationale, granitele statelor, nu mai putem vorbi de rational, atunci intervine irationalul.

- Romania solicita generic consolidarea flancului estic al Aliantei, nu doar nord-estic, asta inseamna si introducerea Romaniei in sistemele permanente de alerta, de capabiltati reactie.

- In acest sens, dincolo de realizarea capabilitatilor pentru consolidarea intregului flanc estic, sunt modalitati diverse de a se atinge aceste obiective. Nu o sa le descriu, nu vor fi nici in comunicat, poate voi vorbi mai pe larg dupa summit. In acelasi timp, solicitam cresterea nivelului de interoperabilitate a fortelor armate ale Romaniei cu ale altor state membre, fortele terestre, aeriene si navale, cu accent deosebit a fortelor navale ale Romaniei cu fortele navale ale altor state membre, avand in vedere forta deosebita a flotei Rusiei de la Marea Neagra.

- Prezenta acestei flote de genereaza ingrijorari.

- Nu suntem dezinteresati, dimpotriva, suntem interesati ca in Romania sa existe structuri de comanda.

- Am dori ca acest summit sa clarifice abordarea aliatilor cand discutam de un razboi hibrid ca cel din estul Ucrainei, adica un stat care nu recunoaste isi trimite forte fara insemne, care coordoneaza ocuparea unui teritoriu, punerea sub control militar si politic, dar asta nu justifica aplicarea articolului 5. Punctul nostru de vedere e ca fiecare stat trebuie sa aiba capacitatea de a face fata astfel de provocari, dar cand asupra lui se fac presiuni cu armate regulate la granite, un sprijin direct pentru omuletii verzi din Ucraina, atunci intervnetia NATO este obligatorie.
 

- Un stat mai mic nu pote face fata unui razboi puternic generat de omuleti verzi, sa spunem, si presiuni cu armate ostentativ masate la granita, si care direct sau indirect constituie un sprijin major pentru insurgenta.

- Asteptam ca summitul sa confirme progresele sistemului de aparare antiracheta al NATO.

- Deocamdata sistemul e in baza unei intelegeri bilaterale Romania - SUA, radarul e in Turcia.

- Am vrea ca la acest summit sa se reconfirme continuarea procesului privind scutul antiracheta. Asteptam de la summit consemnarea importantei strategice a Marii Negre.

- Marea Neagra este inconjurata de un brau de conflicte inghetate, care pot porni de la acelasi buton - Rusia.

- Nu putem miza la nesfarsit ca ne apara altii.

- Ceea ce vedem acum in Ucraina, agresiunea Rusia, nu reprezinta pentru noi o amenintare directa, daca lucrurile se desfasoara in limite rationale. Romania nu este sub riscul de a fi atacata de omuleti verzi.

- Daca m-ati fi intrebat acum un an daca e posibil sa se intample ce se intampla acum in Ucraina, as fi spus ca nu este posibil. Sunt niste actiuni irationale.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Klaus Iohannis, despre referendumul din 2012, pentru demiterea presedintelui Basescu:
Klaus Iohannis, despre referendumul din 2012, pentru demiterea presedintelui Basescu: "A fost la limita Constitutiei"

Liderul PNL Klaus Iohannis a declarat, referitor la demersul de suspendare a presedintelui Traian Basescu din vara lui 2012 si incercarea de demitere, ca a fost un demers ”la limita Constitutiei”.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Romania va sustine inasprirea sanctiunilor impotriva Federatiei Ruse"

Inainte de a pleca la summitul de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a anuntat care va fi pozitia Romaniei fata de situatia grava din Ucraina si masurile care trebuie adoptate la nivelul UE impotriva Federatiei Ruse.

Darius Valcov, investit in noua functie. Basescu: Sa fiti un ministru al Bugetului al Romaniei, nu al intereselor electorale
Darius Valcov, investit in noua functie. Basescu: Sa fiti un ministru al Bugetului al Romaniei, nu al intereselor electorale

Presedintele Traian Basescu i-a spus noului ministru al Bugetului, Darius Valcov, ca ii adreseaza rugamintea sa fie ”un ministru al Bugetului al Romaniei, si nu un ministru al Bugetului al unor interese electorale”.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.