Prima imagine cu omul de afaceri Gruia Stoica parasind penitenciarul. "Mi s-a dat dreptate. Cred in institutiile statului"

×
Codul embed a fost copiat

Gruia Stoica, omul de afaceri care detine Grupul Feroviar Roman, a parasit, vineri noapte, Penitenciarul Rahova. Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au hotarat ca poate fi plasat in arest la domiciliu, iar decizia este definitiva.

UPDATE ORA 07:00 "Primul lucru, ma duc sa-mi vad copiii. Mi s-a dat dreptate, pentru ca, potrivit noului Cod de Procedura Penala, la mai multa lume li s-a dat dreptate si asta este. Cred in institutiile statului puternice...", a declarat Gruia Stoica la iesirea din Penitanciarul Rahova.

Gruia Stoica a fost arestat preventiv la sfarsitul lunii ianuarie. El ar fi incercat - spun procurorii anticoruptie - sa cumpere influenta sefilor de la CFR Marfa, pentru a castiga o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia.

Ar fi apelat la avocatul Doru Bostina si ar fi fost dispus sa plateasca 3 milioane de euro, ca sa afle cu ce pret se inscrie CFR Marfa la licitatie.

Supranumit "regele vagoanelor", Gruia Stoica a fost personajul principal in privatizarea esuata a CFR Marfa.

Citește și
Gruia Stoica
Gruia Stoica a fost arestat preventiv. STENOGRAMA discutiilor care i-au pus pe procurorii DNA pe urmele patronului GFR
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Cat este in arest la domiciliu, Gruia Stoica nu are voie sa-si paraseasca locuinta, nu poate sa ia legatura cu partile implicate in dosar si va trebui sa fie la dispozitia organelor de cercetare ori de cate ori este nevoie.

Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat ca ar fi oferit mita pentru a afla o oferta confidentiala la o licitatie, va fi plasat in arest la domiciliu, a hotarat Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce acesta a cerut sa fie judecat in libertate.

Decizia instantei supreme este definitiva, astfel ca omul de afaceri care controleaza Grup Feroviar Roman (GFR) va fi eliberat din arest. El a fost arestat preventiv in 30 ianuarie, masura fiind prelungita. Stoica a cerut de mai multe ori sa fie judecat in libertate.

Gruia Stoica si avocatul Doru Bostina au fost trimisi in judecata la jumatatea lunii februarie, omul de afaceri fiind acuzat ca i-ar fi dat avocatului trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie pentru transportarea carbunelui organizata de Complexul Energetic Oltenia, la care participa si GFR.

Stoica a fost deferit justitiei, pentru cumparare de influenta, in stare de arest preventiv, iar Bostina, cu interdictie de a parasi tara.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia S.A (CEO) Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie ce avea ca scop incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA, din care 195.079.200 de lei pentru SE Turceni, 105.414.600 de lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru S.E. Isalnita.

Durata contractuala era de 36 de luni, incepand cu 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau "cel mai mic pret" sau "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic".

In 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitatii de participare la procedura de licitatie, organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante, catre SNTFM "CFR Marfa", SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti (GFR) si alte trei societati comerciale.

Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale care doreau sa ia parte la procedura de licitatie era 29 ianuarie 2014.

"CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand SC CEO SA si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru)", au precizat procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii au stabilit ca, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, "persoana ce controleaza SC GFR SA, membra a grupului Grampet", i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da trei milioane de euro, pentru "a-si exercita influenta pe care a lasat sa se creada ca are o asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale".

"Acest demers avea ca scop adjudecarea, de catre Stoica Gruia, a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul SC CEO SA. In acest context, inculpatul Bostina Doru-Catalin i-a promis inculpatului Stoica Gruia ca va inlesni, in schimbul sumei de trei milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi, pentru realizarea traficului de influenta, un intermediar care poate exercita influenta directa asupra functionarului public, directorul general al CFR Marfa", au precizat procurorii in rechizitoriu.

Din 23 ianuarie si pana in ziua licitatiei, respectiv 29 ianuarie, Doru Bostina l-a tinut la curent pe inculpatul Stoica Gruia cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficarii influentei, in scopul adjudecarii contractului la licitatia avand ca obiect contractul de transport carbune, au mai aratat procurorii.

"Interventia autoritatilor judiciare in data de 29 ianuarie 2014 a pus capat demersurilor infractionale si a «stopat» o licitatie afectata de activitatea infractionala a celor doi inculpati, care nu mai putea fi derulata, deoarece era incompatibila conditiilor de concurenta reala, loiala si care ar fi putut determina prejudicierea unei unitati de stat cu suma de 473.068.410 lei, fara TVA", au mai scris procurorii in rechizitoriu.

Directorul general al CFR Marfa, Dragos-Alexandru Draghici, nu a putut fi audiat in acest dosar, in contextul in care a suferit un atac cerebral, a fost operat de urgenta la Spitalul Elias, iar in 2 februarie a incetat din viata.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Strategia prin care Gruia Stoica a incercat sa obtina de la judecatori arestul la domiciliu nu a functionat. Ramane in arest
Strategia prin care Gruia Stoica a incercat sa obtina de la judecatori arestul la domiciliu nu a functionat. Ramane in arest

Omul de afaceri Gruia Stoica, arestat in dosarul in care este acuzat de cumparare de influenta, ramane in detentie, a decis definitiv, marti, instanţa suprema, care i-a respins recursul fata de masura preventiva.

Gruia Stoica a fost arestat preventiv. STENOGRAMA discutiilor care i-au pus pe procurorii DNA pe urmele patronului GFR
Gruia Stoica a fost arestat preventiv. STENOGRAMA discutiilor care i-au pus pe procurorii DNA pe urmele patronului GFR

Gruia Stoica, retinut miercuri seara de procurorii anticoruptie dupa ce ar fi incercat sa aranjeze in favoarea companiei sale o licitatie publica, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

Gruia Stoica, proprietarul GFR, retinut de procurorii DNA. Lovitura de 100 de milioane de euro pe care ar fi pregatit-o
Gruia Stoica, proprietarul GFR, retinut de procurorii DNA. Lovitura de 100 de milioane de euro pe care ar fi pregatit-o

Gruia Stoica a fost retinut, miercuri seara, de procurorii anticoruptie fiind suspectat de cumparare de influenta, dupa ce anchetatorii au descoperit ca pregatea trucarea unei licitatii organizata miercuri de Complexul Energetic Oltenia.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România
Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.