Vanghelie, acuzat ca a sustinut-o pe EBA cu semnaturi cumparate. Traian Basescu: 15 lei semnatura? Dati-mi si mie niste liste

×
Codul embed a fost copiat

Marian Vanghelie i-ar fi cerut omului de afaceri Marin Dumitru sa stranga 10.000 de semnaturi pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Basescu, se arata in motivarea deciziei de arestare a edilului, luata de ICCJ.

"Dumitru Marin a relatat ca in anul 2012, cand fiul inculpatului si-a serbat majoratul, i-a dat aproximativ 95.000 euro cash, iar in primavara anului 2014, inculpatul i-a cerut sa stranga 10.000 de semnaturi pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Basescu, banii necesari acestei activitati fiind scazuti din comisionul ce-i era cerut, (...) suma platita pentru cele 9.000 semnaturi stranse fiind de cate 15 lei/ semnatura", potrivit documentului citat, noteaza Mediafax.

Reactia Elenei Basescu

Fostul europarlamentar Elena Basescu a precizat, joi, ca nu i-a cerut lui Marian Vanghelie sa stranga semnaturi contra cost pentru ea, reamintind ca nu a candidat la alegerile europene din 2014.

Reactia fiicei fostului presedinte vine dupa ce, potrivit motivarii deciziei de arestare a lui Marian Vanghelie, edilul i-ar fi cerut omului de afaceri Marin Dumitru sa stranga 10.000 de semnaturi pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Basescu.

Citește și
Klaus Iohannis
Comunicat oficial al DNA. Ce spun procurorii despre interceptarea in care Vanghelie spune ca poate interveni la Iohannis
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Nu am cerut niciodata nimanui sa-mi stranga semnaturi contra cost, cu atat mai putin lui Marian Vanghelie sau celorlalti oameni invocati in documentele citate in presa. De altfel, pe acestia nici macar nu ii cunosc", a scris, joi, pe Facebook, Elena Basescu. Aceasta a reamintit ca nu a candidat la alegerile europarlamentare din 2014, subliniiind ca, in aceste conditii, invocarea numelui sau este "nejustificata".

 
 
Reactia lui Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu a vorbit si el despre acest acuzatii, considerand ca totul este doar o poveste.;Stiti cumva cine i-a cerut? Am vazut si eu declaratia si am vazut o poveste...ca aceea cum treceam eu cu barca peste Lacul Floreasca. Ca ar fi costat 15 lei semnatura. Pai dati-mi un colt de strada, niste liste si semnez si eu. S-a ajuns la un nivel de stupizenie maxima", a spus fostul presedinte.
 

Marian Vanghelie ar fi luat comisioane pentru contracte

 

In cadrul motivarii se face referire la mai multe "comisioane" luate de Vanghelie pentru atribuirea de contracte de catre Primaria Sectorului 5. Astfel, este descris modul in care a fost platita petrecerea de revelion din 2014, organizata de catre primar. "Cu referire la comisionul cerut si platit pentru inculpat, acelasi suspect a relatat ca a achitat datoriile pe care inculpatul le avea la restaurantele Capsa si MC Monnis, unde s-a organizat revelionul 2013, dar si o parte din costurile petrecerii revelionului 2014 facut la restaurantul Premier Palace care ii apartine, la fel ca la cererea inculpatului si scazand din „datoria” catre el, firmele sale au cumparat publicitate la posturile OTV si B1 TV (2.900.000 lei la OTV pentru firma Dioma, publicitate de care nu avea nevoie si nici nu a fost difuzata), iar la B1 TV publicitatea a fost pentru Premier Palace si a fost difuzata", conform motivarii instantei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in 14 martie, arestarea preventiva a primarului Marian Vanghelie si a varului sau, Mircea-Sorin Niculae, asociat si administrator al mai multor societati comerciale. Pentru ceilalti trei inculpati din dosar, respectiv soferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, și soțul acesteia, Sorin Ciocan, s-a dispus cercetarea sub control judiciar. Masurile preventive luate in cazul primarului Marian Vanghelie si a celorlalti patru inculpati nu sunt definitive si au fost contestate tot la instanta suprema, care urmeaza sa le discute in 26 martie. Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, in timp ce Mircea Niculae este acuzat de complicitate la luare de mita si de spalare de bani, iar Adrian Murgoci, Laura si Sorin Ciocan sunt acuzati de favorizarea faptuitorului si marturie mincinoasa.

Potrivit procurorilor, in perioada 2007 - prezent, Marian Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ doua miliarde de lei. Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, Vanghelie a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre Primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Dumitru, pe de alta parte. "Comisionul" respectiv a fost platit de catre omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae si a unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinut, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Acest comision a fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre SC Premier Palace SRL (societate controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de Marin Dumitru) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de Vanghelie, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani. Din datele existente in cauza a reiesit ca beneficiare a unor astfel de contracte (si a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele si societatile Bucuresti SA si Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, si Economat Sector 5 SRL, al carei director general este Laura Ciocan. O parte a "comisionului" a fost platit prin cedarea a doua imobile noi in favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.

De asemenea, pentru garantarea platii "comisionului" de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societati comerciale unor apropiati ai lui Vanghelie, sustin procurorii DNA. Alta modalitate de plata a "comisionului" de 20% a constat in achitarea de catre societatile controlate de catre aceeasi persoana a cheltuielilor de renovare si amenajare a unor spatii utilizate de catre societatea controlata de Fashion Brand Management SRL. In aceeasi perioada, Vanghelie si Niculae (actionar majoritar la societatea comerciala Bucuresti SA si asociat unic la societatea comerciala Fashion Brand Management SRL) au transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita, sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodata, cei doi au disimulat adevarata natura a provenientei cu privire la doua imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societati comerciale, spun procurorii. De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevarata natura a provenientei partilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, parti sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru. Potrivit documentelor anchetatorilor, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societatii comerciale Splai SA, care are in proprietate numeroase cladiri si terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, partile sociale ale firmei Eurowest SRL (care detine majoritatea actiunilor la Splai SA) ar fi fost cedate in favoarea soferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci. Adrian Murgoci, Laura Ciocan si sotul ei, Sorin Ciocan, au facut afirmatii mincinoase in legatura cu fapte si imprejurari esentiale, actionand cu scopul de a impiedica tragerea la raspundere penala a lui Vanghelie, sub aspectul comiterii infractiunilor mentionate anterior, mai spun anchetatorii.

Potrivit unor surse judiciare, un mod de plata al "comisionului" l-a constituit incheierea si plata unor contracte de publicitate in favoarea unor televiziuni indicate de Vanghelie. In 2009, la solicitarea lui Vanghelie societatile controlate de Dumitru ar fi incheiat contracte de publicitate de doua milioane de euro cu societatea Ocram Televiziune SRL, care opera postul OTV. Contractele nu au fost executate de televiziune, dar serviciile au fost platite de firmele lui Dumitru, potrivit surselor citate. Tot la solicitarea lui Vanghelie, firma Premier Palace SRL, controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de Marin Dumitru, a incheiat contracte de publicate in valoare de aproximativ 200.000 de euro cu B1 TV Channel SRL, operatorul postului de televiziune B1TV, au mai aratat sursele citate.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD. Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice, Partidul Social Romanesc. Deputata PSD Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiata și ea la DNA in acest dosar, fiind suspectata de operatiuni de comert incompatibile cu functia. Dupa audieri, Mizil si-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Stefanescu a anuntat ca ea va fi exclusa din PSD ca urmare a faptului ca apare pe listele de sustinatori ai Partidului Social Romanesc.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Aflat dupa gratii, Marian Vanghelie raspunde pe Facebook la acuzatii. Ce spune despre presupusii bani dati unui jurnalist
Aflat dupa gratii, Marian Vanghelie raspunde pe Facebook la acuzatii. Ce spune despre presupusii bani dati unui jurnalist

Aflat dupa gratii, Marian Vanghelie raspunde pe retelele de socializare unora dintre acuzatiile care i-au fost aduse.

Comunicat oficial al DNA. Ce spun procurorii despre interceptarea in care Vanghelie spune ca poate interveni la Iohannis
Comunicat oficial al DNA. Ce spun procurorii despre interceptarea in care Vanghelie spune ca poate interveni la Iohannis

DNA precizeaza ca redarea, in cuprinsul referatului, a unor afirmatii ce ii apartin lui Marian Vanghelie, care cuprind elemente esentiale pentru solutionarea propunerii de arestare, este impusa de dispozitiile legale.

MARIAN VANGHELIE a fost arestat preventiv. Instanta Suprema a decis ca primarul sectorului 5 sa stea 30 de zile dupa gratii
MARIAN VANGHELIE a fost arestat preventiv. Instanta Suprema a decis ca primarul sectorului 5 sa stea 30 de zile dupa gratii

Instanta suprema a decis arestarea preventiva a primarului Marian Vanghelie, in dosarul in care este acuzat de luare de mita pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.