Protestul sindicatelor s-a incheiat prematur. Motiunea abia incepuse

×
Codul embed a fost copiat

La mitingul de astazi au participat aproximativ 8.000 de persoane, desi liderii sindicali au anuntat, initial, 50.000 de oameni. Un protestatar a fost dus la Spitalul de Urgenta, dupa ce i s-a facut rau in Piata Constitutiei.

Desfasurarea protestului

15:40 Oamenii incep sa iasa din grupul format in fata Parlamentului. Sindicalistii se indreapta catre autocarele cu care au venit la protestul de astazi.

Manifestantii au plecat inainte sa inceapa dezbarterea motiunii de cenzura.

13:30 Un protestatar a fost dus, in jurul orei 13.00, la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti. Potrivit medicilor, barbatului i s-a facut rau din cauza caldurii, dar si pentru ca ar fi consumat alcool. Alte doua persoane au venit la punctul de prim ajutor, spunand ca se simt rau, si au primit ingrijiri de la medicii din Piata Constitutiei.

Citește și
Proteste
Proteste in toata tara impotriva noului Cod al Muncii
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Liderii confederatiilor sindicale le-au spus protestatarilor din Piata Constitutiei ca singura solutie pentru a scapa de "Guvernul incompetent" este greva generala. Vicepresedintele "Cartel Alfa" Liviu Apostoiu i-a atentionat pe sindicalisti sa aiba grija "sa nu calce pe Boc, pentru ca a spus ca vine in Piata". Liderul Sindicatului Forta Legii, Ringo Damureanu, le-a cerut protestatarilor sa pastreze un moment de reculegere pentru doi fosti romani, Basescu si Boc. "Nu va fie frica, si Basescu pica", le-a spus Damureanu. "Stiti unde l-a gasit Basescu pe Boc? Intr-un ou cu surprize. Era surpriza neplacuta", le-a spus sindicalistul Dragos Frumosu protestatarilor din Piata Constitutiei.

Mesajele liderilor sindicali au fost primite cu urale de protestatari, care au strigat "Greva generala", "Pe ei, pe ei, pe ei, pe mama lor!". Aproximativ 8.000 de sindicalisti participa la mitingul din Piata Constitutiei, potrivit jandarmilor. Sindicalistii sustin insa ca in piata sunt aproximativ 12.000 de oameni. Sindicalistii au bannere pe care scrie "Salvati Codul Muncii", "Jos sclavia lui Basescu! Ne intoarcem la Ceausescu?", "Basescu, Boc, Romania / Codul muncii e sclavia; sa va scufundati bine!" si scandeaza "Demisia", "Jos Basescu", "Jos Guvernul Boc", "Lasati-ne", "Jos, jos, jos guvernul mincinos" si "Greva generala".

Unul dintre protestatari a venit la miting imbracat in sperietoare de ciori, cu lanturi legate de maini, cu o hartie prinsa de brau pe care scrie "profesor de romana" si cu un banner cu mesajul "Sa muriti bine!", iar un altul este costumat in moarte si are o coasa in mana. Peste 2.000 de jandarmi, politisti si pompieri asigura ordinea la mitingul din Piata Constitutiei, dar si pe trasele pe care vin sindicalistii.

In jurul orei 14.30, la miting au venit si cativa lideri ai USL, printre care s-au aflat Crin Antonescu si Victor Ponta. Ei au dorit sa-si arate solidaritatea cu oamenii care protesteaza fata de politicile guvernamentale ale cabinetului Boc. De altfel, de la ora 15, in Parlament, opozitia dezbate si supune votului motiunea de cenzura, depusa ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe noul Cod al Muncii.

Inca de la ora 9.00 dimineata oameni din toata tara au venit in fata Palatului Parlamentului, inarmati cu pancarte uriase si fluiere. Protestatarii au cerut rasturnarea guvernului Boc care si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului pentru noul Cod al Muncii. Principala nemultumire fata de acest Cod este puterea mai mare pe care o are angajatorului in fata salariatilor.

Restrictiile rutiere

Mitingul se va desfasura intre orele 11:00 – 23:00, in Piata Constitutiei.

* Inca de ieri nimeni nu a mai parcat in Piata Constitutiei, iar restrictia tine pana diseara la ora 23:00 si pe Bd. Unirii intre Bd. Regina Maria si Piata Constitutiei, pe ambele sensuri.

* De azi-dimineata de la ora 05:00, pana la noapte la ora 03:00, se va restrictiona traficul rutier pe Bd. Libertatii, sensul de mers dinspre Bd. Natiunile Unite catre Calea 13 Septembrie;

* Azi de la 09:00 la 22:00, se opreste total traficul rutier, pe Bd. Libertatii intre Bd. Natiunile Unite si Calea 13 Septembrie si pe Bd. Unirii intre Bd. Regina Maria si Piata Constitutiei;

Brigada Politiei Rutiere recomanda soferilor sa evite deplasarea in zonele de mai sus si sa incerce, pe cat posibil, sa nu foloseasca masinile personale, azi.

RUTE OCOLITOARE RECOMANDATE DE BRIGADA RUTIERA:

* dinspre Bd. Ghencea, prin Calea 13 Septembrie – Bd. Tudor Vladimirescu – Bd. George Cosbuc – Bd. Regina Maria – Piata Unirii;

* dinspre Piata Alba Iulia, prin Bd.Unirii – Bd. I.C. Bratianu – Splaiul Independentei – Pod B.P. Hasdeu – Str. B.P. Hasdeu – Str. Izvor – Piata Arsenalului – Calea 13 Septembrie.

Protestul sindicatelor

Sindicalistii sunt nemultumiti de modificarile aduse de Guvern noului Cod al Muncii, a carui soarta se va decide pe 16 martie. Daca motiunea de cenzura depusa de opozitie va fi adoptata, atunci Executivul va fi demis. In caz contrar, Codul Muncii va fi considerat adoptat.

In semn de protest, reprezentantii celor cinci confederatii sindicale din Romania au promis ca vor strange aproximativ 50.000 de oameni in Capitala. In cazul in care acest miting nu va avea niciun rezultat, sindicalistii sunt hotarati sa stranga semnaturile pentru declansarea unei greve generale.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca protestatarii vor aduce oua de marimea XXL si ca pregatesc o surpriza in legatura cu pietrele despre care vorbeau in urma cu cateva saptamani.

Feroviarii au oprit trenurile, timp de doua ore

Pe 16 martie, va fi dezbatuta si votata motiunea de cenzura intitulata "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate", depusa de opozitie la adresa Guvernului pentru Codul Muncii.

Antonescu: Daca motiunea trece, Ponta poate fi premierul USL

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Botis: Codul Muncii si legea zilierilor vor crea 200.000 de locuri in 2011
Botis: Codul Muncii si legea zilierilor vor crea 200.000 de locuri in 2011

Ministrul muncii, Ioan Botis, explica, la videochatul incont.ro, de ce s-a modificat Codul Muncii si cum ii va afecta noua lege pe angajati.

Proteste in toata tara impotriva noului Cod al Muncii
Proteste in toata tara impotriva noului Cod al Muncii

Mii de protestatari au iesit astazi in strada in mai multe orase si au strigat ca nu pot accepta modificarile din Codul Muncii care va fi asumat de Guvern saptamana viitoare.

Ponta: USL lucreaza la textul motiunii de cenzura privind Codul Muncii
Ponta: USL lucreaza la textul motiunii de cenzura privind Codul Muncii

Victor Ponta a declarat ca reprezentanti ai PSD si ai PNL lucreaza deja la textul motiunii de cenzura pe care USL o va depune dupa ce Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul Muncii.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.