Ionuț Mișa: Probabil că toate solicitările medicilor nu vor fi acoperite niciodată

×
Codul embed a fost copiat

''Prioritate pentru Sănătate'' au strigat joi, în faţa Guvernului, 8 mii de medici, asistente, infirmiere şi brancardieri.

Oamenii au venit din toată ţara că să protesteze, nemulţumiţi că de anul viitor, dacă se aplică noua Lege a salarizării, vor câştiga mai puţin.

Liderii de sindicat ameninţă cu greva generală dacă cei de la putere nu-şi respectă promisiunile din campania electorală şi nu le cresc salariile tuturor angajaţilor din Sănătate.

Medicii aşteptau o creştere de 25 la sută, însă au aflat că aceasta va dispărea prin plafonarea sporurilor la 30 la sută pentru gărzi şi prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Asistentele sunt şi ele în aceeaşi situaţie: din 5000 de lei cât câştigă o asistentă cu experienţă după intrarea în vigoare a legii, va rămâne cu 2600 de lei.

Ilie este brancardier la spitalul judeţean din Sibiu. Abia supravieţuieşte cu o leafă de 1300 de lei. Dacă se aplică legea salarizării, va rămâne doar cu câteva sute.

Citește și
Portest Oradea
Protest spontan la Oradea împotriva modificărilor legilor justiției
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Ilie: ''Ajungem acasă rupţi de oboseală. Să vină ei să trăiască pe salariile astea. Ei îşi cresc pensiile şi de noi îşi bat joc.''

Ministrul Finanţelor recunoaşte că atunci când a fost gândită Legea salarizării, nu au fost avantajate toate categoriile din Sănătate.

Ionuţ Mişa: ''Cu toate că s-au acordat 2,9 miliarde de lei, nu sunt acoperite toate solicitările. probabil că toate solicitările nu vor fi acoperite niciodată. Prioritatea Guvernului au fost medicii şi asistenţii medicali.''

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR

UPDATE 15:50 Mitingul s-a încheiat, însă sindicaliştii nu renunţă la proteste. Negocierile cu reprezentanţii Guvernului continuă, o nouă întâlnire fiind programată vineri, cu miniştrii Florian Bodog şi Olguţa Vasilescu. Liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, a spus că discuţia de vineri va fi pe marginea acordării sporurilor salariale şi a tichetelor de masă, urmând să fie invitaţi la întâlnire şi medici, care să îşi spună punctul de vedere.

El a adăugat că la întâlnirea de joi, de la Guvern, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a promis că va face un control pentru a vedea unde sunt "prost împărţiţi" banii.

"Prin legea salarizării, creştea un salariu de trei ori la unii, de două ori la alţii şi aşa mai departe. Problema noastră era că prin aplicarea regulamentului de sporuri, oamenii pierdeau, indiferent cum se aplica legea. (...) Ei invocă secretare şi alţi oameni care au foarte mulţi bani la sporuri şi nu le merită. Şi noi vom face o analiză. Ministrul (Sănătăţii, n.r.) va trimite în ţară un control în care să vadă cum stau lucrurile şi acest control va scoate în evidenţă locurile în care banii sunt prost împărţiţi. Corpul de control al ministrului vine cu date, iar noi, cu banii pe masă, încercăm să facem repartiţia. Ori dăm la toţi 10 la sută sau 30, ori reglăm în locurile unde au pierdut. Că dacă tu, medic, iei de trei ori salariu, iei şi garda şi ajungi la 300 de milioane, nu poţi să iei tu atât şi ceilalţi deloc", a declarat Bărăscu.

Liderul Sanitas a mai spus că sindicaliştii nu vor renunţa la proteste, iar dacă nu vor ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii Executivului, se ia în calcul şi varianta grevei."Dacă nu ne înţelegem şi nu câştigăm nimic şi a fost o minciună, atunci grevă", a subliniat Bărăscu.

UPDATE 13:00 10.000 de persoane ar participa la miting, spun liderii Sanitas.

Manifestanţii au ajuns în Piaţa Victoriei, după ce au mers în marş din Piaţa George Enescu, unde a început mitingul organizat de federaţia Sanitas.

UPDATE 12:30 Potrivit corespondentului Știrilor Pro TV, lideri din Sănătate spun că în piață s-au adunat deja 10.000 de protestatari.

UPDATE 12:00 Potrivit președintelui federației Sanitas, Leonard Bărăscu, la această oră, la mitingul din Piața George Enescu, participă aproximativ 7.500 de persoane din sistemul medical din toate județele țării, precizează Agerpres.

Sindicaliștii fluieră din vuvuzele, scandează "Hoții" și flutură pancarte cu următoarele mesaje: "Alina dublează, Olguța triplează", "Drepturi pentru TESA", "Medicii nu vor munci 48 de ore neplătiți!!!", "Voi ne dați afară, medicii din țară!", "Dacă tot nu dați, măcar nu ne luați!".

Mitingul va fi urmat de un marș de protest către Piața Victoriei, ce se va desfășura în intervalul orar 12:00 — 14:00 pe traseul Piața George Enescu — Bulevardul Gheorghe Magheru — Piața Romană — Piața Victoriei.

UPDATE 11:00 Protestatarii - aproximativ o mie la această oră - au pancarte cu mesaje precum: "Dreptate pentru TESA", "Nu scăderii salariilor", "Decât grevă generală, mai bine pace socială" şi suflă în vuvuzele.

La ora 12.00, manifestanţii ar urma să plece în marş către Piaţa Victoriei, pe traseul bulevardul Gh. Magheru – Piaţa Romană.

Acţiunea de protest este programată să se încheie la ora 14.00.

La această oră, circulaţia rutieră în zonă nu este blocată.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Sute de sindicaliști au protestat din nou față de Legea salarizării
Sute de sindicaliști au protestat din nou față de Legea salarizării

Medicii şi asistenţii de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti şi Ilfov protestează din nou, nemulţumiţi de Legea salarizării.

Protest spontan la Oradea împotriva modificărilor legilor justiției
Protest spontan la Oradea împotriva modificărilor legilor justiției

Protest surpriză miercuri dimineaţa, la Oradea.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.