Misterul satelor-fantoma din Romania. De 30 de ani nimeni nu mai locuieste in ele, dar in acte figureaza ca administrate

Ultimul update: Miercuri 29 Aprilie 2015 06:52
Data publicarii: Duminica 26 Aprilie 2015 18:47
Categorie: Actualitate

Nepasarea autoritatilor face ca in Romania sa existe peste 120 de localitati-fantoma. Sunt sate sau comune desfiintate de zeci de ani, fara nici un locuitor inregistrat la ultimele 3 recensaminte, dar care figureaza in statisticile oficiale.

Aflata in mijlocul campului, la kilometri departare de orice urma de civilizatie, in localitatea Alexandru Ioan Cuza din Calarasi am ajuns pe drumurile de tractor dintre miristi. Doar ruinele bisericii mai stau marturie ca localitatea a existat cu adevarat. Acolo era vatra satului, biserica localitatii Alexandru Ioan Cuza, o localitate care a fost infiintata in 1921 de mocanii veniti din Dambovita si de la Campulung Muscel. Erau peste 100 de familii aici.

Cu toate acestea, la 30 de ani de la desfiintarea fizica a localitatii ea inca mai apare in statisticile oficiale, desi doar biserica e tot ce a mai ramas din ea.

Oamenii locului isi amintesc ca satul a fost ras de pe fata pamantului de inundatiile din 1975. Astazi doar caprioarele mai viziteaza "satul-fantoma", iar avioanele moderne ii deranjeaza linistea.

Numai in judetul Calarasi gasim 5 din cele 126 de localitati parasite ale Romaniei. Unele mai au cate-o casa de acum un secol, ramasa prada vremii. In altele am gasit urme de viata, cum ar fi baraca in care pare ca a locuit cineva. Peisajul este insa unul straniu....

Din localitatea Valea Seaca a mai ramas astazi doar drumul. Domnul Cristache isi aminteste ca satul a disparut acum 40 de ani, cand oamenii au decis sa se mute in satul vecin, pentru ca acela fusese electrificat si al lor nu.

Culmea este ca aceste localitati figureaza ca sunt administrate, au coduri postale, terenurile de pe teritoriul lor ar trebui sa fie in spatiul intravilan si incarca inutil administratia si asa plina de birocratie. Din nepasare ori din lipsa de miza, autoritatile nu le-au radiat din listele oficiale. Proiectul care vrea sa faca ordine in datele Romaniei, este deschis pe Facebook pentru oricine poate da informatii despre aceste locuri disparute.

INFOGRAFIC INTERACTIV. Religiile si cultele Romaniei. Orasul cu cel mai mare procent de atei

INFOGRAFIC INTERACTIV. Religiile si cultele Romaniei. Orasul cu cel mai mare procent de atei

local

Localul celebru în care Ceaușescu n-a intrat niciodată, pentru că a fost considerat nesigur

Noaptea caselor: programul evenimentului organizat sâmbătă seară

Realizatorul ”Wild Carpathia” pregătește încă 8 episoade despre România, care vor fi la ProTV

Muzica dată tare, seara târziu, v-ar putea aduce 5 ani de închisoare

Primarii și-au mărit atat de mult salariile, încât nu mai au bani să le plătească. Ce soluție au găsit acum

Accident grav în Timișoara. 3 persoane au fost transportate la spital

Migranți prinși în taximetre

7 migranți au încercat să treacă ilegal frontiera cu două taximetre

Prinţul Harry s-a intâlnit cu militarii români care participă la Jocurile Invictus

DN1, blocat la ieşirea din Azuga după un accident

Autostrada Soarelui, blocată de 8 ore din cauza unui accident. Două autotrenuri s-au ciocnit

Ilie Năstase este consul onorific al Cehiei la București

Festivalul Vinului. Gluma lui Petre Daea referitoare la vinul preferat