ANM: Situatia meteo se complica, iar miercuri se instaleaza iarna. -15 grade Celsius inregistrate luni, la Miercurea Ciuc

×
Codul embed a fost copiat

Situatia meteo ramane complicata in urmatoarele ore, cu viteze ale vantului de pana la 80 km/ora si temperaturi scazute care pot cauza polei marti dupa-amiaza.

De miercuri, insa, va fi un regim de iarna normal, cu precipitatii slabe si temperaturi usor pozitive pe timpul zilei, a anunat conducerea ANM.

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat, in comandamentul de iarna de la Guvern, ca dupa expirarea codului galben mai pot fi emise atentionari, dar numai punctual, pentru anumite zone si perioade scurte, nu la nivel national.

Zece judete din sudul si sud-vestul tarii se afla, de duminica seara, sub avertizare cod galben de precipitatii mixte si polei, iar de luni dupa-amiaza pana marti seara, avertizarea se va extinde pentru Bucuresti si alte 17 judete, unde va ninge si se va depune un strat de zapada de 10-15 centimetri.

Potrivit avertizarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, de duminica, ora 22.00, pana luni, la ora 14.00, sunt sub avertizare cod galben judetele Giurgiu, Dambovita, Arges, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Valcea, Mehedinti si Caras-Severin. Pentru noaptea de duminica spre luni si in prima parte a zilei de luni au fost anuntate antrior precipitatii mixte in Oltenia si Muntenia, Muntii Banatului si zona Carpatilor Meridionali, iar in sudul Banatului vor predomina ploile. Cantitatile de apa vor depasi izolat 15-20 de litri pe metru patrat, iar in unele zone se va produce polei. Vantul se va intensifica treptat in sud-vestul si sudul tarii, atingand viteze de 40-50 de kilometri pe ora, iar in sudul Banatului si zona montana aferenta vor fi rafale de 70-80 de kilometri pe ora. In Bucuresti, care in acest interval nu a fost sub avertizare cod galben, precipitatiile sunt slabe cantitativ, mixte sau predominant sub forma de ninsoare, ce pot favoriza trecator producerea de polei, iar vantul va sufla cu viteze de 30-40 de kilometri pe ora, potrivit ANM.

Citește și
cover
Ninsori, vant, polei si trei zile cu frig neobisnuit in toata tara. Cum va fi vremea de 1 Decembrie
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Incepand de luni, ora 14.00, si pana marti, la ora 22.00, avertizarea cod galben se va extinde si va cuprinde atat cele zece judete, cat si Bucurestiul si alte 17 judete, respectiv Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Vrancea, Bacau, Neamt, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Sibiu, Alba, Hunedoara si Cluj, in aceste zone fiind anuntate ninsori si intensificari ale vantului. In intervalul mentionat, temporar vor fi precipitatii, in general moderate cantitativ, predominant sub forma de ninsoare, pe arii extinse in sudul si centrul tarii, precum si in zonele de deal si de munte, unde local stratul de zapada nou depus va depasi 10-15 centimetri. Vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-60 de kilometri pe ora in Oltenia, Muntenia si Transilvania, la munte si in sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 de kilometri pe ora, iar local si temporar, zapada va fi viscolita, se arata in a doua avertizare transmisa de ANM.

Meteorologii au precizat ca, pe arii restranse, in regiunile sudice si centrale se mentin conditiile de producere a poleiului.

Minus 15 grade Celsius, luni dimineata, la Miercurea Ciuc

Mercurul din termometre a coborat, luni dimineata, la Miercurea Ciuc, la minus 15 grade Celsius, cea mai scazuta valoarea termica inregistrata in tara in iarna care a debutat calendaristic la 1 decembrie.

Meteorologul de serviciu de la Statia Miercurea Ciuc, Tanko Karoly, a declarat ca minima nationala a zilei, de minus 15 grade Celsius, a fost masurata in jurul orei 5.30.

VEZI CUM VA FI VREMEA IN ORASUL TAU

Potrivit meteorologilor, aceasta este cea mai rece dimineata din tara in iarna care a debutat calendaristic luni, fiind incluse si zonele foarte inalte, nelocuite, la peste 2.000 de metri altitudine. "Pe masivele inalte s-a format un strat de aer mai cald, in vreme ce in zonele joase avem un stat de aer rece la nivelul solului, pana la altitudini de aproximativ o mie de metri. Vorbim despre un fenomen de inversiune termica, iar valoarea minima de la Miercurea Ciuc este clar cea mai scazuta din tara in aceasta dimineata, fie ca vorbim de zonele locuite, fie de cele nelocuite, la altitudini foarte mari”, a explicat meteorologul Eugen Mitea de la Centrul Meteorologic Regional Sibiu.

Vremea a fost deosebit de rece, pe alocuri geroasa in judetul Harghita, minimele consemnate de meteorologi fiind de minus 11 grade Celsius la statia din pasul Bucin, minus 10 grade Celsius la Joseni, minus 7 grade Celsius la Toplita si minus 3 grade la Odorheiu Secuiesc.

Minima absoluta a lunii decembrie in Harghita, de minus 33 de grade Celsius, a fost consemnata in anul 1998 in Miercurea Ciuc, iar maxima absoluta, de 16,8 grade Celsius,1989 in aceeasi localitate.

VREMEA DE 1 DECEMBRIE

Luni vom avea vreme foarte rece in regiunile extracarpatice. In sud, in centru, la deal si la munte va ninge, iar stratul de zapada nou depus va depasi 10 cm. In Moldova si Dobrogea va fulgui, iar in Banat si in Crisana vor fi mai ales ploi. In Oltenia, Muntenia si Transilvania rafalele de vant vor depasi 50-60 km/h, iar in sudul Banatului si la munte, 80 km/h. Pana la ora 10:00 avem cod galben de polei in judetele Brasov, Sibiu si Covasna. Maximele vor fi cuprinse intre minus 4 si 7 grade Celsius.

Vreme rea si in zona Capitalei. In prima parte a zilei vor fi precipitatii slabe, lapovite si ninsori, iar vantul se va intensifica treptat. Dupa-amiaza si seara se anunta ninsori serioase si vant ce va atinge la rafala 45-50 Km/h. Maxima nu va depasi minus 2 grade, iar vantul va accentua senzatia de frig.

PROGNOZA METEO PE 3 ZILE

Marti va ninge in sud, in est si in centru, iar in rest vor fi ploi sau lapovite si se poate forma polei. Vantul va fi intens in sud si centru si va viscoli ninsoarea. Miercuri vor fi precipitatii slabe: lapovita in sud, ninsori la munte si in Moldova si ploi prin
Banat si Crisana. Joi va ploua slab in sud si in sud-vest, iar la munte vor fi cateva ninsori. La mijlocul saptamanii, temperaturile incep sa creasca usor, iar joi vor fi intre minus 1-10 grade Celsius.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
DOUA CODURI GALBENE de ninsori, vijelii si polei, pentru Bucuresti si 27 de judete. Prognoza meteo pana miercuri
DOUA CODURI GALBENE de ninsori, vijelii si polei, pentru Bucuresti si 27 de judete. Prognoza meteo pana miercuri

Iarna si-a facut pana acum doar incalzirea. Inceputul lunii decembrie aduce 2 coduri galbene de polei, ninsori si viscol.
Primul cod intra in vigoare de duminica seara in 10 judete din sudul tarii, unde vor cadea ploi.

Ninsori, vant, polei si trei zile cu frig neobisnuit in toata tara. Cum va fi vremea de 1 Decembrie
Ninsori, vant, polei si trei zile cu frig neobisnuit in toata tara. Cum va fi vremea de 1 Decembrie

Iarna se asterne peste Romania de sambata noapte. Vor cadea ninsori si va viscoli in sud-estul tarii, inclusiv in Bucuresti. Temperaturile vor scadea dramatic, iar pe sosele se poate forma polei.
 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.