Ministrul Toader: Nu am sugerat ca procurorul general sa isi dea demisia. Ce spune premierul Grindeanu de acest scandal

ministrul Justitiei, Tudorel Toader

Ministrul Justitiei sustine ca nu i-a sugerat procurorului general al Romaniei sa isi dea demisia, ci a invocat o institutie care exista in Codul Muncii, precizand ca oricine poate sa isi dea demisia.

Nu am sugerat sa isi dea demisia, am spus si am rugat sa nu se speculeze pe tema aceasta, si am invocat o institutie care exista in Codul Muncii. Oricine poate sa isi dea demisia, nimeni nu este obligat sa munceasca ceva impotriva vointei lui”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, conform News.ro.

Intrebat de ce a lasat sa se inteleaga ca ar trebui ca Augustin Lazar sa demisioneze din functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, in contextul in care vorbea de o evaluare pe care Ministerul Justitiei o va face Ministerului Public, Tudorel Toader a raspuns: "Nu am spus ca trebuie, am invocat o institutie din Dreptul Muncii".

Dupa ce i s-a spus ca procurorul general al Romaniei a comunicat deja ca nu isi da demisia, intrebat daca va continua demersurile pe care le-a anuntat privind verificarea Ministerului Public si, in final, va lua o decizie privind demiterea procurorului general, ministrul Justitiei a spus: "Ati primit declaratiile mele, pe care le mentin … si chiar va multumesc”.

Ministrul Justitiei nu a facut alte precizari legate de analiza pe care vrea sa o faca privind activitatea Ministerului Public si a DNA, in urmatoarele doua saptamani, la finalul careia va lua o decizie finala, inclusiv privind revocarea din functii a lui Augustin Lazar si Codruta Kovesi. Tudorel Toader a vorbit insa de faptul ca societatea, in general, "are nevoie de o comunicare corecta, completa si la timp”, ceea ce se va stradui sa faca si el la Ministerul Justitiei.

Citește și
Tudorel Toader
Ministrul Justitiei ii cheama la discutii pe Laura Codruta Kovesi si Augustin Lazar. Nu exclude o demisie a lor
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Va spuneam sa facem o conferinta de presa saptamanala, sa nu spuneti ca au trecut deja doua saptamani, intre timp tot am vorbit cu dumneavoastra si nu puteti nega, adica nu am venit aici in conferinta, dar am vorbit si dimineata, si seara”, le-a spus Toader jurnalistilor, in declaratia de presa facuta la Ministerul Justitiei.

Tudorel Toader s-a aratat deranjat de intrebarile privind analiza pe care o va face la Ministerul Public, el declarand: "Vreti sa va spun concluziile inainte sa fac demersurile de verificare. (…) Ne auzim dupa acele evaluari".

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat luni ca nu va demisiona, dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a sugerat, voalat, sa isi dea demisia.

Premierul Sorin Grindeanu habar nu are de intentiile ministrului sau de Justitie

La scurt timp a venit si reactia premierului Sorin Grindeanu, care a declarat ca ... habar nu are de declaratiile ministrului sau de Justitie.

Initial, seful Guvernului a explicat ca nu este treaba sa sa evalueze activitatea procurorului general al Romaniei.

"Am vazut, am auzit de decizia Curtii Constitutionale, nu am citit-o si nu cred ca e treaba mea, e treaba ministerului Public. Nu vreau sa intru in detalii de acest tip si nici nu o sa intru, pentru ca e un domeniu in care trebuie sa se aplice pana la urma decizia Curtii Constitutionale, trebuie sa respecte legea.

Repet, nu e o chestiune care trebuie sa tina de primul ministru" - a spus Grindeanu - referindu-se la motivarea data recent de Curtea Constitutionala, prin care a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - DNA si Guvern.

In urma acestei decizii a CCR a venit si reactia ministrului justitiei Tudorel Toader, care a spus duminica seara intr-o emisiune televizata ca va face o analiza a activitatii Ministerului Public in urmatoarele doua saptamani, urmand sa ia in acel moment o decizie finala, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali, Augustin Lazar si Codruta Kovesi.

Intrebat de jurnalisti de ce crede ca ar trebui sa existe o evaluare a activitatii procurorului general al Romaniei, premierul Sorin Grindeanu s-a aratat surprins.

El a spus ca a avut recent o intalnire cu Tudorel Toader, insa acesta nu i-a spus nimic despre "cazul procurorului general".

"N-am vazut sa existe ... Asta a fost declaratia domnului..? O sa am o discutie, sa-l intreb. Am avut o discutie cu domnul ministru saptamana trecuta, inainte de decizia Curtii Constitutionale, legata de exemplu de ceea ce trebuie facut pe problema penitenciarelor, nu doar legea gratierii, ci intregul pachet de care am mai discutat. Si am vrut sa vad care este viziunea dansului, dar pe acest subiect nu am avut o discutie si va repet si va subliniez, cred ca e mai degraba rolul Ministerului Public de a aplica aceasta decizie a Curtii Constitutionale, pentru ca este obligatorie.

Discutiile legate de ceea ce a spus domnul Tudorel Toader, vreau prima oara sa ma informez de la dansul, dincolo de declaratii." - a spus Grindeanu.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Procurorul general Augustin Lazar, despre afirmatiile ministrului Justitiei:
Procurorul general Augustin Lazar, despre afirmatiile ministrului Justitiei: "Nu imi dau demisia si nici nu vreau polemici"

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat luni ca nu va demisiona, raspunzand astfel afirmatiilor ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care a spus ca va face o analiza a activitatii Ministerului Public.

Ministrul Justitiei ii cheama la discutii pe Laura Codruta Kovesi si Augustin Lazar. Nu exclude o demisie a lor
Ministrul Justitiei ii cheama la discutii pe Laura Codruta Kovesi si Augustin Lazar. Nu exclude o demisie a lor

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, duminica, ca va avea zilele urmatoare o discutie cu procurorul general Augustin Lazar si, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruta Kovesi, despre ancheta privind OUG 13.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a anuntat ca va pregati un nou proiect de modificare a legii penale in maximum 45 de zile
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a anuntat ca va pregati un nou proiect de modificare a legii penale in maximum 45 de zile

Ministrul Justitiei a anuntat ca in cel mult o luna jumatate va prezenta Guvernului un proiect de lege care apoi va fi trimis spre dezbatere in Parlament, pentru punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.