Interviu cu ministrul Economiei: ”După 15 aprilie o să avem peste un milion de măști pe zi”

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune că după 15 aprilie nu vor mai fi probleme cu măștile și dezinfectanții în farmacii. El a precizat că, spre deosebire de actualii distribuitori, statul nu va căuta să facă profit de pe urma populației.

”În momentul de față, din datele Ministerului Economiei, aveam capacitate de 150.000 de măști pe zi și astăzi am mai primit o informație despre încă o capacitate funcțională de încă 100.000 de măști, în zona județului Argeș”, a precizat ministrul Economiei, într-un interviu pentru corespondentul PRO TV, Paul Angelescu.

Potrivit ministrului, mai ”sunt mulți producători mici care fac măști, dar care nu sunt agrementate. Dar acolo fiind foarte mulți și având capacitate foarte mică de producție, nu îi avem înregistrați la nivelul Ministerului Economiei”.

Un milion de măști pe zi

 

Virgil Popescu a anunțat că producția internă de măști va ajunge la 1.000.000 pe zi, în condițiile în care și compania de stat Romarm va trece la producerea acestora.

”Începând cu 15 aprilie, o să ajungem la 500.000 de măști pe zi la primul producător pentru populație și 150.000 măști pentru spitale. Și capacitatea Romarm-ului va fi similară: 500.000 pentru populație și 150.000 pentru spitale. Deci în jurul datei de 15 aprilie o să avem peste un milion de măști pe zi”, a explicat Popescu.

Citește și
spital belgia
O fetiță de 12 ani, cea mai tânără victimă a pandemiei de coronavirus în Europa. Cum au reacționat medicii
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Prețul actual din farmacii ”nu e normal”

 

Demnitarul precizează că ”măștile pentru populație sunt în genul pe care îl aveți și dumneavoastră. Pentru spitale sunt standardul FFP3, nu au filtru, au valvă. Pot fi cu valvă sau fără”.

Ministrul Economiei a mai spus că a transmis producătorilor că vrea să cumpere ”întreaga producție și să găsim o soluție să ajungă direct către populație, pentru că nu vreau să existe speculație și cu marfă internă”.

Acesta s-a referit, astfel, la ”prețul la care se găsesc acum prin farmacii aceste măști, de 6-7 lei” și care, în opinia lui, ”nu e normal”.

”Îl consider la un preț foarte mare, în condițiile în care eu știu la ce preț se importă. Toate ofertele care mi-au venit mie la minister sunt la 0,30 – 0,45 centi, eurocenți, evident mai adăugăm transport. Mi-e greu să cred că de la 2 lei, 2 lei și un pic se duce la 6 lei cu tot”, a afirmat ministrul Virgil Popescu.

Prețul foarte mare e explicat și de faptul că nu sunt suficienți furnizori: ”Cred că e o problemă de importuri, nu cred că e în lanțul de distribuție. E o problemă de lipsă de stocuri. Distribuția în farmacii funcționează. Nu sunt suficienți furnizori și de aceea sunt și scumpi”.

El a precizat că nu Ministerul Economiei va achiziționa aceste măști: ”Aș prefera să se cumpere prin Ministerul Sănătății, pentru că ei știu pe unde trebuie să ajungă”.

”Statul nu va face profit pe seama populației”

 

Ministrul Economiei a precizat că statul nu vrea să facă profit de pe urma acestor produse; le va cumpăra cu 2 lei- 2 lei și ceva masca, pe care le distribui populației și spitalelor, fără alte adaosuri.

”Evident că statul nu va face profit din aceste măști, nu ne interesează profit pe seama populației sau a medicilor. Vrem în primul să ajungă aceste măști la populație și căutăm o soluție cât mai bună ca să fim singuri că au ajuns și nu cumva se vor vinde pe sub mână”, a spus ministrul Popescu.

Se vor produce cantități foarte mari de biocide

 

Și problema combinezoanelor medicale ar urma să fie rezolvată, cu precizarea că ”nu oricine poate să facă acest material”.

”Avem nevoie și de combinezoane și pentru acestea trebui materiale de foarte bună calitate”, spune Popescu.

În privința dezinfectanților, ministrul Economiei este, de asemenea, încrezător că nu vor mai fi probleme că găsirea lor pe piață.

”Sunt optimist vizavi de biocide. Cei de la Farmec Cluj au trimis deja probe la Cantacuzino și o să obțină avize săptămâna aceasta. Acolo pot produce cantități foarte mari, și pentru spitale, și pentru farmacii. Tot azi, cei de la comisia de biocide au dat aviz pentru producerea de hipoclorit la Oltchim, pentru suprafețe. Gerocosen dorește și el să producă, e în avizare la Cantacuzino”, a spus Popescu.

Una peste alta, ministrul susține că ”15-30 milioane de măști pe lună e necesarul României. După data de 15 aprilie, când intră toată producția în functiune, nu vom mai avea probleme cu găsirea măștilor în farmacii”.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Aici puteți vedea situația epidemiei de coronavirus în timp real
Aici puteți vedea situația epidemiei de coronavirus în timp real

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România a decretat luni, 16 martie, stare de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus.

O fetiță de 12 ani, cea mai tânără victimă a pandemiei de coronavirus în Europa. Cum au reacționat medicii
O fetiță de 12 ani, cea mai tânără victimă a pandemiei de coronavirus în Europa. Cum au reacționat medicii

O fetiță de 12 ani a încetat din viață, în Belgia. Este cel mai tânăr deces din Europa, în rândul pacienților infectați cu coronavirus.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 31 martie. 837 de noi decese în Italia în ultimele 24 de ore
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 31 martie. 837 de noi decese în Italia în ultimele 24 de ore

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 31 martie. La nivel mondial au fost raportate peste 800.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și peste 35.000 de decese.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.