Ministrul Birchall, la bilantul DNA: Numarul persoanelor achitate a crescut semnificativ in 2016 fata de 2015, de la 35 la 74

Ana Birchall

Numarul persoanelor trimise in judecata de DNA care au fost achitate de instante a crescut semnificativ in 2016, fata de 2015, de la 35 la 74, a declarat ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, la bilantul DNA.

Ea s-a aratat convinsa ca vor fi identificate cauzele acestei cresteri, precum si masurile de corectare a situatiei.

"In calitate de membru al Guvernului Romaniei, doresc sa reiterez determinarea actualului executiv de a continua lupta anticoruptie, aceasta fiind o premisa esentiala a consolidarii statului de drept. Este important sa oferim institutiilor din sistemul judiciar parghiile si resursele necesare pentru a-si indeplini obiectivele, insa eforturile noastre trebuie indreptate in egala masura catre protejarea drepturilor si libertatilor fundamanetale ale omului", a spus Ana Birchall.

Ministrul interimar al Justitiei a remarcat ca in 2016 au fost trimise in judecata si 114 persoane juridice, dar si ca a crescut cifra achitarilor, fata de 2015.

"Remarcam faptul ca din inculpatii trimisi in judecata in anul 2016, 114 sunt persoane juridice, ceea ce reflecta o aplecare a procurorilor anticoruptie pentru utilizarea noilor instrumente de drept penal, asa cum este raspunderea penala a persoanei juridice. Conform aceluiasi raport, constatam ca numarul persoanelor achitate a crescut in 2016, semnificativ fata de 2015. De la 35 in 2015, la 74 in 2016. Suntem convinsi ca vor fi identificate cauzele acestei cresteri, precum si masurile de corectare a situatiei", a adaugat Birchall.

Citește și
Gabriel Oprea s-a prezentat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, in Bucuresti, luni, 11 aprilie 2016
Gabriel Oprea, Nicusor Constantinescu, Mihai Necolaiciuc. Ce inculpati vor sa scape de pedepse invocand o decizie a CCR
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Ea a subliniat ca recuperarea integrala a prejudiciului in dosarele de coruptie trebuie sa ramana o prioritate.

"Nu rezulta din raportarea prezentata daca toate bunurile care au fost obiectul masurilor de indisponibilizare au fost identificate si localizate pentru ca, pe viitor, sa putem recupera aceste sume, dupa definitivarea procesului penal. Recuperarea integrala a prejudiciului trebuie sa ramana in continuare o prioritate", a spus ministrul interimar al Justitiei.

Birchall a declarat ca Ministerul Justitiei a sprijinit si continua sa sprijine DNA in sensul adoptarii schemei de personal, prin suplimentarea unui numar semnificativ de posturi.

"Va aduc astazi o veste buna, in aceste zile am transmis pe circuit spre avizare solicitarea dumneavoastra existenta inca de la inceputul anului 2016, motivata de suplimentarea schemei de personal avand in vedere necesitatea asigurarii suportului tehnic in investigarea cauzelor de competenta DNA, urmare a adoptarii OUG numarul 6 /2016 vizand printre altele masuri pentru executarea de supraveghere tehnica", a mai spus Ana Birchall, potrivit News.ro.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Klaus Iohannis, la bilantul DNA. Laura Codruta Kovesi:
Klaus Iohannis, la bilantul DNA. Laura Codruta Kovesi: "Poate gresi cineva un pret de achizitie cu 800 la suta?"

Klaus Iohannis a participat la sedinta de bilant privind activitatea DNA pe 2016, alaturi de ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, procurorul general, Augustin Lazar, presedintele CSM, Mariana Ghena si presedintele instantei supreme.

Gabriel Oprea, Nicusor Constantinescu, Mihai Necolaiciuc. Ce inculpati vor sa scape de pedepse invocand o decizie a CCR
Gabriel Oprea, Nicusor Constantinescu, Mihai Necolaiciuc. Ce inculpati vor sa scape de pedepse invocand o decizie a CCR

Gabriel Oprea este pe punctul de a scapa de ''afacerea limuzina'', cel mai important dosar al sau, in care este acuzat, de abuz in serviciu.

Grindeanu, despre audierea ministrilor la DNA:
Grindeanu, despre audierea ministrilor la DNA: "Mi se pare un pic ciudat; Guvernul a actionat legal in privinta OUG 13"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni, la Parlament, ca nu a fost citat la DNA in dosarul privind elaborarea OUG 13 privind modificarea Codurilor penale.

Mircea Basescu poate fi eliberat conditionat. Procurorii DNA au atacat decizia la Tribunalul Constanta
Mircea Basescu poate fi eliberat conditionat. Procurorii DNA au atacat decizia la Tribunalul Constanta

 Mircea Basescu, condamnat la patru ani de inchisoare, poate fi liberat conditionat, a hotarat, in aceasta saptamana, Judecatoria Medgidia, dar decizia instantei nu este definitiva.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.