Imaginile dezastrului din Svinita, Mehedinti. Judetul se afla sub COD PORTOCALIU de inundatii. Vezi situatia din toata tara

×
Codul embed a fost copiat

Ploile furioase care cad de miercuri dimineata au provocat deja inundatii. In Mehedinti, un parau s-a umflat si s-a revarsat cu atata forta, incat a rupt un pod. Va ploua abundent in continuare, asa ca nu este exclus, ca apele sa inunde si alte zone.

UPDATE 19:30 Un utilizator www.stirileprotv.ro ne-a trimis imagini din Svinita, judetul Mehedinti, unde un drum intreg s-a surpat, iar o masina a ajuns aproape in pozitie verticala dupa ce a derapat. Aluviunile aduse de ape au blocat mai multe sectoare de drum, asa ca s-au luat masuri si s-a deviat circulatia. Autoritatile locale sunt in alerta si incearca sa estimeze care sunt pagubele create de ape. In Mehedinti si Caras-Severin se pot produce si alte inundatii in urmatoarele ore, avertizeaza hidrologii.

UPDATE 17:00 Sudul judetului Caras-Severin se afla miercuri, pana la ora 18.15, sub cod portocaliu de ploi, potrivit unei avertizari emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Avertizarea vizeaza zona localitatilor Moldova Noua, Berzasca, Sasca Montana, Socol, Milcoveni, Varadia, Anina si Carasova, unde ploile vor depasi 50-60 de litri pe metru patrat si vor fi intensificari de scurta durata ale vantului. ANM a emis si un cod galben de ploi pentru judetele Dolj, Mehedinti, Olt si Teleorman, valabil in intervalul miercuri, ora 11.00 - joi, ora 11.00.

UPDATE 15:02 Mai multe rauri din judetul Caras-Severin si Mehedinti se afla miercuri, 3 septembrie 204 pana la ora 24.00, sub COD PORTOCALIU de inundatii, potrivit unei avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA). Avertizarea vizeaza raurile mici (afluenti ai Dunarii) din extremitatea sudica a judetului Caras-Severin, respectiv din extremitatea sudica a judetului Mehedinti amonte de Orsova.

DACA ATI SURPRINS IMAGINI DIN ZONELE AFLATE SUB AVERTIZATE COD PORTOCALIU DE INUNDATII, LE PUTETI TRIMITE PE ADRESA DE MAIL [email protected]

Citește și
Litoral
Vreme perfecta in ultimul weekend de vara: pe litoral vor fi 26 de grade. De marti incep ploile in sudul tarii
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Potrivit hidrologilor, codul portocaliu a fost emis ca urmare a ploilor torentiale din ultimele ore si a celor prognozate pentru perioada urmatoare. In zonele vizate de avertizare se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie.

"Fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare in bazinul inferior al raului Berzeasca si in bazinele hidrografice Bosneag, Odaile, Camenita si Orevita-judetul Caras-Severin", se mai precizeaza in avertizare.

UPDATE 12:30. Meteorologii au emis si un cod galben de inundatii. Rauri din judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman se afla, in intervalul miercuri, 3 septembrie 2014 ora 18.00 - joi, 4 septembrie 2014 ora 20.00, sub cod galben, potrivit unei atentionari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Atentionarea vizeaza raurile din bazinele hidrografice Drincea, Desnatui, afluentii Motrului si Jiului inferior din judetele Mehedinti si Dolj, afluentii Oltului inferior din judetele Dolj si Olt, Calmatui - judetele Olt si Teleorman, bazinul superior al raului Vedea - aferent judetului Olt si afluentii mici ai raului Vedea din judetul Teleorman.

Potrivit hidrologilor, in intervalul miercuri, ora 18.00 - joi, ora 12.00, se pot produce, izolat, scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide, cu posibile efecte de inundatii locale, si pe unele rauri mici din alte bazine hidrografice, situate in judetele Caras-Severin, Gorj, Valcea, Arges si Giurgiu.

Codul Galben de ploi

De altfel, ultimele 3 luni au fost extrem de ploioase. In plus, vremea s-a schimbat atat de mult, incat si la noi in tara se formeaza tornade, spun specialistii. "Concluzia evidenta in acest moment este aceea ca trebuie sa ne adaptam cu o clima care ne ofera din ce in ce mai multe fenomene extreme. Tornadele le vedem deja, problema este ca trendul e acela ca din ce in ce mai frecvent furtunile din timpul verii sa arate ca, sa-i spunem, microtornade, rolul e de a trage un semnal de alarma", spune Florinela Georgescu, director executiv INMH.

Informarea emisa de meteorologi este valabila pana joi la ora 15:00. Va ploua mai ales in sud-vestul si sudul tarii, precum si la munte. In Oltenia, Muntii Banatului si local in Muntenia si zona Carpatilor Meridionali si de Curbura se vor cumula cantitati de apa ce vor depasi 15 - 20 l/mp si izolat 35 - 40 l/mp. In regiunile sudice si la munte, vantul va avea intensificari, cu viteze de 50 - 70 km/h, iar izolat, in zona montana inalta vor fi rafale de peste 70 - 80 km/h.

Totul se intampla din cauza unui ciclon mediteranean, care, de altfel, a favorizat mentinerea asupra Europei a unui climat neobisnuit pentru tara noastra. Asa am ajuns, printre altele, sa inregistram a doua cea mai ploioasa luna aprilie din ultimii peste 50 de ani, sa avem luna mai in top 5 si iulie pe locul 4. Acest ciclon nu loveste atat Romania, cat Grecia. Asa ca daca plecati intr-acolo, pregatiti-va pentru ploi torentiale cel putin 2-3 zile.

Estimarile pentru urmatoarele 3 luni arata si ele cantitati de precipitatii excedentare fie in unele zone ale tarii, asa cum se asteapta luna aceasta, fie in intreaga tara, cum pare sa fie in octombrie. In noiembrie 2014 ploua mai mult decat ar fi normal in centrul tarii, iar in restul regiunilor precipitatiile se incadreaza in normal. Partea buna este ca nu va fi totusi frig, ci dimpotriva, am putea vorbi de temperaturi peste norme.

COD GALBEN IN PATRU JUDETE DIN SUDUL ROMANIEI

Pana pe 4 septembrie, ora 11:00, va ploua in sud-vestul si sudul tarii, precum si la munte, unde se vor cumula cantitati de apa de 15-20 de litri pe metru patrat. In judetele Dolj, Mehedinti, Olt si Teleorman, cantiatile de apa vor depasi local 25-30 de litri pe metru patrat si, izolat, 50-60 de litri pe metru patrat.

In regiunile sudice si la munte, vantul va avea intensificari temporare, cu viteze de 50-70 de kilometri pe ora, iar izolat, mai ales in zona montana inalta vor fi rafale de peste 70-80 de kilometri pe ora.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Maxime de pana la 30 de grade Celsius in prima zi de toamna. Care este prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile
Maxime de pana la 30 de grade Celsius in prima zi de toamna. Care este prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile

Ziua de luni ne-aduce vreme frumoasa in toata tara. Momentele insorite vor domina ziua si doar in zonele de munte sunt posibile ploi izolate. Maximele termice se vor incadra in intervalul 24 - 30 de grade Celsius.

Vreme perfecta in ultimul weekend de vara: pe litoral vor fi 26 de grade. De marti incep ploile in sudul tarii
Vreme perfecta in ultimul weekend de vara: pe litoral vor fi 26 de grade. De marti incep ploile in sudul tarii

Traversam o perioada linistita, cu vreme normala din punct de vedere termic si fara precipitatii. Mai precis, sambata, vremea va fi in general frumoasa, iar temperaturile le vor depasi usor pe cele inregistrate vineri.

Doi tineri vor sa strabata in 52 de zile tot arcul Carpatilor si sa noteze toate problemele pe care le pot intampina turistii
Doi tineri vor sa strabata in 52 de zile tot arcul Carpatilor si sa noteze toate problemele pe care le pot intampina turistii

In vreme ce mii de adolescenti nu stiu cum sa-si mai omoare plictiseala in fata calculatorului, doi tineri de 18 ani din Dej isi petrec vacanta intr-o expeditie prin munti.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.