Mesajul lui Iohannis pentru Armata Română: ”O garanție a stabilității și a rezilienței în fața oricăror pericole”

Klaus Iohannis, mesaj, armata,
Presidency.ro

Klaus Iohannis, a susținut miercuri o alocuțiune în cadrul Dejunului oficial oferit cu prilejul Zilei Armatei României în onoarea militarilor și civililor din țară și din teatrele de operații.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Domnule ministru,

Domnule General, șef al Statului Major al Apărării,

Domnilor secretari de stat,

Citește și
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Doamnelor și domnilor generali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri,

Doamnelor și domnilor,

Bun venit la Palatul Cotroceni! Mă bucur să sărbătorim împreună «Ziua Armatei României», într-un an cu totul special, în care celebrăm Centenarul Marii Uniri.

În acest secol de existență a statului național român, păstrarea unității și suveranității țării noastre a fost posibilă și prin sacrificiul și dăruirea celor care, cu onoare și mândrie, au purtat uniforma militară.

Am primit o moștenire de care să fim mândri și avem, la rândul nostru, responsabilitatea ca, la acest moment aniversar, să reflectăm asupra parcursului pe care trebuie să-l urmeze România pentru a avea un viitor democratic, sigur și prosper.

Doamnelor și domnilor,

Armata reprezintă una dintre instituțiile fundamentale ale României și ale statalității noastre, un pilon esențial în menținerea securității într-o lume extrem de dinamică, în continuă schimbare, caracterizată de permanente provocări.

Cu atât mai important, într-un context atât de complicat, este ca cetățenii să se știe apărați și la adăpost de orice pericol. Iar românii își manifestă, constant, încrederea în Armată, ceea ce reprezintă cea mai bună dovadă că profesionalismul și implicarea tuturor celor care slujesc, în uniformă, sub drapelul tricolor, sunt prețuite și respectate.

Militarii noștri sunt la fel de bine apreciați și de către partenerii internaționali, fiind recunoscuți drept buni camarazi, total dedicați misiunilor încredințate, ceea ce face ca Armata noastră să fie un foarte bun ambasador al României în lume.

Mai mult, participarea la operații multinaționale, pe diferite continente, în Irak și Afganistan, în Bosnia Herțegovina și Kosovo, a consolidat atât parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, cât și statutul țării noastre în NATO și Uniunea Europeană.

Doamnelor și domnilor,

România a dovedit că este un furnizor de securitate credibil, predictibil și a cărui politică de securitate este bazată pe transparență și pe atașamentul față de valorile euroatlantice ale statului de drept și ale democrației funcționale.

Într-un mediu internațional complex, cu multiple riscuri și amenințări, o armată puternică și corespunzător dotată, cu structuri de comandă bine antrenate și profesioniste, este o garanție a stabilității și a rezilienței statului în fața oricăror pericole, inclusiv hibride, venite din partea unor entități statale sau non-statale.

Tocmai de aceea, una dintre prioritățile mele, imediat după preluarea mandatului de Președinte al României, a fost realizarea unui acord politic între partidele parlamentare, pentru asigurarea unui buget de 2% din PIB pentru apărare. Au fost create, astfel, condițiile unui proces de planificare strategică bazat pe predictibilitate și consecvență.

Mă bucur că am reușit să punem în practică o viziune politică și că anul trecut am obținut, în premieră, o realizare importantă, și anume ca sumele destinate achiziției de echipamente majore să totalizeze aproape 35% din bugetul apărării.

Dotarea Forțelor Terestre, a Forțelor Aeriene și a Forțelor Navale cu tehnică militară modernă, precum și asigurarea instruirii eficiente și creșterea nivelului de pregătire de luptă a structurilor militare vor contribui în mod decisiv la îndeplinirea dezideratului nostru ca România să devină mai puternică.

Pentru a atinge, însă, un nivel superior de performanță, Guvernul, Ministerul Apărării Naționale și Statul Major al Apărării au responsabilitatea inițierii și derulării programelor necesare creșterii capacității combative a armatei, conform angajamentelor asumate, precum și a asigurării ritmicității utilizării fondurilor bugetare, astfel încât să existe certitudinea angajării și utilizării acestora.

Stimați invitați,

Statul român trebuie să acționeze, în continuare, pentru consolidarea și extinderea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, precum și pentru menținerea și creșterea relevanței noastre strategice, în calitate de membru cu drepturi depline al NATO și Uniunea Europeană.

Într-o lume dinamică și cu puternice accente de impredictibilitate, NATO rămâne o ancoră de stabilitate, o garanție nu numai a securității și apărării propriilor membri, ci și a stabilității regionale și globale, deopotrivă.

Măsurile adoptate la Summitul NATO de la Bruxelles din această vară au venit în sprijinul consolidării măsurilor decise în cadrul reuniunilor aliate precedente.

Rezultatele Summitului au relevanță majoră pentru România, prin susținerea unei posturi de descurajare și apărare credibile și solide a Alianței, care este capabilă să gestioneze eficient provocările de securitate.

Mai mult, susținem procesul de adaptare permanentă a Alianței la realitățile actuale, astfel încât aceasta să fie suficient de puternică și flexibilă pentru a face față oricăror amenințări, inclusiv a celor pe care noi le percepem în această regiune.

Din această perspectivă, rolul brigăzii multinaționale de la Craiova va deveni din ce în ce mai important, pe măsură ce își va dezvolta capacitatea de a contribui la întărirea posturii de descurajare și apărare a Alianței.

O reușită a reuniunii aliate din acest an a fost atenția acordată creșterii prezenței și activității maritime a NATO la Marea Neagră, ceea ce semnifică o vizibilitate sporită a regiunii în general, cu efecte pe mai multe paliere.

În același timp, rămâne foarte importantă și aprofundarea conceptului de prezență aliată înaintată pe flancul estic. În plus, este necesară și intensificarea eforturilor interinstituționale naționale, pentru transpunerea în practică a mobilității militare, în contextul dezvoltării cooperării dintre NATO și Uniunea Europeană.

Doamnelor și domnilor,

Armata României înseamnă, în primul rând, acei oameni care s-au dedicat unei profesiuni de credință, aceea de apărare a țării, chiar cu sacrificiul vieții.

Le mulțumesc militarilor și civililor care lucrează în Armata României pentru nivelul înalt de pregătire dovedit în activități și misiuni comune cu aliații și partenerii noștri, în teatrele de operații, pe pământ, în aer sau pe apă.

Vă doresc mult succes în continuare! România are nevoie de forța și implicarea dumneavoastră pentru construirea unui viitor sigur și prosper, în beneficiul tuturor cetățenilor!

La mulți ani Armatei României!

La mulți ani, România!”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Ce au găsit medicii în abdomenul unei femei din Botoșani. Cântărea peste 45 de kilograme
Ce au găsit medicii în abdomenul unei femei din Botoșani. Cântărea peste 45 de kilograme

O tumoră de peste 45 de kilograme a fost scoasă din abdomenul unei femei din Botoșani, într-o intervenție chirurgicală complexă, care a durat două ore și 20 de minute.  

O copilă de 13 ani din Mioveni a plecat de acasă și nu s-a mai întors. A fost emis mesaj Ro-Alert
O copilă de 13 ani din Mioveni a plecat de acasă și nu s-a mai întors. A fost emis mesaj Ro-Alert

O copilă în vârstă de 13 ani din Mioveni, județul Argeș, pe nume Eliza Maria Nițu, a plecat de acasă și nu s-a mai întors.    

Europol, după ce a publicat imagini cu un bărbat care taie anvelopa unei autospeciale: Autorii morali, parlamentarii României
Europol, după ce a publicat imagini cu un bărbat care taie anvelopa unei autospeciale: Autorii morali, parlamentarii României

Sindicaliştii Europol afirmă, marţi seară, că parlamentarii care au modificat legislaţia, dezincriminând portul de arme albe în spaţiile publice, pot fi consideraţi autorii morali au unor fapte de violenţă stradală.  

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.