"Pacientii s-au bucurat cand m-au vazut". Medicul Zamfir a realizat, vineri, prima prelevare de organe, dupa accident

×
Codul embed a fost copiat

Radu Zamfir a inceput din nou lupta pentru salvarea de vieti omenesti. La nici 2 saptamani de la tragedia din Muntii Apuseni, chirurgul face iar munca de teren si joi noapte a participat la prima operatie de prelevare de organe, de dupa accident.

Medicul Radu Zamfir a sustinut vineri o conferinta de presa, dupa ce si-a reluat activitatea de prelevare de organe.

Doctorul Zamfir a declarat ca recuperarea sa a avut loc intr-un mod alert, iar ieri si-a reluat activitatea operatorie. Astazi, Radu Zamfir a facut prima prelevare de organe, la Sibiu, dupa accidentul aviatic din Apuseni.

Cele mai importante declaratii ale medicului:

"De la momentul clamparii aortei, se ia un start catre receptor. Este crucial timpul scurs de la recoltare la inserare.

Citește și
Radu Zamfir
Radu Zamfir ramane MEDIC si nu victima. Marturie emotionanta in ziua in care s-a intors la munca
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Decizia de a merge cu ambulanta este luata de cei care ne organizeaza, coordonatorii de transport. S-a pus problema sa mergem cu avionul, dar asta a fost decizia luata", a declarat doctorul Zamfir, in legatura cu operatiunea de prelevare de azi.

E usor exagerat sa spun ca nu am nicio problema, dar trebuie sa trecem si peste asta.

Intrebat despre starea colegilor din echipa de transpant, care au fost alaturi de el in avionul prabusit in Apuseni, doctorul Zamfir a declarat: "Am vorbit in fiecare zi cu ei, s-au bucurat ca am facut o prelevare la Sibiu si a fost o reusita. Si-au pastrat dorinta de a face acest lucru".

Doctorul Zamfir a tinut sa specifice ca este apt sa isi reia activitatea medicala: "Cred ca proba revenirii mele este faptul ca sunt aici, mi-am reluat activitatea profesionala".

"Echipa de prelevare este mixta, formata din chirurgi care preleveaza ficatul si din alte echipe care preleveaza alte organe. Echipa este multidisciplinara, a fost in plan sa se preleveze si pancreasul, dar conditia organului nu era propice transplantului", a mai spus medicul.

"Pacientii mei s-au bucurat, vazandu-ma pe mine. Nu, nu iau pastile. As prefera sa mi se respecte intimitatea", a precizat doctorul Zamfir.

Colegii medicului Radu Zamfir, atat cei din Bucuresti, cat si cei din Sibiu si de la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca l-au primit cu bratele deschise. Pe durata operatiei, doctorul Zamfir a ascultat muzica lui preferata.

Muzica pe care doctorul Radu Zamfir o asculta in timpul operatiilor

 

PRIMA PRELEVARE, DUPA ACCIDENTUL DIN APUSENI

Joi seara, medicul a plecat cu o ambulanta spre Sibiu si a intrat in sala alaturi de colegi de la Institutul Fundeni si de la Cluj Napoca.

Medicul Zamfir a coborat grabit din ambulanta si a mers spre sala de operatii.

RADU ZAMFIR, medic chirurg Institutul Fundeni: "O sa facem o prelevare de organe. O sa prelevam ficatul, pancreasul si rinichii."

Colegii sai, atat cei din Bucuresti, cat si cei de la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, l-au primit cu bratele deschise.

Medic LIVIU CONSTANTIN, Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca:  "Lucram impreuna de multi ani. Il cunosc si stiam ca o sa se intoarca. E bine!"

Medicii spun ca numarul donatorilor de organe a crescut cnsiderabil in ultimul an. Si numarul celor care asteapta o noua sansa este insa mare. Barbatul care va salva acum alte vieti a suferit un accident de munca.

DECEBAL TODARITA, purtator de cuvant Spitalul Judetean Sibiu: „Avem un pacient in moarte cerebrala pentru care medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta Sibiu au obtinut acordul apartinatorilor pentru prelevare de organe. A ajuns in urma cu doua zile la spitalul din Sibiu, in stare foarte grava, coma profunda."

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu este acreditat ca si centru de prelevare de organe, tesuturi si celule din octombrie 2013.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Supravietuitorii tragediei din Apuseni isi pun amintirile cap la cap.
Supravietuitorii tragediei din Apuseni isi pun amintirile cap la cap. "I-am pupat pe toti localnicii care ne-au ajutat"

Medicul Radu Zamfir a retrait clipa cu clipa momentele care i-au marcat definitiv viata, dupa tragedia aviatica din Apuseni. De aceasta data, in fata procurorilor de la Parchetul General, unde a fost audiat.

Radu Zamfir ramane MEDIC si nu victima. Marturie emotionanta in ziua in care s-a intors la munca
Radu Zamfir ramane MEDIC si nu victima. Marturie emotionanta in ziua in care s-a intors la munca

Tragedia din Apuseni nu poate schimba juramantul pe care Radu Zamfir l-a luat fata de pacientii sai. Inainte de a fi o victima, ramane insa un medic, iar devotamentul fata de meserie conteaza in aceste momente mai mult ca orice altceva.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.