Marian Vanghelie a plecat acasa, dupa ce ordonanta de retinere a expirat. "Am un loc in celula pentru Ponta si Oprea"

×
Codul embed a fost copiat

Primarul sectorului 5 a fost prezentat cu propunere de arestare in fata magistratilor de la Inalta Curte. Cei care ii instrumenteaza dosarul il acuza de cea mai mare mita luata vreodata de un politician de la noi, aproape 100 de milioane de euro.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Marian Vanghelie a fost dus din arestul Politiei Capitalei la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care judeca propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva a acestuia pentru 30 de zile. La intrarea in sediul ICCJ, primarul Sectorului 5 al Capitalei a spus: ”Am un loc in celula pentru Ponta si Oprea”. Marian Vanghelie le-a mai spus jurnalistilor prezenti ca nu are emotii.

Alaturi de Marian Vanghelie, au fost dusi la instanta suprema, vineri seara, cu propunerea de arestare preventiva, varul primarului, Mircea-Sorin Niculae, asociat si administrator al mai multor societati comerciale, soferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, si sotul acesteia, Sorin Ciocan, retinuti in acelasi dosar.

Marian Vanghelie a fost retinut sub acuzatiile de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, in timp ce Mircea Niculae este acuzat de complicitate la luare de mita si de spalare de bani, iar Adrian Murgoci, Laura si Sorin Ciocan sunt acuzati de favorizarea faptuitorului si marturie mincinoasa.

Citește și
Marian Vanghelie
"Invatam toata viata si tot prosti murim". Viata si opera lui Marian Vanghelie, de la "almanahe" la "goagal" si "care este"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Desfasurarea evenimentelor, vineri, 13 martie:

ora 01:30 Marian Vanghelie a parasit sediul ICCJ vineri noapte, in jurul orei 00.40, dupa ce ordonanta de retinere pe 24 de ore emisa pe numele acestuia a expirat, scrie gandul.info.

La iesirea de la ICCJ, primarul Sectorului 5 a declarat ca este pregatit pentru orice si ca va astepta acasa decizia in cazul cererii de arestare preventiva emisa de procurorii DNA in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie.

Ordonanta de retinere pentu 24 de ore a lui Marian Vanghelie a expirat vineri seara, in jurul orei 22.45.

ora 18:20 Marian Vanghelie a intrat la procesul in care se judeca arestarea sa preventiva pentru 30 de zile, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Am un loc in celula pentru Ponta si Oprea", a spus Vanghelie, in timp ce intra in sala de judecata.

ora 17:30 La poarta casei lui Marian Vanghelie au aparut si mesajele de sustinere pentru primar. "Free Marean. Cel mai bun primar", este scris pe o foaie lipita de poarta.

ora 09.00 Marian Vanghelie a petrecut prima noapte in arestul politiei. Dupa evaluarile medicale, el a fost plasat intr-o celula, dupa ce i s-au confiscat cureaua de la pantaloni si sireturile de la pantofi. Surse din interior spun ca in aceasta dimineata primarul s-a trezit destul de agitat, in conditiile in care asteapta momentul in care va fi dus in fata instantei supreme, unde un judecator de drepturi si libertati va decide daca emite sau nu mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile, sub acuzatiile de abuz in serviciu si luare de mita. Alaturi de el vor fi si 2 membri ai familiei sale: un unchi si un nepot. In dosar este cercetat in stare de libertate si un var de al lui Vanghelie, dar si sefa Economatului din sectorul 5 si sotul acesteia.

Primarul sectorului 5 urmeaza sa afle daca vineri, 13 martie, este o zi cu ghinion sau cu noroc pentru el. Vanghelie ar putea fi arestat preventiv pentru 30 zile, insa exista si varianta arestului la domiciliu sau varianta controlului judiciar ori .. pur si simplu cercetarea in stare de libertate.

Marian Vanghelie a fost retinut joi noaptea

Pe numele sau a fost emisa o ordonanta de retinere pentru 24 de ore pentru abuz in serviciu si luare de mita. Primarul sectorului 5 ar fi primit o spaga ametitoare - potrivit anchetatorilor, cea mai mare din politica romaneasca: aproape 100 de milioane de euro. In acelasi caz, au fost retinuti joi seara si un nepot de-al lui Marian Vanghelie, dar si 3 angajati ai primariei Sectorului 5.

Suspectata de fapte de coruptie in dosar este si partenera de viata a edilului, Oana Niculescu Mizil. La iesirea din sediul DNA, Vanghlie a spus un singur lucru: "Romania denunturilor!..."

Primarul nu a stat mai mult de o ora in biroul procurorilor anticoruptie.

Cristian Ene, avocatul lui Marian Vanghelie: "Domnul Vanghelie si-a rezervat dreptul de a nu face declaratii, solicitand de a lua cunostinta de dosarul, sa poata da explicatii pe situatia de fapt. Am formulat o cerere in acest sens, urmeaza ca DNA-ul sa ne raspunda daca ne incuviinteaza sau nu studierea dosarului."

Marian Vanghelie credea ca le-a trait pe toate. Insa chiar si asa de ce i-a fost frica, nu a scapat. Procurorii anticoruptie au emis pe numele sau ordonanta de retinere pentru 24 de ore. Asa ca primarul "care este" ... a trait si experienta unei nopti petrecute in spatele gratiilor, insa soarta lui definitiva va fi decisa de un judecator de drepturi si libertati.

Procurorii sustin ca Marian Vanghelie, in calitate de primar al Sectorul 5, ar fi atribuit contracte unor firme private, in urma carora - potrivit unor surse - edilul ar fi perceput un comision de 20 la suta. Faptele de coruptie pentru care este acuzat Vanghelie s-ar fi derulat din 2007 si pana in prezent, afirma anchetatorii.

Procurorii il acuza pe Marian Vanghelie de abuz in serviciu, dupa ce edilul i-ar fi dat omului de afaceri Dumitru Marin contracte in valoare de doua miliarde de lei. Rasplata pentru primar ar fi venit prin intermediari, explica procurorii, care insista ca una dintre firmele lui Marin a incheiat contracte cu trei societati comerciale, toate controlate de apropiatii lui Vanghelie. Banii platiti pentru diverse servicii ar fi reprezentat de fapt mita.

CITITI SI: Filmul evenimentelor de joi, 12 martie. Marian Vanghelie este este acuzat ca a luat "cea mai mare mita din politica romaneasca"

In plus, ca sa fie sigur ca primeste ce i se cuvine, Vanghelie ar fi obtinut controlul asupra unei alte societati ce i-a apartinut lui Dumitru Marin, care detinea mai multe imobile in Bucuresti. Daca omul de afaceri nu i-ar mai fi dat spaga, Vanghelie ar fi executat bunurile. Cel putin asta e teoria anchetatorilor, care au descins ieri dimineata la primarie in cautare de probe.

Joi, si iubita lui Vanghelie, Oana Niculescu Mizil, a fost adusa la DNA. Ea a anuntat ca isi da demisia din Camera Deputatilor pentru ca nu vrea sa pericliteze ancheta.

Oana Mizil: "Sunt total nevinovata, deci este un dosar, v-am spus, am calitatea de suspect, sunt nevinovata. Nu, nu am administrat niciun magazin, din contra am consiliat. Pur si simplu ma consider nevinovata. Imi place moda, nu am ce sa fac, nu am putut sa stau departe de moda. Asta a fost primul meu hobby."

Practic, anchetatorii spun ca Vanghelie a folosit contractele primariei ca sa castige zeci de milioane de euro ilegal si - ca sa ascunda mita - ar fi folosit-o si pe iubita lui, Oana Niculescu Mizil.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Oana Mizil a anuntat pe treptele de la DNA ca este insarcinata cu Marian Vanghelie. Istoria povestii dintre cei doi
Oana Mizil a anuntat pe treptele de la DNA ca este insarcinata cu Marian Vanghelie. Istoria povestii dintre cei doi

Pe Marian Vanghelie si Oana Mizil ii leaga o intensa poveste de dragoste. Prins in mrejele deputatei, primarul si-a parasit nevasta acum 3 ani si s-a mutat cu fosta sa colega de partid.

"Invatam toata viata si tot prosti murim". Viata si opera lui Marian Vanghelie, de la "almanahe" la "goagal" si "care este"

La o simpla cautare pe "GOAGAL", Marian Vanghelie, primarul "care este" la Sectorul 5, se bucura de notorietatea unui star in urma declaratiilor sale.

Marian Vanghelie a fost RETINUT. Este acuzat ca a luat
Marian Vanghelie a fost RETINUT. Este acuzat ca a luat "cea mai mare mita din politica romaneasca"

Cea mai mare mita, din politica romaneasca, de aproape 100 de milioane de euro, are potrivit procurorilor un singur destinatar: Marian Vanghelie. Primarul a fost adus la sediul DNA, joi seara, unde a fost retinut de catre procurori.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.