Marele jaf al manuscriselor din Londra, rezolvat după 3 ani. Legătura cu clanul Clămparu

×
Codul embed a fost copiat

Un spectaculos furt ca în filme, petrecut în Marea Britanie, şi-a găsit rezolvarea după 3 ani, la noi în România.

Un jaf spectaculos, petrecut în Marea Britanie, şi-a găsit rezolvarea la noi după 3 ani. Anchetatorii români, italieni şi britanici au descoperit dupa investigaţii minuţioase, cărţi şi manuscrise vechi, evaluate la peste 2,5 milioane de lire sterline.

Divina Comedie a lui Dante, dar si lucrări rare semnate de Galileo Galilei, Newton sau Nicolaus Copernic, erau ascunse sub gresie, într-o casă aflată într-un sat din Neamţ. 

Operele fuseseră furate în 2017 dintr-un depozit de lângă Londra.

 

Citește și
Un român a fost condamnat în Spania pentru că și-a jignit soția. Pentru ce cuvânt va face închisoare
Ani grei de închisoare pentru un bărbat care locuia cu cele două concubine ale sale. Ce a făcut
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Legătura dintre hoţii de cărţi rare şi clanul interlop Clămparu

 

Încă de anul trecut, dupa descinderi la 45 de adrese în Marea Britanie, Italia şi România 13 suspecţi au fost reţinuţi -12 fiind români. EI sunt arestaţi deja in Marea Britanie, fiind acuzaţi că din 2016 până în 2019 au comis nenumărate alte jafuri, cu un prejudiciu total de 2 milioane de lire. Aceste persoane sunt bănuite acum că au legătură şi cu jaful obiectelor de patrimoniu.

Poliţia Metropolitană britanică a anunţat că mulţi dintre cei reţinuţi au legatură cu clanul Clămparu din România care a terorizat vreme îndelungată zona Moldovei şi care şi-a ridicat un adevărat imperiu al prostituţiei în Spania şi la noi. Majoritatea membrilor acestei grupări erau recrutaţi de prin puşcăriile prin care a trecut capul clanului, botoşăneanul Ion Clamparu, iar răfuielile cu săbii şi topoare cu rivalii lor erau la ordinea zilei.

160 de cărți și manuscrise rare furate ca în filme

 

Vorbim despre o acţiune exact ca în filme, într-adevăr. Jaful care a şocat pe toată lumea a fost executat cu o precizie ca la carte în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2017.

Mai mulţi indivizi mascaţi au pătruns atunci într-un depozit din Feltham, în vestul Londrei, unde se aflau stocate cărţi şi manuscrise pregătite pentru a fi transportate la o expoziţie de profil din California în Statele Unite. Hoţii, clar nişte profesionişti, au acţionat la pont pentru ca, spun poliţiştii britanici, ei au făcut şi o selecţie la faţa locului şi au furat doar cele mai valoroase exemplare.

În total au luat peste 160 de cărţi şi manuscrise din secolele XV şi XVI, a căror valoare totală de piaţă a fost apreciată la peste 2,5 milioane de lire sterline însă având în vedere importanţa lor istorică, acestea sunt practic inestimabile.

Printre exemplarele sustrase s-au aflat lucrări extrem de valoroase ale lui Galileo, Isaac Newton sau Leonardo da Vinci, dar şi o ediţie din 1569 a Divinei Comedii a lui Dante. Cea mai valoroasă piesă ajunsă pe mâna hoţilor era însă o ediţie din 1566 a operei De Revolutionibus Orbium Coelestium a astronomului Nicolaus Copernicus care conţine teoria acestuia conform căreia Soarele este centrul Universului. Doar această lucrare valorează 215.000 de lire sterline.

Acum, după 3 ani de investigaţii derulate de o echipă internaţională de poliţişti şi procurori, în subsolul unei case din judeţul Neamţ au fost descoperite peste 200 de cărţi şi manuscrise istorice despre care poliţiştii spun că sunt cele furate din Feltham.

"Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit", a anunțat IGPR într-un comunicat.

Toţi aceşti ani de anchete internaţionale au culminat în iunie anul trecut cu descinderi la 45 de adrese în Marea Britanie, Italia şi România, în urma cărora 13 persoane au fost reţinute. Acestea sunt arestate deja în Marea Britanie fiind acuzate că din 2016 până în 2019 au comis nenumărate alte jafuri cu un prejudiciu total de 2 milioane de lire. Aceste persoane sunt bănuite acum că au legătură şi cu jaful obiectelor de patrimoniu.

 

“Regele furturilor de cărţi rare”, un român care se ascundea în Italia

 

Un român, considerat unul dintre liderii grupării care a coordonat furtul a 260 de cărți rare în valoare de aproximativ 2 milioane de euro în Marea Britanie, a fost arestat de autoritățile italiene.

Românul era căutat de autoritățile britanice încă din iunie 2019 și a fost arestat luna aceasta în orașul Torino din Italia, conform Europol.

Jaful a avut loc în anul 2017, în Marea Britanie. Cărțile valoroase erau depozitate într-un depozit de lângă aeroportul Heathrow și urmau să fie transportate la Los Angeles pentru o expoziție.

Printre cele 260 de cărți se numărau multe ediții princeps și volume din secolele XVI și XVII.

De asemenea, au fost furate ediții originale ale unor cărți scrise de Galileo Galilei și Isaac Newton, Leonardo da Vinci și o copie din 1569 a „Divinei Comedii” a lui Dante Alighieri.

Alți 15 membri ai grupării au fost arestați în iunie 2019, într-o operațiune coordonată de Poliția Română, Carabinierii Italieni și Poliția Metropolitană din Marea Britanie.

Gruparea infracțională este considerată vinovată de mai multe furturi pe teritoriul Europei, conform Eurojust.

Hoții s-au urcat pe acoperișul depozitului, au tăiat găuri în tavanul de sticlă și au coborât pe frânghii aproximativ 13 metri, evitând cu succes senzorii de mișcare care ar fi declanșat alarma, relata atunci The Guardian.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Descoperire uimitoare. Noul coronavirus ar suferi mutații într-un ritm neobișnuit de lent
Descoperire uimitoare. Noul coronavirus ar suferi mutații într-un ritm neobișnuit de lent

Un nou studiu dezvăluie faptul că noul coronavirus suferă mutații într-un ritm neobișnuit de lent.

Ani grei de închisoare pentru un bărbat care locuia cu cele două concubine ale sale. Ce a făcut
Ani grei de închisoare pentru un bărbat care locuia cu cele două concubine ale sale. Ce a făcut

Un bărbat care locuia cu cele două concubine ale sale a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce a omorât din bătaie un vecin, pe fondul geloziei și a consumului de alcool.

Averea fabuloasă găsită la clanul Sadoveanu. Zeci de macete, sărbii și cuțite, confiscate de polițiști
Averea fabuloasă găsită la clanul Sadoveanu. Zeci de macete, sărbii și cuțite, confiscate de polițiști

Şapte bărbaţi suspectaţi de şantaj au fost reţinuţi, joi seară, în urma percheziţiilor care au avut loc în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman la clanuri interlope. Poliţiştii au găsit zeci de macete, săbii, cuțite, peste 170.000 de euro şi bijuterii din aur.

Marea Britanie ar putea intra din nou în carantină. Anunțul Ministrului Sănătății
Marea Britanie ar putea intra din nou în carantină. Anunțul Ministrului Sănătății

Marea Britanie ar putea intra din nou în carantină, ca „ultimă măsură” împotriva Covid-19, a anunțat Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății, fără să menționeze cât de departe este țara de acest scenariu.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.