Cateva mii de oameni au manifestat pentru sustinerea DNA. La Bucuresti, actiunea s-a incheiat cu intonarea imnului national

×
Codul embed a fost copiat

Cateva mii de oameni au participat duminica seara la o actiune pentru sustinerea DNA. Manifestantii s-au adunat in Piata Victoriei, dupa care au plecat spre Parlament si DNA, scandand "Demisia", "Hotii" si "DNA, nu uita, noi suntem de partea ta".

UPDATE ora 23.00 Protestul din Piata Victoriei s-a incheiat cu intonarea imnului national ”Desteapta-te romane”, de catre cele aproximativ 200 de persoane care se mai aflau in fata Guvernului in jurul orei 23.00.

Manifestantii care au plecat in mars din Piata Victoriei in jurul orei 19.30 au revenit in fata Guvernului dupa aproximativ trei ore, timp in care ce au trecut prin Piata Universitatii, prin fata Parlamentului si a DNA. Ei au incheiat protestul cu intonarea imnului national si au aprins luminile telefoanelor.

UPDATE ora 22.30 Cei peste 5.000 de manifestanti care au plecat de la Parlament s-au oprit la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), unde au aplaudat si au scandat ”DNA, du-te si ii ia”, "DNA, nu uita, noi suntem de partea ta”.

La aceasta ora, manifestantii isi continua drumul spre Piata Victoriei, marsul urmand sa se incheie in fata Guvernului, de unde au si pornit protestatarii.

Citește și
protest steagul UE - stiri
Oficialii europeni impresionati de protestele fata de OUG 13: "Este un semnal ca oamenii cred in valorile UE"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

UPDATE ora 22.00 Potrivit News.ro, cei aproximativ 5.000 de manifestanti au plecat de la Parlament si se indreapta spre sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ei scandand ”Codruta, Codruta, leag-o pe Olguta”, ”PSD, ciuma rosie”, ”Iesiti din casa daca va pasa”.

Manifestantii vor trece prin fata sediului DNA si apoi isi vor continua drumul spre Piata Victoriei, marsul urmand sa se incheie in fata Guvernului, de unde au si pornit protestatarii.

La monumentul eroilor Revolutiei, manifestantii au ingenunchiat, au tinut un moment de reculegere si au aprins luminile telefoanelor. Apoi au aplaudat.

Pe traseu, oamenii au iesit la balcoane, au aplaudat si au strigat in acelasi timp cu cei din strada ”Demisia” si ”Romania cere fara gratiere”.

inquam

UPDATE ora 20.30 Manifestantii care au plecat din Piata Victoriei in mars spre Parlament au ajuns in Piata Universitatii, pe traseu alaturandu-li-se si alte persoane, astfel ca numarul lor a crescut la peste 2.500, potrivit News.ro.

Pe traseu, oameni au iesit la balcoane, au aplaudat si au strigat in acelasi timp cu cei din strada "Demisia" si "Romania cere fara gratiere".

Manifestantii sufla in fluiere si vuvuzele si striga "Iesiti din casa, daca va pasa!", Romania, trezeste-te!", "Demisia!", "Vrem justitie, nu coruptie", "Jos Tariceanu, Dragnea si Grindeanu", "Hotii"

Circulatia rutiera este blocata pe traseul pe care se deplaseaza protestatarii - bulevardele Lascar Catargiu, Magheru, Nicolae Balcescu - pe sensul de mers dinspre Piata Victoriei spre Piata Unirii.

inquam

UPDATE 19:30 Manifestantii au parasit Piata Victoriei si pleaca in mars spre Parlament.

In Bucuresti, protestatarii s-au adunat deja in fata Guvernului, urmand sa plece in mars spre Parlament. Multi dintre cei prezenti au steaguri tricolore, ale UE si SUA. Se impart insigne cu mesajul ”Rezist”.

Manifestantii striga ”Coruptia ucide", "Uniti salvam toata Romania" si "Sorineeeel, te vedeeeem".

In Piata Victoriei se strang si semnaturi pentru demiterea primarului Capitalei, Gabriela Firea.

Oamenii sunt asteptati in strada si in Brasov si Cluj.

"Reactionam la noile semnale de limitare si subordonare a unor institutii. Politizarea si numirea in functie dupa criterii si interese politice este primul motiv care ne-a scos in strada. Daca DNA nu ar fi cercetat maniera in care OUG 13 a fost adoptata, nu am fi aflat astazi ca ministrul pentru Relatia cu Parlamentul oferise in prima faza un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care sedinta a fost amanata pana la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de aceasta data pozitiv.

Azi am aflat ca DNA a trecut peste limite in anchetarea acestui dosar. Dar daca nu era de competenta acestei institutii, cine ar trebui sa scoata la iveala aceste nereguli si de ce nu a facut-o?”, se arata pe pagina de Facebook a evenimentului, potrivit News.ro.

Oamenii au anuntat ca vor iesi in strada pentru a sustine Directia Nationala Anticoruptie si in fata Prefecturii din Brasov si in Piata Unirii din Cluj.

Curtea Constitutionala a admis, luni, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea in acest sens a fost facuta de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele CCR considera ca, in cazul dezbatut de Curte, este vorba de un asemenea conflict juridic.

„Daca Parchetul (DNA - n.r.) s-ar fi limitat in actiunea sa sa verifice daca in mod concret s-a savarsit vreo infractiune in legatura cu acele fapte, lucrurile s-ar fi derulat in mod firesc, fara aparitia unui conflict. DNA a inceput o actiune care s-a marcat prin descinderi la MJ, audieri de la cel mai mic la cel mai mare in legatura cu felul in care s-a adoptat un act normativ. El se aproba in anumite conditii si este o putere delegata din partea autoritatii legislative (...) DNA s-a apucat sa vada in ce masura s-au indeplinit conditiile unei OUG, daca s-au primit toate avizele, lucruri care exced competentelor DNA”, a spus Dorneanu.

El a precizat ca verificarea respectarii conditiilor de adoptare a unei ordonante de urgenta revine Curtii Constitutionale, nu DNA si ca a fost incalcat dreptul Guvernului de a decide oportunitatea legiferarii.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Premierul Sorin Grindeanu l-a primit pe omologul maltez in huiduielile protestatarilor din Piata Victoriei. VIDEO
Premierul Sorin Grindeanu l-a primit pe omologul maltez in huiduielile protestatarilor din Piata Victoriei. VIDEO

Premierul Sorin Grindeanu l-a primit la Palatul Victoria, pe omologul sau din Republica Malta, Joseph Muscat, insa in timpul momentului protocolar de strangere de maini din holul Guvernului s-au auzit huduielile protestatarilor din Piata Victoriei.

Oficialii europeni impresionati de protestele fata de OUG 13:
Oficialii europeni impresionati de protestele fata de OUG 13: "Este un semnal ca oamenii cred in valorile UE"

Protestele din Romania, fata de Ordonanta de Urgenta 13, au impresionat Bruxelles-ul si au fost, pentru vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans o dovada ca poporul roman crede in valorile si idealurile europene, relateaza news.ro.

PSD se plange ca Guvernul a fost tinut in loc de proteste.
PSD se plange ca Guvernul a fost tinut in loc de proteste. "Au ocupat o buna parte din timpul premierului"

Purtatorul de cuvant al PSD a anuntat concluziile evaluarii privind activitatea guvernului Grindeanu, dand vina pe Iohannis si protestari pentru nerealizarile executivele.

Noua coregrafie spectaculoasa la protestele din Piata Victoriei - steagul UE. Mesajele, preluate de presa straina
Noua coregrafie spectaculoasa la protestele din Piata Victoriei - steagul UE. Mesajele, preluate de presa straina

Dupa o luna de zile, miscarea de strada din Piata Victoriei a continuat duminica seara cu o noua coregrafie spectaculoasa. Steagul Uniunii Europene a stralucit in fata sediului Guvernului,

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.