Manele la maximum. Cum reușea clanul Butoane să păcălească microfoanele poliției

×
Codul embed a fost copiat

Clanul Butoane, devenit celebru prin scandalurile în care a fost implicat, dar şi pentru faptul c-a reuşit să facă legea în oraşul Giurgiu, a fost ridicat de procurorii DIICOT.

După 30 de razii făcute miercuri dimineaţă, 20 de suspecţi au fost duşi la audieri pentru o lista impresionantă de infracţiuni printre care cămătărie sau proxenetism.

În trecut, numele clanului a fost legat de moartea baschetbalistului american Chauncey Hardy, dar şi de un grup infracţional la care aderase inclusiv afaceristul Nicole Saikaly, intrat în atenţia presei după relaţia pe care a avut-o cu Gina Pistol.

Operaţiunea procurorilor DIICOT în Giurgiu arată că în acest judeţ clanurile mafiote fac legea de mai bine de 8 ani.

Octavian Grecu este considerat de anchetatori liderul unei grupări cu ramificaţii atât de puternice în toată societatea românescă, încât nu a putut fi condamnat niciodată pentru vreo faptă penală.

Citește și
DIICOT
Liderul clanului Butoane si fostul iubit al Ginei Pistol, retinuti in dosarul de evaziune fiscala
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Octavian Grecu, judecat în prezent pentru o evaziune fiscală petrecută în 2010, ar fi continuat în acest timp să îşi dezvolte afacerile ilegale, spun procurorii DIICOT.

În încercarea de a dovedi acuzaţiile de şantaj, camătă, proxenetism, înşelăciune, trafic cu minori, investigatorii aveau nevoie de probe.

Nu voiau să păţească la fel ca în alte dosare deschise de-a lungul timpului împotriva clanului Butoane. De câte ori instalau microfoane acolo unde ştiau că se întâlnesc membrii grupării, în sala respectivă se auzeau doar manele.

De câte ori organizau o percheziţie ştiind că vor găsi bani sau alte valori, locul era golit înainte. Banii, milioane de euro, ar fi fost mutaţi, în unul dintre cazuri, într-o biserică. Astfel, procurorii şi-au dat seama că aveau informatori în rândurile lor.

Acum, procurorii DIICOT au strâns probe şi vorbesc despre o structură criminală mamut. O aripă a grupării se ocupa de camătă. Suspecţii le dădeau banii împrumut cu dobânzi uriaş celor refuzaţi de bănci, cerând în schimb garanţie casa datornicilor. După ce aceştia îşi achitau datoriile, interlopii refuzau să înapoieze garanţia până când nu primeau alţi bani.

Alţi membri se ocupau de o reţea internaţională de prostituţie. Suspecţii ar fi avut prostituate care lucrau pentru ei în Anglia, Germania şi Italia. Banii încasaţi de clan reprezentau taxa de protecţie pe care tinerele trebuiau să o plătească.

Iar o altă aripa a grupării a dezvoltat o afacere bazată pe jocuri ilegale de noroc. Un local din Giurgiu a fost transformat în sală de jocuri clandestine, iar acolo clienţii aveau acces la masa de poker, barbut şi rummy. Jocurile ar fi fost măsluite, spun procurorii, astfel încât să câştige cine trebuie.

Toate veniturile provenite din presupuse infracţiuni ar fi fost investite în terenuri, case şi maşini.

Prima dată, clanul Butoane a intrat în atenţia opiniei publice în 2012, când un baschetbalist american a fost ucis cu o lovitură de pumn, de un interlop, într-un bar din Giurgiu.

Scandalul ce a urmat după ce ancheta poliţiei părea că mai mult muşamalizează crima decât urmăreşte sancţionarea vinovatului, a scos la iveală activitatea unor interlopi.

A fost nevoie de 5 ani însă pentru ca procurorii să ajungă la descinderi şi puneri sub acuzare.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Dan Grecu, fiul lui
Dan Grecu, fiul lui "Butoane", condamnat la zece ani inchisoare cu executare pentru trafic de minori

Dan Grecu, fiul lui Octavian Grecu, zis "Butoane", a fost condamnat de Tribunalul Giurgiu la zece ani de inchisoare pentru trafic de minori, decizia nefiind definitiva.

Liderul clanului Butoane si fostul iubit al Ginei Pistol, retinuti in dosarul de evaziune fiscala
Liderul clanului Butoane si fostul iubit al Ginei Pistol, retinuti in dosarul de evaziune fiscala

S-a pornit tavalugul retinerilor in cel mai scandalos caz de crima organizata din Romania. Procurorii DIICOT au trimis deja dupa gratii 39 de persoane.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.