Masacrul de la Săpoca: bilanțul a ajuns la 5 morți. Cum s-a comportat agresorul înainte de atac

×
Codul embed a fost copiat

Încă un pacient atacat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a decedat, iar bilanţul nenorocirii se ridică astfel la cinci morţi: 3 bărbaţi şi două femei.

Măcelul putea fi evitat, susţine ministrul Sănătăţii, care a vizitat duminică seara ospiciul. Între timp, managerul spitalului şi-a dat demisia.

Totul a pornit după ce un individ internat pentru alcoolism, la cererea familiei, a făcut o criză, când un alt pacient a fost cazat în acelaşi pat cu el. Dezlănţuit, omul s-a folosit de un stativ medical şi, pe lângă pacienţii omorâţi, a mai rănit grav opt persoane.

Vedeți atașat la finalul articolului raportul de monitorizare de la Săpoca

Ancheta ordonată de ministrul Sănătății a scos la iveală neglijențe grave din partea personalului şi nerespectarea procedurilor. Luni dimineaţă, în urma raportului corpului de control al Ministerului Sănătăţii, managerul Spitalului Săpoca şi-a dat demisia.

Citește și
Dezvăluiri despre atacatorul de la Săpoca
Atacul sângeros de la Săpoca: starea răniților. Dezvăluiri din anchetă
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ”Măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a decis sunt legate de o plângere penală pe care o vom depune privitor la activititatea medicului de gardă, a asistenetelor care au fost în tura de noapte atunci când s-au produs crimele.

Nerespectarea procedurilor, a regulamentelor duce la astfel de situaţii. Nu are legătură cu politicul, cu organizarea sistemului de sănătate, are legătură cu faptul că cineva nu şi-a respectat atribuțiile.''

Potrivit ministrului Sănătăţii, în urma cercetărilor a reieşit că bărbatul de 38 de ani a fost internat joi seara în saloanele sub supraveghere. Sâmbătă noapte însă, un alt pacient a fost adus la spital şi a fost cazat în acelaşi pat cu individul care ulterior a făcut măcel.

Sorina Pintea mai susţine că spitalul nu are o problemă cu lipsa personalului. Duminică, la faţa locului a fost prezentă şi mama uneia dintre victime.

Mamă victimă: ,,Dânsa mi-a luat-o de la terapie, de la reanimare, ea nu putea să meargă, era cu perfuzii. Mi-a luat-o şi a dus-o la salonul unde sunt oameni normali. A fost mutată, dacă nu o muta, ea nu murea."

Măcelul s-a derulat puţin după ora 3, când cei mai mulţi dintre pacienţi dormeau. Bărbatul în vârstă de 38 de ani a folosit un stativ metalic şi a făcut o criză de o agresivitate ieşită din comun. Mai întâi în salonul său, apoi în camera alăturată. Potrivit martorilor, în mai puţin de un minut a făcut 13 victime.

Viorica Mihălașcu, director Spitalul Săpoca: ”Atacurile s-au derulat foarte rapid. În primul salon, pacienţii nu au reacţionat.

În cel de-al doilea salon, personalul a încercat să intervină, dar el a ieşit pe geam. Nu a fost niciun moment agresiv. Toată evoluţia din puţinul timp nu a dat niciun semnal de alarmă că ar putea evolua aşa. Primea un tratament conform patologiei şi simptomelor pe care le prezenta.

Individul dezlănţuit a fost oprit înainte să evadeze.

În plină noapte, ambulanțele au ajuns una după alta la spitalul din Săpoca, iar din pricina numărului mare de victime, a fost activat planul de urgenţă.

Doctor Adrian Zoican, șeful UPU Spitalul Județean Buzău: ”Au fost aduşi zece pacienţi, care au fost victimele unei agresiuni. Prezintă leziuni la cefalice. Unii în stare gravă. Trei aduşi în comă, cu leziuni la nivelul calotei craniene şi la nivelul feței.

În prima fază, două dintre victimele în stare foarte gravă au fost aduse la Bucureşti cu un elicopter SMURD.

Motivul pentru care răniţii au fost aduşi în Bucureşti este că în spitalul din Buzău nu există secţie de neurochirurgie. O femeie de 80 de ani cu traumatism cranio-cerebral a fost operată la spitalul universitar, iar medicii o ţin sub observaţie permanent.

Alţi doi răniţi sunt în comă profundă, intubaţi şi ventilaţi mecanic. Sunt internaţi în secţiile de terapie intensivă, dar medicii sunt rezervați în privinţa şanselor de supravieţuire.

Între timp, agresorul imobilizat de agenţi a fost sedat. Abia acum se află într-o cameră de izolare.

Cătălin Radu, Parchetul Buzău: ”În prezent, autorul este în spital sub tratament, sub paza departamentului de acţiuni speciale.

Bărbatul este din satul Săgeata şi fusese internat la cererea familiei, iniţial la spitalul judeţean Buzău, apoi la cel de psihiatrie.

Mama suspectului: ”Băieţii mei au fost aseară la el, au vorbit cu el. A mâncat. A râs şi peste noapte ce s-a întâmplat nu ştim.

Vecin: ”Judeca ca un om normal, să zic aşa. Nu avea nimic ieşit din comun.

Agresorul a primit mandat de internare medicală provizorie la acelaşi spital de psihiatrie şi va fi supus unei expertize pentru a se stabili dacă a avut discernământ în momentul atacului. 

În 2002, tot la Săpoca, un alt pacient s-a baricadat în salon şi şi-a incendiat colegii. Nouă persoane au fost atunci grav rănite.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Când va fi gata raportul final privind cazul de la Săpoca. Anunțul Sorinei Pintea
Când va fi gata raportul final privind cazul de la Săpoca. Anunțul Sorinei Pintea

Un prim raport al analizei situaţiei de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca este finalizat.

Atacul sângeros de la Săpoca: starea răniților. Dezvăluiri din anchetă
Atacul sângeros de la Săpoca: starea răniților. Dezvăluiri din anchetă

Încă un pacient atacat la Spitalul de psihiatrie Săpoca a decedat, iar bilanţul nenorocirii se ridică astfel la cinci morţi: 3 bărbaţi şi două femei.

Ministrul Sănătății: 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate
Ministrul Sănătății: 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a reiterat luni faptul că 80% dintre manageri "nu au ce căuta" în sistemul de sănătate şi a adăugat că va grăbi procesul privind "implementarea modificării indicatorilor de performanţă pentru manageri".

Atacul de la Săpoca a fost filmat. Pintea:
Atacul de la Săpoca a fost filmat. Pintea: "Nu se putea întâmpla într-un minut"

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni că nu crede că atacul de la spitalul Săpoca s-a petrecut într-un minut și că imaginile surprinse de camerele de supraveghere vor lămuri lucrurile.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.