Cum a ajuns Lumina Sfanta de la Ierusalim la Bucuresti. Secretele din spatele acestui ritual

×
Codul embed a fost copiat

Traim cea mai importanta sarbatoare a Ortodoxiei si suntem martori la miracolul luminii, petrecut in cel mai sacru loc al crestinitatii - Biserica Sfantului Mormant. Acolo s-a pogorat Flacara Invierii.

UPDATE 22:30 Lumina Sfanta de la Ierusalim care a ajuns, sambata seara, cu o aeronava, pe Aeroportul Suceava, a fost preluata si de reprezentanti ai Mitropoliei Cernautiului si Bucovinei si ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preotul Catalin Axinte, consilier al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, a adus la Suceava Lumina Sfanta, iar pe Aeroportul Suceava a fost asteptat de numerosi preoti din judete invecinate si din regiunea Cernauti, dar si de reprezentantii Mitropoliei Cernautiului si Bucovinei si ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Pe aeroport s-au aflat la aterizarea avionului care a adus Lumina Sfanta si presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor si prefectul Florin Sinescu.

Preotul Catalin Axinte a subliniat ca datorita sprijinului autoritatilor judetene sucevene si in acest an Lumina Sfanta a fost adusa in Bucovina.

Citește și
Parintele Necula
Romania Te Iubesc. Oamenii sunt lumina: povestile tulburatoare de viata ale calugarilor
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Lumina Sfanta a fost dusa la Manastirea "Sfantul Ioan cel Nou" din Suceava, unde, dupa o scurta slujba, IPS Pimen Suceveanul a oferit-o reprezentantilor protoieriilor si manastirilor din judet, acestia urmand sa o distribuie parohiilor.

Pentru ca Lumina Sfanta sa ajunga in fiecare parohie, reprezentantii protoieriilor se deplaseaza pe traseele spre Falticeni, Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei si zona Radauti-Siret cu masini ale Politiei si Jandarmeriei.

Acesta este al cincilea an cand Lumina Sfanta este adusa la Suceava, dupa ce, timp de patru ani, fostul presedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a mers la Ierusalim pentru a aduce Lumina Harica.

UPDATE 20:00 Lumina Sfanta de la biserica Sfantului Mormant din Ierusalim a fost adusa in Romania, sambata seara, cu un avion special care a aterizat la ora 19.40 pe Aeroportul "Henri Coanda" din Capitala, de unde va fi dusa in tara, pentru a fi oferita credinciosilor in noaptea de Inviere.

Delegatia Patriarhiei Romane care a adus Lumina din Israel a fost condusa de Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor a spus ca Lumina Sfanta, care "s-a coborat" in Ierusalim la 14.20 si a fost adusa acum in Capitala, va fi data delegatilor veniti din tara pentru a ajunge la credinciosi in noaptea de Inviere.

"Este al cincilea an consecutiv in care cu binecuvantarea Patriarhului Biericii Ortodoxe Romane aducem Lumina Sfanta de la Ierusalim in Romania", a afirmat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Pentru a primi Lumina adusa din Israel, la Aeroportul "Henri Coanda" au venit delegati ai protoieriilor din Arhiepiscopia Bucurestilor si alte eparhii ale Patriarhiei Romane.


De la aeroport, Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi dusa in tara si cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu Mare (cu escala in Cluj-Napoca) si Timisoara.

Potrivit Patriarhiei, Lumina Sfanta va fi oferita de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, la slujba de Inviere (ora 24.00), clerului si credinciosilor prezenti la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.
La Ierusalim a mers pentru a aduce Lumina Sfanta si o delegatie condusa de primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, care va reveni in tara sambata, la ora 22.00, pe Aeroportul "Mihail Kogalniceanu".

La Mangalia slujba de Inviere va avea loc pe plaja si va fi oficiata de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alaturi de un sobor de preoti, fiind asteptati cateva mii de credinciosi - atat turisti, cat si localnici.

Dupa Slujba de Inviere, pe malul marii vor fi inaltate 5.000 de lampioane, sub sloganul "Lumina care vine se intoarce la ceruri"

DRUMUL LUMINII SFINTE, DE LA IERUSALIM LA BUCURESTI

Patriarhul grec al Ierusalimului, aflat in rugaciune langa Sfantul Mormant, cu 33 de lumanari, a primit lumina care ne va deschide tuturor calea. Iar o farama de miracol va ajunge si in Bucuresti, cu un avion special.

Avionul inchiriat de Patriarhie va ateriza cu focul sacru pe aeroportul Henri Coanda. Lumina sfanta este adusa de un sobor de preoti, in frunte cu episcopul Varsanufie Prahoveanul.

Lumina Sfanta este un miracol al ortodoxiei, care se intampla in fiecare an de Pastele Ortodox, la Ierusalim.

Ceremonia a inceput acum mai bine de 24 de ore, cand usa de la intrarea Sfantului Mormant a fost sigilata cu ceara. Mai inainte de aceasta pecetluire s-a facut un control riguros de catre autoritatile laice din Ierusalim, reprezentate de politisti necrestini. Acestia s-au asigurat, de fapt, ca in Sfantul Mormant nu se afla vreo sursa de foc. Dupa acest pas, paza a fost incredintata unor gardieni, care au supravegheat locul pana la pogorarea Sfintei Lumini.

Apoi, in timpul vecerniei, patriarhul a intrat cu 33 de lumanari in Sfantul Mormant si s-a rugat. A mers apoi in mica biserica de langa acesta, unde Lumina Sfanta s-a aprins spontan. Patriarhul a impartit apoi lumina celor 10.000 de credinciosi aflati in biserica. Trimisii Bisericii Ortodoxe Romane au luat lumina tot de acolo, pentru al patrulea an consecutiv.

Tot ritualul prin care enoriasii ajung sa tina in maini lumanari aprinse, in noaptea Invierii, imbina, de cativa ani, mijloacele moderne de transport cu fenomenul inexplicabil de la Sfantul Mormant.

La fel ca in ultimii trei ani, Lumina Sfanta va fi adusa la Bucuresti de o delegatie a Patriarhiei Romane. In timpul zborului, arderea a fost intretinuta de un combustibil special, conform cu normele de securitate, pentru care biserica a primit permisiune de la autoritatile aviatice.

De la aeroportul Henri Coanda, preotii vor duce lumina, cu avioane mai mici, la Suceava, Cluj-Napoca, Satu-Mare si Timisoara. Dovada miracolului in care cred crestinii va ajunge sambata seara in 30 de catedrale episcopale din tara.

Drumul va fi mai scurt pentru parohiile din jurul Capitalei, care si-au trimis reprezentanti la salonul oficial al aeroportului. La ora 20.00, flacara va fi primita, pe Dealul Mitropoliei, de patriarhul Daniel.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Imagini cu aprinderea Luminii Sfinte de la Ierusalim, ritualul respectat de aproape 2000 de ani
Imagini cu aprinderea Luminii Sfinte de la Ierusalim, ritualul respectat de aproape 2000 de ani

Sarbatoarea Pastelui inseamna multe traditii, dar si mistere, pe care stiinta moderna inca nu a reusit sa le explice. Una din acestea este Lumina Sfanta, care coboara "din cer" in Sfantul Mormant din Ierusalim in noaptea Invierii.

Romania Te Iubesc. Oamenii sunt lumina: povestile tulburatoare de viata ale calugarilor
Romania Te Iubesc. Oamenii sunt lumina: povestile tulburatoare de viata ale calugarilor

CLICK AICI PENTRU LIVE Oamenii sunt lumina, duminica, in ziua de Inviere, la "Romania, te iubesc". Ii vom cunoaste atunci pe cei care traiesc alaturi de Dumnezeu, calugari coborati parca de pe peretii bisericilor si povesti de viata tulburatoare.

Cum vopsesti ouale de Paste pe tableta. Aplicatiile pe care romanii le cauta in noaptea de Inviere
Cum vopsesti ouale de Paste pe tableta. Aplicatiile pe care romanii le cauta in noaptea de Inviere

Lumina sfanta de Paste este disponibila si pe tablete sau telefoane mobile pentru ca toate sarbatorile ajung si pe gadgeturile preferate ale romanilor.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.