Lukoil a cerut interventia Comisiei Europene in ancheta din Romania: "Nu credem ca este corect"

rafinarie lukoil ploiesti - agerpres

Grupul petrolier rus Lukoil a solicitat ajutorul Comisiei Europene pentru a putea raspunde la acuzatiile de spalare de bani si evaziune fiscala aduse rafinariei sale din Romania, a declarat miercuri unul dintre directorii Lukoil, transmite Reuters.

Saptamana trecuta, Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au extins cercetarile fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti si directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, si sub aspectul infractiunii de folosire cu rea credinta a creditului societatii si o noua fapta de spalare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societatii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro si peste 1,5 miliarde dolari, relateaza Agrepres.

Vicepresedintele pentru rafinare de la Lukoil, Thomas Mueller, a declarat miercuri ca active in valoare de pana la 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Olanda si Marea Britanie, ar putea fi puse sub sechestru. Mueller, care saptamana aceasta urmeaza sa se intalneasca cu o serie de oficiali de la Comisia Europeana, a recunoscut ca 'nu exista o linie dreapta intre Comisia Europeana si un tribunalul municipal din Romania', dar a subliniat ca acuzatiile aduse de procurorii romani sunt nejustificate.

“Am dori sa vedem o implicare europeana in acest caz pentru ca avem un tribunal relativ minor care ia decizii uriase cu un impact nu doar asupra activelor din Romania ci si asupra activele europene. Nu credem ca este corect”, a spus Mueller. Potrivit acestuia, dosarul este unul important pentru ca Lukoil are active in valoare de noua miliarde de euro in Uniunea Europeana si Balcani.

La randul sau, presedintele grupului Lukoil, Vagit Alekperov i-a scris, saptamana trecuta, o scrisoare vicepresedintelui CE Maros Sefcovic, responsabil pentru Uniunea energetica, in care cere o 'investigatie mai deschisa, in conditiile in care activitatea stabila la rafinarie afecteaza aprovizionarea cu produse petroliere in toata Uniunea Europeana'.

Citește și
rafinarie Lukoil
Reactia LUKOIL dupa ce procurorii au pus un sechestru record pe conturile si activele companiei: 2 miliarde de euro
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Comisia Europeana a confirmat ca a primit scrisoarea venita de la Lukoil si ca investigheaza acest caz, dar nu a facut alte comentarii.

Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.
 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Lukoil avertizeaza ca ar putea inchide rafinaria din Romania:
Lukoil avertizeaza ca ar putea inchide rafinaria din Romania: "Daca se va pune poprire, va trebui sa facem asta"

Lukoil nu intentioneaza sa-si inchida rafinaria din Romania, dar va trebui sa faca asta daca autoritatile locale impun sechestru asupra activelor si conturilor, a avertizat marti vicepresedintele companiei petroliere ruse, Thomas Mueller.

Reactia LUKOIL dupa ce procurorii au pus un sechestru record pe conturile si activele companiei: 2 miliarde de euro
Reactia LUKOIL dupa ce procurorii au pus un sechestru record pe conturile si activele companiei: 2 miliarde de euro

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au extins cercetarile in dosarul in care rafinaria din Ploiesti si directorul societatii sunt acuzati de spalare de bani, evaziune fiscala si folosirea cu rea credinta a creditului societatii.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.