Lucrarile pe banda rulanta ale detinutilor, in vizorul DNA. Ioan Niculae ar fi scris o carte in 22 de ore

Ultimul update: Duminica 10 Ianuarie 2016 07:11
Data publicarii: Joi 07 Ianuarie 2016 19:07
Categorie: Actualitate

Se misca lucrurile in cazul scriitorilor-detinuti, care semneaza performante greu de crezut: in mai putin de 2 ani, 188 de condamnati au scris 400 de asa zise lucrari-stintifice.

Administratia Nationala a Penitenciarelor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce s-a constatat ca, de exemplu, Ioan Niculae a scris o carte in 22 de ore. In plus, mai multi parlamentari au depus la Senat un proiect prin care propun eliminarea din lege a articolului care reduce pedeapsa cu o luna pentru fiecare carte scrisa.

Mai multi senatori au propus ca partea din articolul de lege care da posibilitatea detinutilor sa-si scurteze timpul petrecut in spatele gratiilor daca scriu o lucrare stiintifica sa fie abrogata. Propunerea a fost deja inregistrata la Senatul Romaniei si va fi luata in discutie in februarie, cand parlamentarii se intorc la munca.

Este forma cea mai rapida prin care se poate anula un drept de care unii detinuti ar fi abuzat scriind pe banda rulanta si 10 carti, numite lucrari stiintifice, cu toate ca pentru un astfel de material documentat cere timp si acces la surse de informare diverse. Unul dintre beneficiarii acestei prevederi legale este Gigi Becali, care a scris 5 carti in puscarie.

Titlurile spun totul despre lucrarile stiintifice concepute de finantatorul Stelei: Steaua si Becali, Muntele Atos, Patria ortodoxiei, Becali si politica. Inceputurile, Iubirea milostiva si mantuitoare, dar si Becali, Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei.

Incident sangeros intr-o inchisoare din Guatemala. Opt detinuti au fost ucisi si alti 20 raniti intr-o bataie

Gigi Becali: "Bine ma, daca zic ei ca nu le-am scris, nu le-am scris. Conteaza pentru mine ce zic aia? Daca vor ei. nu le-am scris, cum zic ei."

Becali nu se opune abrogarii acelui articol din lege care le permite detinutilor sa scrie si sa fie eliberati mai repede. El a iesit cu 5 luni mai devreme cu ajutorul cartilor asumate de el.

Gigi Becali: "Asta e legea, daca vor sa schimbe legea, sa schimbe legea. Ma bag eu in lege? Dar atat timp cat e legea sa o respecte. Cand nu mai vor ei legea si vor rautate si cand se respecta legea, nu le convine, ca de ce iese omul cu 2 luni, 3 luni de puscarie mai devreme, ca de parca am fi criminali."

Practic, parlamentarii care au initiat modificarea au reusit ca in cateva zile sa ia o masura - simpla - fata de Ministerul Justitiei care are acest proiect de modificare a legii de mai bine de un an si care nu a facut nimic.

Ministrul actual, Raluca Pruna, nu a gasit timpul necesar sa raspunda acestei probleme. Iar declaratiile date pana acum in presa nu lamuresc intentiile sale. Ne-a spus ca va lua masuri daca s-a incalcat legea. Cum? Ramane de vazut. Insa Ministerul Justitiei nu este organ de ancheta, nu este clar ce masuri ar putea lua. In schimb, despre proiectul de lege aflat in sertar de peste un an, Raluca Pruna nu a avut nici raspuns si nici explicatie.

Presedintele CSM, abia numit in functie, a parut mai implicat. El a anuntat ca a fost cel care a initiat proiectul de lege care zace la minister si mai mult a spus concret ce masuri trebuie luate. Mircea Aron propune ca munca de cercetare a detinutului sa fie supravegheata si monitorizata de o comisie de specialitate, avizata de Ministerul Educatiei, care sa si evalueze caracterul stiintific al lucrari.

Daniela Pantazi, purtator de cuvant C.S.M.: "Urmarim sa instituim propuneri de norme clare si de imediat aplicare prin care sa se reglementeze situatia elaborarii lurarilor stiintifice de catre detinuti in scopul prevenirii abuzului de drept."

O statistica a Administratiei Nationale a Peniteciarelor arata ca in 2012 s-au scris in inchisori 6 lucrari, in 2013 - 11, in 2014 - 69, in timp ce in 2015 am avut un varf de 331 de lucrari stiintifice. Este de altfel anul in care mai multe VIP-uri au ajuns in dupa gratii, condamnate pentru fapte de coruptie.
 

Lista de slabiciuni din sistem ce transforma detinuti in

Lista de slabiciuni din sistem ce transforma detinuti in "oameni de stiinta". Cum poate fi oprita aceasta afacere-fenomen

Perchezitii

Bărbați trimiși după gratii, după ce au înșelat mai multe persoane, prin metoda accidentul

46 de câini de luptă, găsiți într-o curte la ieșirea din Brăila

Constanțeni păcăliți de o bandă de muncitori falși. Cum erau șantajați oamenii

Suspectul in cazul farmacistului gasit mort, dat in urmarire generală şi internaţională

Sunt peste 75.000 de sms-uri pentru construirea MagicHome. Adelina si Cristi Chivu, alaturi de parintii copiilor bolnavi

Hans Klemm: România ar deveni o ţară mai prosperă, dacă furtul din banul public s-ar opri

maxi-taxi in flacari

Un maxi-taxi a luat foc în mers, în Bucureşti

Doi bărbați, păcăliți de o femeie care a pretins că este reporter. Ea le-a furat 30.000 de lei

S-au luat la bătaie în timpul botezului din cauza unei dedicaţii. Cuvintele jignitoare spuse de lăutari

”Ne-am săturat de struți, de ouă, de veverițe”. Investițiile primarului din Bistrița au scos oamenii în stradă

Barbat din Sibiu, arestat pentru ca ar fi intretinut raporturi sexuale cu sapte minori

Bărbat prins vânzând cosmetice furate dintr-un mall din București