Liderul FDGR, care l-a insotit pe Iohannis in Germania: "Merkel spune ca Romania si Bulgaria au intrat un pic precoce in UE"

Klaus Iohannis si Angela Merkel

Liderul FDGR, Paul Porr, care l-a insotit pe presedintele Klaus Iohannis in vizita in Germania, a declarat, sambata, ca Angela Merkel ar fi transmis ca "Romania si Bulgaria au intrat un pic precoce in UE".

Presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), Paul Porr, a spus, sambata, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca una dintre principalele teme de discutie in Germania a fost aderarea Romaniei la spatiul Schengen, iar Angela Merkel este "un avocat al Romaniei in acest sens”.

Potrivit lui Porr, Angela Merkel ar fi explicat delegatiei romane de ce problema respectiva a fost politizata in ultimii ani.

"Doamna Merkel spune ca Romania si Bulgaria au intrat un pic precoce in UE. Dupa ce am intrat in UE, am lasat-o un pic mai moale cu ce trebuia sa facem in domeniul combaterii coruptiei si, de aceea, rapoartele MCV erau asa cum erau. Era o modalitate de a ne constrange sa ne facem lectiile pe care trebuia sa le facem deja de cativa ani”, a mai spus Paul Porr.

Acesta a mai afirmat ca presedintele Iohannis "a fost foarte transant in ceea ce priveste pretentia noastra de a intra in spatiul Schengen”, iar Angela Merkel sustine acest demers.

Citește și
Klaus Iohannis
Mesajul romanilor din Berlin pentru Iohannis: "Faceti curatenie in politica de la Bucuresti". Ce le-a promis presedintele
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

“Presedintele Iohannis a fost foarte transant in ceea ce priveste pretentia noastra de a intra in spatiul Schengen si avem angajamentul doamnei Merkel ca va fi un avocat al Romaniei in acest sens, pentru ca nu ea hotaraste, nu e o treaba a Guvernului din Germania, ci e o treaba a Comunitatii Europene. (...) Oricum, cu aceasta sansa de a avea un avocat ca si doamna cancelar Merkel este pentru noi un motiv de optimism ca pana la sfarsitul anului, macar partial, sa intram in spatiul Schengen, in ceea ce priveste granitele aeriene si fluviale, respectiv porturile. (...) Deci este un semn bun, care poate da nastere la optimism", a precizat Porr.

Liderul FDGR a mai spus ca este posibil ca presedintele Germaniei si alte oficialitati sa faca o vizita in Romania in primavara anului 2016.

Presedintele Klaus Iohannis s-a aflat, joi, intr-o vizita oficiala in Germania, in cursul careia a avut intrevederi cu omologul sau german, Joachim Gauck, cu cancelarul Angela Merkel, cu presedintele Bundestagului, Norbert Lammert, cu conducerea Forumului Germano-Roman. Din delegatia oficiala care l-a insotit pe seful statului la Berlin au facut parte consilierii prezidentiali Lazar Comanescu, Dan Mihalache, Leonard Orban, Sergiu Nistor, George Scutaru, dar si Paul Jurgen Porr, presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, joi, la Berlin, intrebata daca se poate lua o decizie pe Schengen anul acesta, in privinta Romaniei, ca nu poate promite, dar a remarcat ultimele rapoarte pozitive MCV pentru tara noastra, subliniind ca vor fi discutati pasii urmatori in acest sens.

Intrebata, in cadrul conferintei de presa comune sustinuta cu presedintele Klaus Iohannis, daca considera ca o decizie privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen poate fi luata pana la sfarsitul acestui an, tinand cont si de rezultatele pozitive inregistrate in ultimul raport MCV, cancelarul Angela Merkel a declarat: “Ultimele rapoarte au fost pozitive si consideram ca reformele vor fi implementate in continuare cu consecventa si vom discuta despre pasii urmatori. Nu pot sa promit acum”.

Cancelarul federal Angela Merkel a precizat ca intelege faptul ca Romania asteapta un raspuns pe acest subiect.

”Am vorbit si despre tema ca Romania are dorinta indreptatita de a deveni parte a Spatiului Schengen si vom vedea, sa putem obtine un progres in pasi si vom discuta cu partenerii europeni stiind ca este o prioritate atat pentru Romania, cat si pentru Bulgaria”, a mai afirmat Merkel.

si presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Berlin, ca Romania conteaza pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii care sa permita avansarea spre realizarea obiectivului aderarii la spatiul Schengen.

Presedintele FDGR: Merkel a avut cuvinte de lauda ca justitia lucreaza, dar a criticat Parlamentul

Presedintele FDGR, Paul Porr, care l-a insotit pe seful statului in vizita in Germania, a declarat, sambata, ca Angela Merkel "a avut cuvinte de lauda ca justitia romaneasca lucreaza”, insa a "criticat un pic Parlamentul” pentru ca ridica selectiv imunitatea parlamentarilor.

Presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), Paul Porr, a spus, sambata, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca l-a insotit pe presedintele Klaus Iohannis in vizita in Germania si a luat parte la toate intalnirile acestuia.

Intrebat daca in Germania s-a discutat despre coruptia din Romania si despre ceea ce se intampla in acest moment in tara, Paul Porr a precizat ca doar "tangential” a fost atins subiectul.

"Tangential. Cu presedintele, nu, cu doamna Merkel. Iar ea a avut cuvinte de lauda ca justitia romaneasca lucreaza, are de lucru, deci o remarca asa mai.... Nu a fost tema de discutie", a raspuns Paul Porr.

Intrebat, de asemenea, daca s-a discutat despre vreo persoana anume din Romania care este in prezent cercetata, Paul Porr a raspuns: "Evident ca nu s-a discutat despre nume”.

Liderul FDGR a afirmat insa ca Angela Merkel a criticat "un pic” Parlamentul.

"A fost un pic criticat Parlamentul, fara sa se dea nume, ca inca selectiv se ridica imunitatea la unul sau la altul”, a precizat Porr, adaugand: "Presedintele nostru a tacut in stilul lui caracteristic la remarcile astea".

Intrebat daca Angela Merkel a facut referire la cazul Varujan Vosganian, Porr a precizat ca nu s-au dat nume, dar Angela Merkel stia ca in anumite situatii Parlamentul a votat intr-un fel si in altele in alt fel: "Fara nume. Nici nu stiu daca stia numele, dar stia informatia".

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Mesajul lui Klaus Iohannis, dupa vizitele in R. Moldova si Germania: Rolul Romaniei e de a fi un reper de stabilitate in zona
Mesajul lui Klaus Iohannis, dupa vizitele in R. Moldova si Germania: Rolul Romaniei e de a fi un reper de stabilitate in zona

Klaus Iohannis spune, intr-o postare pe Facebook, ca "rolul Romaniei este de a fi un reper de stabilitate in zona si de gandire politica inteleapta in contextul tensiunilor si al pericolului de la granita de est a UE".

Mesajul romanilor din Berlin pentru Iohannis:
Mesajul romanilor din Berlin pentru Iohannis: "Faceti curatenie in politica de la Bucuresti". Ce le-a promis presedintele

"Faceti curatenie in politica de la Bucuresti!". Acesta este mesajul sutelor de romani stabiliti in Germania care l-au asteptat pe presedintele Klaus Iohannis, la Berlin.

Klaus si Carmen Iohannis, baie de multime la Berlin: Imi doresc o lege care sa asigure dreptul de vot al diasporei
Klaus si Carmen Iohannis, baie de multime la Berlin: Imi doresc o lege care sa asigure dreptul de vot al diasporei

Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen, au facut o adevarata baie de multime la Berlin, cu ocazia intalnirii cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Germania.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.