Anul si scandalul in invatamantul romanesc. Elevii care ar putea ramane fara manuale noi in toamna

Ultimul update: Luni 14 Martie 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 11 Martie 2016 19:30
Categorie: Social

Un nou circ in invatamant. Anul scolar viitor ar putea incepe fara manuale noi de clasa a 4-a.

Licitatia pentru cartile scolare ar putea fi reluata, dupa ce "Federatia Editorilor din Romania" a acuzat nereguli. Vizati sunt specialistii din subordinea Ministerului Educatiei, care au facut evaluarea si examinarea cartilor. Cazul va fi cercetat si de corpul de control al premierului.

Acuzatiile sunt facute la adresa editurii CD Press, cea care a castigat 8 dintre manualele care ar urma sa fie distribuite in toamna la clasa a IV-a. Reprezentantii editurii ar fi prezentat cartile in fata comisiei, desi regulamentul nu permite asa ceva. Scena a fost filmata.

"Acum incepe sa-si aseze ofertele, pentru ca are 2 oferte la matematica si suna la editura sa intrebe : domnule, care e ala cu coperta rosie sau ala cu coperta verde? In plina sedinta le rasfoieste sa vada care cum e, la ce materie, sa le puna pe tenculete sub ochii comisiei. Lucruri de genul asta se intampla de ani de zile, dar presa nu a avut acces la ele", sustine Federatia Editorilor din Romania.

In urma evaluarii, 8 din cele 9 oferte prezentate au fost avizate. Reprezentantii editurii sustin ca au respectat procedura licitatiei.

Costin Diaconescu, reprezentant CD Press: "Editura CD Press a prezentat manuale depersoanlizate fara numele editurii, fara numele autorilor, iar comisiile de evaluare, care sunt altele decat cele care au desfacut oferta financiara, au primit plicuri secretizate."

Imaginile incriminate i-au fost prezentate si ministrului educatiei de catre reprezentantii editurilor care cer demisia lui Cristian Mirescu presedintele Comisiei de Evaluare si Examinare dar si reluarea licitatiei.

Mirabela Amarandei, purtator de cuvant al Ministerului Educatiei: "Trebuie sa anaizam situatia sa vedem daca vom relua licitatia. Domnul Mirescu nu si-a prezentat demisia."

Criterrile dupa care se aleg manualele sunt 2: calitate si pret. Asa se face ca au existat si situatii in care au fost declarate castigatoare manuale cu un punctaj mic din punct de vedere al continuturilor, doar pentru ca au avut un pret mai bun decat cele cotate mai bine calitativ.

Cristian Greseanu: "Manualul castigator de 43 de puncte este trecut ca manual aprobat, iar unul de 49 de puncte la calitate nici macar nu are aprobarea de ordin de ministru, pentru ca a dat aberantul pret de 5 lei."

Tocmai de aceea, Ministerul Educatiei vrea sa puna in viitor accentul pe calitate si nu pe pret.

Deocamdata editurile care au pierdut vor contesta licitatia, iar ministerul va trebui sa decida urgent daca o va relua.

Din pacate, cel mai probabil, elevii nu vor avea manuale noi la inceputul anului scolar.

 

Cartile publicate cu ajutorul Fundatiei Soros, arse intr-o facultate din Rusia. ONG-ul a fost declarat indezirabil

Cartile publicate cu ajutorul Fundatiei Soros, arse intr-o facultate din Rusia. ONG-ul a fost declarat indezirabil

florentina ene

Tânăra rănită după ce s-a dat cu tiroliana: "M-au lăsat acolo şi au fugit”

Ziua cânepii, sărbătorită într-un sat din Albă. Cum se fac costumele tradiţionale

Avram Iancu continuă aventura de a străbate înot Dunărea de la izvor la vărsare

Muzeul George Enescu

De nu a fost restaurat Muzeul ”George Enescu”, deși statul a primt 7 mil. euro de la BE

Novacul afumat din Ţară Bârsei face profit după certificarea europeană. Recomandarea bucătarului

Noul sediu al Serviciului de Paşapoarte, din mall-ul Plaza România, va fi deschis de luni, de la ora 8.30