Legea prin care presedintele pierde dreptul de numire a procurorilor, amanata. Zeci de masini au inconjurat Parlamentul

×
Codul embed a fost copiat

Calin Popescu Tariceanu, judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, vrea ca Presedintele Romaniei si Ministrul Justitiei sa nu mai fie implicati in procedura de numire a procurorilor sefi si a presedintelui Inaltei Curti.

Proiectul care a ajuns pe masa comisiei juridice din Senat, a fost amanat din nou, tocmai pentru ca presedintele Senatului nu era in sala de sedinte, pentru ca avea termen in proces. Proiectul sau a trecut tacit de Camera Deputatilor iar Senatul este acum for decizional.

Serban Nicolae, senator PSD "Am solicitat initiatorului sa fie prezent. Nu este prezent, avem un punct de vedere de la CSM? Nu concluzia! Ma interesa motivarea. In aceste conditii, propun sa amanam doua saptamani ca sa fie prezent si initiatorul sa vedem daca reuseste sa ne convinga."

Al doilea argument al lui Serban Nicolae, prin care cerea amanarea proiectului, a fost legat de avizul CSM care - din spusele senatorului - nu mai este valabil pentru ca intre timp s-a schimbat conducerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Gorghiu, senator PNL: "Sa facem abstractie ca initiatorul este vremelnic presedintele Senatului. Proiectul este vechi, nu vad de ce sa amanam doar pentru ca initiatorul este presedintele Senatului. Avem aviz negativ de la CSM, inclusiv presedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a pronuntat impotriva, solicitand senatorilor PSD un vot de respingere anul trecut."

Proiectul lui Calin Popescu Tariceanu, care a fost depus anul trecut, prevede ca Presedintele si Ministrul Justitiei sa fie exclusi din procesul de numire a procurorului general si a procurorilor sefi de la DNA si DIICOT, dar si a adjunctilor.

Citește și
Klaus Iohannis - agerpres
Klaus Iohannis, ingrijorat de independenta justitiei, din cauza lui Dragnea si Tariceanu: "S-ar darama statul de drept"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Presedintele Senatului propune ca aceste numiri sa revina CSM-ului, pentru ca - spune el - in acest fel "scoate actul de justitie de sub influenta factorului politic."

In prezent, procurorii sefi dar si adjunctii acestora sunt numiti de Presedinte, la propunerea Ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Si presedintii de la Inalta Curte sunt vizati de proiectul lui Tariceanu. Daca in prezent sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea CSM, seful senatului vrea ca ei sa fie numiti printr-o procedura interna. Conditia este sa fie angajati la Curtea Suprema de cel putin doi ani.

In timp ce senatorii juristi dezbateau proiectul, Parlamentul era din nou tinta protestelor. Indignati de propunerile lui Calin Popescu Tariceanu, mai multi manifestanti au protestat in jurul Parlamentului cu masinile, motocicletele si bicicletele.

Protestatar: "Ne-am saturat sa fim condusi de niste oameni care au senzatia ca tara asta e propriul lor loc de joaca in care pot sa schimbe regulile intre ei, fiecare pentru al sau unul pentru celalalt, indiferent de dorinta pe care noi, cotizanti in tara asta, o avem."

Protestatar: "Simultan cu ceea ce se intampla acolo noi facem acest protest. De aceea nu l-am facut seara, nu l-am facut dimineata. Mesajul este: suntem pe faza, suntem atenti. Intreaga societate de fapt este atenta cu noi."

Sub sloganul "Rezist: protest pe roti" cateva zeci de masini au inconjurat Parlamentul cu 10 km pe ora si au claxonat in semn de protest. La discutiile viitoare din comisia juridica a fost chemat si Ministrul Justitiei, Tudorel Toader

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Curtea Constitutionala explica de ce DNA nu putea ancheta OUG 13.
Curtea Constitutionala explica de ce DNA nu putea ancheta OUG 13. "Incalcare grava a separatiei puterilor in stat"

CCR arata in motivarea deciziei prin care a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - DNA si Guvern, ca ancheta procurorilor DNA legata de adoptarea OUG 13/2017 nu intra in competenta procurorilor.

Klaus Iohannis, ingrijorat de independenta justitiei, din cauza lui Dragnea si Tariceanu:
Klaus Iohannis, ingrijorat de independenta justitiei, din cauza lui Dragnea si Tariceanu: "S-ar darama statul de drept"

Presedintele Klaus Iohannis a tinut un discurs la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde a vorbit despre independenta justitiei, apararea valorilor democratiei si i-a incurajat pe judecatori si procurori sa se opuna imixtiunii politicului.

George Copos s-a prezentat la DNA. Procurorii il audiaza in dosarul
George Copos s-a prezentat la DNA. Procurorii il audiaza in dosarul "lucrarilor stiintifice" scrise de detinuti

Omul de afaceri George Copos s-a prezentat marti la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat de procurori in dosarul privind lucrarile "stiintifice" scrise de detinuti.

Circuitul economic evazionist prin care statul a pierdut 5 milioane de euro. Cine ar fi
Circuitul economic evazionist prin care statul a pierdut 5 milioane de euro. Cine ar fi "creierul" intregii operatiuni

Un urias circuit economic evazionist a fost descoperit miercuri de procurorii din Prahova.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.