La Buzau s-au inventat ardeii atat de iuti incat, daca ii tai, stranuta toata lumea. Sunt utili desi nu pot fi mancati

Ultimul update: Luni 22 Septembrie 2014 07:01
Data publicarii: Vineri 19 Septembrie 2014 16:25
Categorie: Actualitate
ardei iuti

Ardei de 200 de ori mai iuti decat cei obisnuiti au fost obtinuti, dupa aproape 20 de ani de studiu, de cercetatorii buzoieni, care spun ca acesti ardei sunt atat de iuti incat gazul emanat la taierea unuia ar provoca un stranut in masa.

Seful Laboratorului de Genetica si Ameliorare de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicola Buzau, Costel Vanatoru, spune ca studiul la acest soi de ardei a inceput in anul 1996, precizand ca un ardei obisnuit are o concentratie de capsaicina de maximum 1.000 de unitati Scoville, iar cel obtinut la Buzau masoara pana la 2 milioane de unitati.

"Am o colectie de ardei iuti compusa din peste 200 de soiuri. Am facut o evaluare a concentratiei de capsaicina si am ajuns la concluzia ca dupa un studiu care a inceput in 1996 am reusit sa amelioram soiuri de top, care concureaza cu cei mai iuti ardei din lume, ma refer la cei omologati. Avem o linie de top, cel mai iute ardei al nostru masurand 2 milioane de unitati, pe camp, cel bulgaresc pe care il consumam la masa are cel mult 1.000. Ardeiul este foarte greu de stabilizat din punct de vedere genetic, iutimea este influentata de mediul de cultura, dar si de soi, iar ce am reusit noi este ameliorarea soiului. Pentru ca nu e inca o specie omologata, omologarea durand cinci ani si implicand anumite aspecte, il folosim ca material genetic de baza, suntem inca in stadiu de cercetare”, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX Costel Vintatoru.

El a adaugat ca deocamdata ardeiul obtinut la Buzau nu poate fi vandut.

"Vom vedea in viitor, speram sa reusim sa-l omologam. Omologarea implica o perioada de testare de trei ani la institutiile statului si doi ani prezentarea lui. E drum lung pana la omologare, trebuie stabilizata perfect linia", a afirmat cercetatorul.

Ce se intampla in corpul tau atunci cand mananci ardei iuti. Efectul e miraculos

Vinatoru a mai spus ca ardeiul obtinut de cercetatorii buzoieni nu poate fi mancat, sustinand ca gazul emanat la taierea unuia ar provoca un stranut in masa, lacrimare excesiva sau chiar arsura.

Conform sursei citate, capsaicina obtinuta de la acesti ardei poate fi folosita cu succes in domeniul medical.

"N-ai cum sa mananci asa ceva, nici sa scoti semintele cu mana. Daca e sa compari un ardei iute pe care-l mananci la masa cu un ardei obtinut de noi e ca si cum ai compara un Trabant cu un Mercedes. Gazul emanat la taierea unui astfel de ardei ar provoca stranut in masa, stare de lacrimare excesiva, e imposibil sa-l consumi", a mai spus Vanatoru.

ardei iuti Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Acriturile care ne fac viata mai dulce. Chef FOA si Chef Adrian Hadean ne invata cum se prepara zacusca sau muraturile

Acriturile care ne fac viata mai dulce. Chef FOA si Chef Adrian Hadean ne invata cum se prepara zacusca sau muraturile

Accident Mihai Bravu

Un șofer s-a răsturnat cu mașina pe Șoseaua Mihai Bravu și s-a făcut nevăzut

Suspect de furturi, ajutat să scape de polițiști. Bărbatul era încătușat

Decizia luată în cazului elevului din Cluj, care ar fi fost dat afară de la ore din cauza pletelor

Comisia Europeană ia măsuri în cazul produselor cu dublu standard

I-a fascinat pe englezi cu atelierul ei de croitorie. Cine este românca

Sumă impresionantă, găsită de mascați sub perna unei femei fără loc de muncă

Investitori americani

100 de oameni de afaceri americani au dezvăluit ce îi îngrijorează cel mai mult la România

Navă străină cu 15 marinari la bord, eșuată într-un banc de nisip pe Dunăre

Un avocat cere formarea unei baze de date cu toți agresorii sexuali din România

Un tânăr a găsit pe stradă portofelul unui preot. Ce sumă se afla în el

Mesajul Poliției Române pentru victimele hărțuirii sexuale: Ridică-te și fugi!

Consilier care a acuzat Poliția Rutieră de abuzuri, prins încălcând legea la volan