Kovesi anunta ca nu se prezinta la comisia parlamentara de ancheta, invocand o hotarare a CSM si o decizie a CCR

Ultimul update: Duminica 11 Iunie 2017 06:51
Data publicarii: Joi 08 Iunie 2017 16:38
Categorie: Actualitate

Procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 ca nu va veni la audiere.

Kovesi a invocat o hotarare a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum si o decizie a Curtii Constitutionale din 1994, conform careia dispozitiile din regulementele Parlamentului care obliga persoane de a se prezenta la comisiile de ancheta sunt neconstitutionale.

”Va comunic faptul ca, la data de 24 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat ca «procurorii nu pot fi obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca»”, se arata in adresa trimisa de Kovesi la comisie.

Ea invoca si o hotarare a Curtii Constitutionale din 1994, conform careia ”dispozitiile din regulamentele interne ale Senatului sau Camerei Deputatilor care prevad obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de ancheta sunt neconstitutionale”.

”Fata de aceste aspecte, va comunic faptul ca nu ma voi prezenta in data de 14 iunie 2017 la sedinta comisiei de ancheta”, a transmis Laura Codruta Kovesi comisiei parlamentare de ancheta.

”Luni ne vom intalni cu domnul George Maior si cu domnul Vergil Voineagu, cel care a fost presedintele INS la data alegerilor. Pentru marti, domnul Robert Cazanciuc, domnul Gheorghe Netoiu, domnul Catalin Voicu si domnul Dumitru Iliescu, iar pentru miercuri domnul Emil Boc si o s-o invitam pe doamna Laura Codruta Kovesi”, a anuntat miercuri presedintele comisiei, social-democratul Mihai Fifor.

Deputatii au adoptat pe 9 mai, cu 171 voturi „pentru”, 98 de voturi „impotriva” si o abtinere, Proiectul de Hotarare privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, astfel incat persoanele care sunt citate la audieri in cadrul comisiilor de ancheta sa fie obligate sa dea curs invitatiei, in caz contrar existand posibilitatea ca acestea sa fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevarului.

Sefa DNA si procurorul general, chemati la ministrul Justitiei. Ce a cerut premierul dupa intalnirea cu Timmermans

Sefa DNA si procurorul general, chemati la ministrul Justitiei. Ce a cerut premierul dupa intalnirea cu Timmermans

LOTO

Directorul Loteriei Române, demis la 10 zile de la numire

Vasluian, bătut de 5 indivizi pentru ca nu i-a cinstit

Bărbat electrocutat după ce ar fi încercat să branșeze ilegal la un vecin

Camion militar

Camion militar NATO, implicat într-un accident pe autostrada Arad-Nădlac

Meleşcanu: România sprijină în mod special lupta împotriva terorismului

Incident cu un avion TAROM pe aeroportul din Timișoara