Iohannis a semnat numirea Anei Birchall la Justitie. "Am inteles mesajul celor care s-au exprimat in spatiul public"

×
Codul embed a fost copiat

Ana Birchall este gata sa preia interimatul la Justitie de la demisionarul Florin Iordache. Ministrul pentru afaceri europene a fost nominalizat pentru a prelua si Justitia, dupa anuntul retragerii fostului titular.

UPDATE 18:00  Ana Birchall: Am inteles mesajul celor care s-au exprimat in spatiul public si preocuparea partenerilor externi

"Inteleg asteptarile legate de acest portofoliu si eu cred ca impreuna, printr-un dialog transparent, cinstit, constructiv, putem sa gasim toate solutiile pentru bunul mers al justitiei (...). inteleg sensibilitatea creata in jurul acestui portofoliu, am inteles si mesajul tuturor celor care s-au exprimat in spatiul public, am inteles si preocuparea partenerilor nostri externi si va asigur ca, printr-un dialog cu toti cei care vor sa vina la aceeasi masa, putem sa gasim solutiile necesare pentru bunul mers al justitiei", a declarat Birchall la intrarea in sediul Ministerului Justitiei, inainte de preluarea mandatului de la Florin Iordache.

Ea a adaugat ca doreste ca la inceputul saptamanii viitoare sa aiba intalniri cu CSM, DNA si DIICOT.

"In momentul de fata vreau sa am un dialog si incepand de luni o sa invit la un dialog toate institutiile care au un cuvant de spus in domeniul justitiei si impreuna vom gasi cele mai bune solutii. (...) Primul telefon pe care am vrut sa il dau este catre CSM pentru ca mi-as dori ca luni sa avem o prima intalnire, asa cum tot luni imi doresc sa am o intalnire si cu DNA si cu DIICOT si cu toti cei care au un cuvant de spus in domeniul justitiei, tocmai pentru a avea acest dialog", a spus Ana Birchall.

Citește și
Florin Iordache
Florin Iordache A DEMISIONAT din functia de ministru al Justitiei. "Pentru opinia publica, nu a fost suficient"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

De asemenea, Birchall a precizat ca nu are nicio "agenda ascunsa" si ca invita orice persoana care are un cuvant de spus pentru bunul mers al justitiei sa transmita solutii.

"Dupa ce voi avea un dialog corect, cinstit, profesionist pe baza expertizei tuturor celor care au un cuvant de spus in domeniul justitiei, eu sunt convinsa cu totii o gasi cele mai bune solutii. (...) Nu este nicio agenda ascunsa, am venit aici cu cea mai buna credinta sa-mi pun in slujba expertiza pe care eu o am de om al dreptului si cred ca cu totii, si va invit si pe dumneavoastra mass-media, societatea civila, pe orice persoana care are un cuvant de spus pentru bunul mers al justitiei sa stiti ca sunt foarte deschisa la orice solutie, dar solutia finala tot in Parlament trebuie sa fie pentru ca este forul democratic al oricarei societati", a spus ministrul interimar al Justitiei.

Ea a mai spus ca in aceasta perioada misiunea este de a asigura buna functionare a activitatii curente a ministerului.


Seful statului a semnat decretele pentru constatarea vacantei unei functii de membru al Guvernului prin demisia lui Florin Iordache, ministrul Justitiei, si pentru desemnarea Anei Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, ca ministru interimar al Justitiei.

De asemenea, presedintele Iohannis a semnat decretele pentru constatarea vacantei unei functii de membru al Guvernului prin demisia lui Florin Nicolae Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, si pentru desemnarea lui Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, ca ministru interimar pentru Mediul de Afaceri.

Iordache a anuntat joi, intr-un briefing de presa la Palatul Victoria, ca a decis sa plece de la MJ. "De cand am venit la Ministerul Justitiei mi-am propus si am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente si destul de sensibile. Toate initiativele asumate sunt legale si constitutionale. Proiectele propuse s-au aflat in dezbatere publica organizata de Ministerul Justitiei, iar acum sunt in dezbatere parlamentara. Cu toate acestea, pentru opinia publica nu a fost suficient, drept pentru care am hotarat sa imi inaintez demisia din functia de ministru al Justitiei", a declarat Iordache.

Premierul Sorin Grindeanu a propus-o tot joi pentru acest portofoliu pe Ana Birchall.

Pe 2 februarie, Florin Jianu si-a anuntat demisia din functia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, subliniind ca se opreste din activitatea guvernamentala pentru ca asa ii dicteaza constiinta, "iar asta nu este negociabil pentru nimic in lume". Ulterior, Grindeanu l-a propus interimar pe Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, pentru acest portofoliu.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Ana Birchall, propusa ministru interimar al Justitiei.
Ana Birchall, propusa ministru interimar al Justitiei. "Inteleg responsabilitatea imensa pe care o presupune"

Premierul Sorin Mihai Grindeanu a transmis resedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministru interimar al Justitiei.

Florin Iordache A DEMISIONAT din functia de ministru al Justitiei.
Florin Iordache A DEMISIONAT din functia de ministru al Justitiei. "Pentru opinia publica, nu a fost suficient"

Intr-o declaratie de presa extrem de scurta, sustinuta la sediul Guvernului, Florin Iordache a anuntat ca demisioneaza din functia de ministru al Justitiei.

Melescanu si Ana Birchall merg azi la Bruxelles pentru a da explicatii liderilor europeni. Grindeanu: Pregatesc prezenta mea
Melescanu si Ana Birchall merg azi la Bruxelles pentru a da explicatii liderilor europeni. Grindeanu: Pregatesc prezenta mea

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, vor explica, azi la Bruxelles, situatia referitoare la modificarea Codurilor penale.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.