Klaus Iohannis, ingrijorat de independenta justitiei, din cauza lui Dragnea si Tariceanu: "S-ar darama statul de drept"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a tinut un discurs la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde a vorbit despre independenta justitiei, apararea valorilor democratiei si i-a incurajat pe judecatori si procurori sa se opuna imixtiunii politicului.

Seful statului a facut referire directa la Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, pe care i-a criticat pentru desi ocupa doua functii extrem de importante in Romania - presedinte al Senatului si presedinte al Camerei Deputatilor - au probleme cu justitia.

"Sunt politicieni care au impresia ca ce daca au un dosar penal, ca sunt trimisi in judecata, ca sunt condamnati, ei de fapt sunt baietii buni, ca au luat multe voturi, iar dumneavoastra sa va vedeti de treaba. Asa ceva nu accept!" - le-a spus Klaus Iohannis membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, presedintele Romaniei a vorbit despre posibila lege a aministiei si a gratierii. In opinia sa, aceasta ar fi o catastrofa pentru democratia romaneasca. El a aratat ca o astfel de lege nu numai ca "ar spala pacatele unor hoti periculosi, dar ar si albi dosarele unor politicieni", dar daca va fi promovata se va opune cu toata puterea functiei prezidentiale.

In sala se afla si ministrul Justitiei, Florin Iordache, care a afirmat recent ca discutarea unei legi a aministiei si gratierii ar fi de bun augur. Iohannis a afirmat ca se va opune "cu toata greutatea si puterea functiei prezidentiale" unei astfel de legi.

Citește și
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Prima reactie a lui Liviu Dragnea, dupa ce Klaus Iohannis l-a indemnat sa ii invete si pe ministri programul de guvernare
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

 "Un astfel de demers, o lege a amnistiei si gratierii - care ar spala pacatele nu numai ale unor hoti care pot fi periculosi pentru persoane, poate si pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor - ar fi o catastrofa pentru democratia romaneasca, domnule ministru", a spus Iohannis, privind catre ministrul Justitiei, Florin Iordache, care se afla alaturi de el la CSM.

Presedintele i-a spus lui Iordache ca "spera ca nu o va lua in nume personal", dar observa ca incep discutii asupra temei gratierii si amnistierii. "Sigur, o sa spuna unii ca presedintele acum bate campii, ca nu exista nicio intentie de a face asa ceva, dar eu cred ca presedintele trebuie sa spuna lucruri si preventiv", a avertizat seful statului.

El a mai afirmat ca spera "sa nu fie cazul" unei astfel de legi si tocmai de aceea a simtit nevoia sa se exprime si public.

"Unii ar putea sa spuna ca, sigur, nu e niciun fel de problema, inchisoriile sunt pline, foarte multe entitati internationale ne acuza ca nu facem nimic, bani nu avem ca ne trebuie scoli, hai sa le dam drumul. Doar ca aceste bune intentii cred ca nu sunt numai in acest domeniu, tare ma tem ca sunt politicieni urmariti penal, condamnati penal, care ar saluta o astfel de lege care i-ar scapa de toate problemele", a mai spus Iohannis.

Presedintele a avertizat ca un astfel de demers ar duce la "daramarea statului drept" si la aparitia riscului ca "democratia din Romania sa dispara".

Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis, la sediul CSM:

- De ce o fi asa de importanta aceasta independenta a justitiei? Nu este doar asa importanta, este fundamentala!

- Nicio democratie nu poate sa functioneze fara o justitie independenta. Justitia independenta inseamna ca nimeni nu trebuie sa se amestece in treaba judecatorilor si procurorilor, dar inseamna in aceeasi masura ca nimeni nu este mai presus de lege si aici cred ca ajungem la un punct la care voi reveni peste cateva paragrafe. Nu si-a imaginat nimeni ca un simplu hot se poate imagina deasupra legii, dar sunt unii care considera ca ei sunt deasupra legii si ma refer la persoane cu functii publice, ori asa ceva nu se poate.

- Statul de drept in Romania este o notiune despre care s-a vehiculat intens in Romania. Personal consider ca trebuie sa ne implicam cu totii.

- Mi-am permis, si domnul ministru isi aminteste, sa spun aceste lucruri si la investirea Guvernului. Sistemul judiciar singur nu are cum sa-si pastreze independenta, toate institutiile statului trebuie sa se implice activ pentru a spirjini sistemul judiciar.

- Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce isi doresc dusmanii Romaniei, pentru ca daca un sistem judiciar devine vulnerabil nimic nu mai sta in picioare in Romania.

- Stabilitatea si securitatea interna a Romaniei sunt posibile numai intr-un stat de drept cu o justitie independenta.

- Sa nu-si imagineze cineva ca se poate construi un stat puternic, national, fara o justitie indepdenta, asa ceva nu se poate si Romania in niciun caz nu doreste sa experimenteze cu asa ceva.

- Pe de alta parte, sistemul judiciar se poate izola.

- Ma astept de la dvs sa aveti o colaborare loiala cu toate institutiile statului. Un izolationism ar fi contraproductiv, pentru ca dvs., procurorii, judecatorii, nu sunteti doar pesroanele care aplica legea, ci sunteti repere morale. Trebuie sa constientizati ca opinia dvs nu este doar valoroasa, este importanta pentru publicul general. Ar fi gresit sa va izolati si sa nu comunicati cu celelate institutii. Spuneti aceste lucruri, spuneti-le cu voce tare, nu va sfiiti, altfel ajungem in situatii paradoxale, cand infractorii spun ce gandesc si ce vor sa faca cu statul de drept, iar ceilalti nu actioneaza din modestie. Fiti mai vocali.

- Sunt politicieni care au impresia ca daca nu spuneti nimic nu s-a intamplat nimic. Sunt politicieni care au impresia ca ce daca au un dosar penal, ca sunt trimisi in judecata, ca sunt condamnati, ei de fapt sunt baietii buni, ca au luat multe voturi, iar dumneavoastra sa va vedeti de treaba. Asa ceva nu accept!

- Romania a trait diferite faze, in care s-a incercat cu succes uneori supunerea justitiei politicului. Ar fi o mare greseala daca s-ar repeta. Vorbim de un contact sensibil intre sistemul judiciar si cel politic. Politicienii incearca de regula sa acapareze tot. Asa sunt, vor puterea. Este ales de oameni, ca sa exercite puterea. Doar la unii apare cateodata o nevoie excesiva de putere. Aici apare un pericol, iar dvs, CSM, sunteti chemati sa preveniti aceste imixtiuni, cand simtiti ca presiunea devine mare, fiti demni, nu obedienti, si cu toata politetea si fermitatea care se impune refuzati imixtiunea politicului in actul de justitie.

- Aministi si gratiere, un deziderat al unor politicieni. Dvs. cunoasteti foarte bine cand este oportun sa apara. Sigur o sa spuna unii ca presedintele bate campii, fiindca nu exista nicio intentie pentru asa ceva, dar eu cred ca presedintele trebuie sa spuna lucruri si preventiv. Si daca ne uitam in jur, domnule ministru, nu o luati in nume personal, dar constat ca Ministrul Justuitiei a spus in valtoarea audierilor ca ar fi oportuna amendarea unei legi care priveste amnistia si gratierea. In acelasi timp, presedintele Camerei Deputatilor este o persoana condamnat penal, iar presedintele Senatului este o persoana trimisa in judecata pentru minciuna penala. Asta numesc eu circumstante ingrijoratoare. Unii, ar putea spune, nu e nicio problema. Inchisorile sunt pline, hai sa le dam drumul. Doar ca aceste bune intentii nu sunt doar in acest domeniu. Tare ma tem ca sunt politiceni condamnati penal care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scapa de multe probleme.

- Unii ar putea spune si ce daca. S-ar darama statul de drept si ar exista riscul sa dispara democratia din Romania. Odata acceptata ideea unei legi care amnistiaza si gratiaza, inclusiv politicieni corupti, orice Parlament ar putea sa faca la fel. Ar duce Romania pe o traiectorie care o departeaza de valorile europene.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Klaus Iohannis il ataca pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea:
Klaus Iohannis il ataca pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea: "Toti romanii sa inteleaga cat de periculos este acest demers"

Presedintele Klaus Iohannis este "indignat" de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001.

Prima reactie a lui Liviu Dragnea, dupa ce Klaus Iohannis l-a indemnat sa ii invete si pe ministri programul de guvernare
Prima reactie a lui Liviu Dragnea, dupa ce Klaus Iohannis l-a indemnat sa ii invete si pe ministri programul de guvernare

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri seara, ca nu are de gand sa reactioneze la "provocarile" lansate de presedintele Klaus Iohannis in discursul tinut la ceremonia de depunere a juramantului de catre noul Cabinet.

Cei 26 de ministri au depus juramantul. Iohannis, catre Dragnea:
Cei 26 de ministri au depus juramantul. Iohannis, catre Dragnea: "Va rog sa-i invatati si pe ei programul de guvernare"

Fara nicio emotie, Guvernul Sorin Grindeanu a primit votul de investitura in Parlament. Au fost 295 de voturi "pentru" si 133 "impotriva", la finalul unei sedinte in care premierul PSD a vorbit in permanenta despre "Romania normala".

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.