CODUL GALBEN de ninsori si viscol a expirat. Bilantul unei zile fara curent, dar cu zapada si accidente

×
Codul embed a fost copiat

Iarna s-a dezlantuit in judetele din sudul si centrul tarii, unde meteorologii au emis un cod galben de ninsori si viscol, valabil pana marti noapte.

Cititi in acest articol:

-► Mii de consumatori din Arges, Dambovita, Prahova si Valcea, fara electricitate din cauza zapezii

-► Buzau: Un autobuz, patru autoutilitare si patru autoturisme, blocate in zapada

-► Vaslui: Copil ranit intr-un accident, dupa ce o masina a derapat din cauza zapezii de pe sosea

Citește și
zapada constanta
Orasul Constanta, acoperit de stratul de zapada cazut sambata spre duminica. Imaginile surprinse cu o DRONA. VIDEO
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

-► 37 de persoane ramase blocate in autovehicule pe drumul judetean din Prahova, salvate de pompieri

-► Aproximativ 800 de persoane dintr-o comuna buzoiana, izolate din cauza ninsorilor abundente

-► Circulatie ingreunata pe drumuri nationale din zece judete, din cauza zapezii

-► PROGNOZA METEO PENTRU URMATOARELE TREI ZILE

In Prahova, viscolul naprasnic a mutat pe sosea toata zapada de pe camp si in scurt timp mai multe microbuze cu navetisti s-au impotmolit. Oamenii au incercat sa le urneasca din loc, dar n-au reusit.

Desi stratul de zapada nu depaseste 40 de centimetri, din cauza viscolului, pe sosele s-au format troiene imposibil de inlaturat. Cum utilajele inaintau cu greu, unii soferi si-au lasat masinile in zapada si au pornit pe jos, de teama ca in cateva ore nu vor mai putea iesi deloc.

Singurii care au putut ajunge in zona ca sa-i ajute pe oamenii blocati in nameti au fost pompierii, cu utilaje cu senile.

Iarna a lovit si in zona de munte din Prahova si Dambovita, unde in mai multe localitati oamenii stau pe intuneric. Cablurile de alimentare cu electricitate au cedat sub greutatea zapezii.

Poleiul instalat pe drumuri le-a dat de furca soferilor. La Braila s-a produs un accident in lant si unul dintre cei implicati a ajuns la spital, ranit grav la cap si la coloana vertebrala. Si in Dambovita doua masini s-au tamponat pe soseaua inghetata. Zapada s-a asternut si in Harghita, Suceava si Botosani.

SUMARUL PE LARG AL EVENIMENTELOR

Mii de consumatori din Arges, Dambovita, Prahova si Valcea, fara electricitate din cauza zapezii 

Aproximativ 3.000 de abonati din judetele Prahova, Arges, Dambovita si Valcea nu beneficiaza de curent electric, marti seara, din cauza avariilor produse pe reteaua de alimentare cu electricitate, transmite corespondentul MEDIAFAX. 

Cea mai grava situatie se inregistreaza in judetul Prahova, unde la ora transmiterii acestei stiri un numar de 1.470 de familii nu au curent electric. Purtatorul de cuvant al Electrica Muntenia Nord, Marian Popa, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca in orasul Comarnic - cartierul Ghiosesti si in localitatile sotrile si Valea Doftanei alimentarea cu energie electrica se face doar partial. in unele dintre aceste localitati furnizarea de energie electrica a fost afectata inca de dimineata din cauza copacilor cazuti sau a crengilor rupte sub greutatea zapezii.

Echipele de interventie au remediat pe parcursul zilei defectiunile, insa au fost situatii in care la o ora de la remedierea avariilor s-au produs unele noi pe aceleasi linii de alimentare.

Si in judetul Arges sunt probleme cu alimentarea cu energie electrica, urmare a avariilor provocate pe reteaua de alimentare a companiei CEZ de caderile masive de zapada. Astfel, marti dupa-amiaza aproape 700 de abonati ai CEZ din judetul Arges nu sunt alimentati cu electricitate. Sunt afectate localitatile Cotmeana, Baiculesti-Alunis, Recea, Maracineni si Buzoiesti.

Conform Prefecturii Arges, 20 de echipe de interventie ale furnizorului de electricitate se afla pe teren si lucreaza la remedierea avariilor.

In judetul Dambovita, peste 400 de consumatori nu au alimentare cu electricitate marti seara, conform datelor furnizate de Prefectura Dambovita, afectate sunt localitatile Bezdead (240 consumatori), Barbuletu (80 consunatori), Candesti (54 consumatori) si Malu cu Flori (50 consumatori nealimentati cu energie electrica).

De asemenea, in judetul Valcea chiciura formata de firele de electricitate a provocat avarii pe reteaua CEZ. Marti seara, 120 de consumatori din zona Baile Olanesti - Runcu, alti 120 de abonati din localitatea Berislavesti si 60 de familii din localitatea Vladesti nu au curent electric, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Prefecturii Valcea.

Buzau: Un autobuz, patru autoutilitare si patru autoturisme, blocate in zapada

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, pe DJ 102, din cauza zapezii abundente, pe soseaua impracticabila au ramas blocate initial, in jurul orei 17.00, in zona comunei Glodeanu Sarat spre localitatea Pitulicea, patru autoutilitare si patru autoturisme, dar si un autobuz in care se afla 11 adulti si doi copii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In urma interventiei muncitorilor de la Drumuri Judetene si a autoritatilor locale, cele patru autoutilitare si un autoturism au fost deblocate, insa sunt in continuare inzapezite trei autoturisme si autobuzul.

In zona pentru deblocarea autovehiculelor intervin, la ora transmiterii acestei stiri, un autogreder ce apartine societatii care administreaza drumul judetean si o wola de la o societate comerciala din zona.

Soseaua a fost deszapezita marti, in jurul orei 18.00, iar la ora actuala echipele de interventie imprattie material antiderapant.

La Merei, pe drumurile comunale si satesti, stratul de zapada masoara 15-20 de centimetri, iar traficul se desfasoara extrem de greoi.

In plus, intre localitatile Hales si Valea Caprei, pe DJ 100 H, carosabilul este acoperit cu polei si exista riscul producerii unor accidente.

Situatia este complicata si pe DN 2 E 85 in zona localitatii Crucea Comisoaiei, unde se circula ingreunat din cauza sulurilor de zapada care se formeaza pe sosea.

Circulatia pe drumul national 10 Buzau - Brasov a fost inchisa, marti, incepand cu ora 12.00, pana la ora 15.00, pentru lucrari in zona barajului de la Siriu.

In judetul Buzau, ninge abundent incepand de luni seara, iar pe drumurile nationale si judetene se circula in conditii de iarna.

Vaslui: Copil ranit intr-un accident, dupa ce o masina a derapat din cauza zapezii de pe sosea

Potrivit reprezentantilor Politiei Judetene Vaslui, accidentul a avut loc in apropiere de trecerea la nivel cu calea ferata de la Buhaesti, dupa ce soferul unui autoturism, un tanar de 23 de ani, nu a adaptat viteza la conditiile de drum, respectiv carosabil acoperit cu zapada, si intr-o curba la dreapta a derapat, patrunzand pe contrasens, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ajunsa pe sensul opus de mers, masina s-a ciocnit frontal cu un alt autoturism, care circula regulamentar.

"In urma accidentului, un copil de noua ani, pasager in masina condusa de soferul care a provocat coliziunea, a fost ranit, fiind preluat de o ambulanta si transportat la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui. Medicii l-au diagnosticat pe minor cu politraumatism”, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Vaslui, Mihaela straub.

Politistii vasluieni au intocmit dosar penal pe numele tanarului de 23 de ani pentru vatamare corporala din culpa.

37 de persoane ramase blocate in autovehicule pe drumul judetean din Prahova, salvate de pompieri

Pompierii prahoveni au salvat 37 de persoane care ramasesera blocate in autovehicule pe drumul judetean care face legatura intre orasul Mizil si comuna Fulga, in paralel autoritatile intervenind si reusind sa deblocheze soseaua cu utilaje de deszapezire de mare capacitate.

Echipajele de interventie ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova care au intervenit pe DJ 100C, intre localitatile Mizil si Fulga, au reusit sa salveze 25 de persoane care ramasesera blocate in autovehicule, din cauza zapezii.

Purtatorul de cuvant al ISU Prahova, Raluca Vasiloaie, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca zece copii au fost luati cu autospecialele de interventie si transportati pana in comuna Fulga, in timp ce 15 adulti blocati in microbuze au fost transportati pana in orasul Mizil.

De asemenea, alte 12 persoane ramase blocate in mai multe autoturisme care nu au mai putut inainta din cauza drumului inzapezit au reusit sa-si continue calatoria dupa interventia echipajelor ISU si a drumarilor care actioneaza in zona cu utilaje de deszapezire de mare capacitate.

Conform reprezentantilor Consiliului Judetean Prahova, institutie care are in administrare drumurile judetene si are contracte pentru deszapezirea acestora, in cursul zilei de marti cele mai mari probleme in ceea ce priveste circulatia rutiera au fost pe DJ 100C Fulga – Baba Ana – Mizil si pe DJ 102 D Salciile – Boldesti Gradistea. Pe celelalte drumuri judetene se circula in conditii de iarna.

Autoritatile din judetul Prahova au decis inchiderea completa a doua drumuri judetene din zona de sud-est a judetului, care sunt impracticabile in urma caderilor masive de zapada.

Conform unei informari date publicitatii de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Prahova, incepand de marti seara, de la ora 18.30, sunt inchise traficului rutier DJ 100C intre orasul Mizil si comuna Fulga si DJ 102N intre localitatile Parepa si Colceag.

Conform sursei citate, cele doua drumuri raman inchise pana miercuri dimineata la ora 5.00.

Mai multe persoane au ramas blocate in autovehicule, marti dupa-amiaza, pe un drum judetean, intre localitatile prahovene Fulga si Mizil.

Drumul pe care au ramas blocate autovehiculele se afla intr-o zona de campie, unde vantul viscoleste zapada, in fiecare iarna mai multe tronsoane de drum fiind inchise temporar.

Bucurestiul si judetele Giurgiu, Dambovita, Arges, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Valcea, Mehedinti, Caras-Severin, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Vrancea, Bacau, Neamt, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Sibiu, Alba, Hunedoara si Cluj sunt sub avertizare cod galben de ninsori si vant pana marti, la ora 22.00.

Potrivit avertizarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, in aceste zona se va depune un strat de zapada de 10-15 centimetri, iar vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-60 de kilometri pe ora, iar local si temporar, zapada va fi viscolita. In regiunile sudice si centrale sunt conditii de producere a poleiului.

Aproximativ 800 de persoane dintr-o comuna buzoiana, izolate din cauza ninsorilor abundente

Aproximativ 800 de persoane din comuna buzoiana Margaritesti sunt izolate, de trei zile, din cauza ninsorilor abundente care au blocat drumurile ce fac legatura cu alte localitati.

Potrivit primarului comunei Margaritesti, Fanel Ungureanu, DJ 203 A este impracticabil din cauza ninsorilor abundente si a interventiei deficitare a firmei care se ocupa de deszapezire.

Conform sursei citate, din cauza blocarii acestui drum, aproximativ 800 de localnici sunt izolati, neputandu-se interveni pentru deszapezire nici pe drumurile comunale sau satesti.

Primarul a precizat ca oamenii sunt izolati de sambata seara, insa pana acum nu au fost inregistrate urgente medicale sau de alta natura.

"Suntem izolati, pe nicio ruta nu se poate ajunge in Margaritesti. Am comunicat si ne-au spus ca utilajul este pe drum, dar inteleg ca a derapat si a ajuns intr-un sant. Avem peste 20 de masini care au tras pe dreapta, care aveau nevoie sa plece, iar in comuna sunt cam 800 de persoane. Din fericire, nu avem bolnavi care sa trebuiasca sa ajunga urgent la spital”, a declarat, marti, primarul comunei Margaritesti, Fanel Ungureanu.

Oamenii din Margaritesti pot ajunge in celelalte localitati doar pe jos, cea mai apropiata localitate fiind la patru kilometri distanta.

Aproximativ 60 de persoane, intre care mai multi copii, sunt blocate in patru microbuze si zece autoturisme pe un drum care face legatura intre localitatile prahovene Fulga si Mizil, din cauza zapezii si a viscolului.

Astfel, la jumatatea distantei dintre cele doua localitati au ramas blocate doua microbuze cu pasageri si cinci autoturisme, iar la iesirea de pe drumul care face legatura intre orasul Mizil si localitatea Fulga sunt blocate alte doua microbuze si cinci autoturisme.

Au aparut deja accidente provocate de polei si zapada: in Arges, noua persoane au fost ranite dupa ce microbuzul in care se aflau a derapat si s-a rasturnat la marginea drumului. Iar mai multe sate din Prahova au ramas fara curent electric dupa ce cablurile s-au rupt sub greutatea ghetii.

La intrarea in localitatea Adanca din Dambovita, doua masini s-au tamponat pe soseaua inghetata, au derapat si au ajuns pe camp. Martorii povestesc ca soferul masinii a pus frana la un moment dat. Din cauza ca drumul este acoperit cu polei n-a mai reusit sa controleze volanul, iar cealalta masina l-a lovit in plin. Ambele autoturisme au ajuns, grav avariate, pe camp. Pasagerii isi amintesc infricosati de impactul pe care soferii nu l-au putut evita. In Dambovita a nins fara incetare mai bine de 24 de ore, iar drumurile sunt acoperite cu zapada si gheata. Lucratorii intervin cu material antiderapant, dar in zonele de campie, zapada e mutata de viscol pe sosele.

In Prahova, din cauza viscolului si a ninsorilor, un drum judetan e complet blocat iar pe toate celelalte se circula greu. Cinci mii de familii din noua localitati au ramas fara curent electric. Iar in nordul tarii, in judetul Suceava, ninsoarea pornita in aceasta dimineata le-a creat mari probleme soferilor. S-a circulat greu in oras si s-au creat blocaje pe drumurile nationale din cauza unor tiruri care nu erau echipate de iarna.In aproape intreaga Moldova a nins toata dimineata, si se circula greu pe multe portiuni. Si in capitala, zapada si poleiul le-au dat tuturor batai de cap. Meteorologii spun ca in Bucuresti, este mai frig cu 5 grade decat ar fi normal in aceasta perioada.

Circulatie ingreunata pe drumuri nationale din zece judete, din cauza zapezii

Circulatia este ingreunata pe mai multe drumuri nationale din judetele Valcea, Dolj, Olt, Gorj, Caras-Severin, Harghita, Covasna, Braila, Ialomita si Tulcea, din cauza zapezii, care pe unele portiuni de drum masoara doi-trei centimetri, potrivit Centrului Infotrafic din Politia Romana.

Nu sunt drumuri nationale sau segmente de autostrada cu circulatia intrerupta din cauza zapezii si a poleiului, insa traficul se desfasoara ingreunat in toate zonele din tara, unele drumuri fiind acoperite cu un strat de zapada amestecat cu material antiderapant.

Traficul este ingreunat pe DN7 Milcoiu (judetul Valcea) - limita cu judetul Sibiu, DN65C Ciocaltei - Horezu (Valcea), DN64 Dragasani - Baile Olanesti (Valcea), DN67 Pietrari - Budesti (Valcea), DN56 Craiova - Calafat (Dolj), DN65 Slatina (Olt) - limita cu judetul Arges, DN67C Novaci - Ranca (judetul Gorj), DN66A in zona Valea Cernei (Caras-Severin), DN12C in zona Lacu Rosu (Harghita), DN13B Praid - Joseni (Harghita), DN13E Zagon - Barcani (Covasna), DN15 in zona Toplita (Harghita), DN21 si DN23 (in judetul Braila), DN2A, DN2C, DN21 si DN21A (in judetul Ialomita), DN22A si DN22F (in judetul Tulcea).

PROGNOZA METEO PENTRU URMATOARELE TREI ZILE

Miercuri, va ninge in Moldova, vor fi precipitatii mixte in Oltenia si in Muntenia si va ploua in sudul Banatului si in Dobrogea. Joi, precipitatiile vor fi foarte slabe iar vineri vremea va fi in general frumoasa si mai calda decat ar trebui sa fie in vest, in nord-vest si in centru.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Noua persoane, ranite dupa ce un microbuz cu pasageri a derapat si s-a rasturnat intr-un sant, in Arges
Noua persoane, ranite dupa ce un microbuz cu pasageri a derapat si s-a rasturnat intr-un sant, in Arges

Noua persoane au fost ranite, marti dimineata, in judetul Arges, dupa ce microbuzul in care se aflau a derapat din cauza vitezei si a carosabilului acoperit cu zapada si s-a rasturnat intr-un sant, relateaza Mediafax.

Orasul Constanta, acoperit de stratul de zapada cazut sambata spre duminica. Imaginile surprinse cu o DRONA. VIDEO
Orasul Constanta, acoperit de stratul de zapada cazut sambata spre duminica. Imaginile surprinse cu o DRONA. VIDEO

Zapada s-a asternut si in judetul Constanta, acolo unde in noaptea de sambata spre duminica s-a si format un strat alb care acopera strazile orasului.

Peisaj de iarna autentica, la munte. LISTA partiilor deschise pentru iubitorii sporturilor de iarna si a preturilor de sezon
Peisaj de iarna autentica, la munte. LISTA partiilor deschise pentru iubitorii sporturilor de iarna si a preturilor de sezon

In acest sfarsit de saptamana, la 2.000 de metri altitudine, imaginile sunt de o frumusete ireala. Crestele sunt acoperite cu un strat gros de zapada si pe cateva partii din Poiana Brasov si de pe Valea Prahovei, chiar se va putea schia.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.