Jill Biden, la Muzeul Satului. Fost fotomodel si profesoara de engleza, sotia vicepresedintelui SUA e fascinata de Romania

×
Codul embed a fost copiat

Jill Biden, sotia vicepresedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a calatorit prin tinuturile si traditiile romanesti, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti, alaturi de Maria Basescu, sotia presedintelui Traian Basescu.

Jill Biden a intrat pe poarta Muzeului Satului in jurul orei 11.10 si si-a inceput calatoria prin tinuturile romanesti, poposind pentru cateva minute in satul sant, din Bistrita Nasaud. Aceasta a intrat pentru cateva minute in interiorul unei case din localitatea Sant, fiind insotita in permanenta de o persoana care i-a povestit despre obiceiurile poporului roman.

Apoi, pentru a-i arata traditiile romanesti, Muzeul Satului a organizat un mic recital.

"Foarte frumos. Multumesc foarte mult ca ati cantat pentru noi", le-a spus aceasta membrilor ansamblului, cu un zambet pe buze care arata ca a fost incantata de momentul artistic de la Muzeul Satului.

Vizita acesteia prin tinuturile romanesti a continuat cu satul Ieud din Maramures, unde Jill Biden i-a intalnit pe mesterii Marin Predusel, Rozinca Miclescu si Adela Petre. Gospodaria din Ieud s-a cufundat pentru cateva minute in sunetele fluierului, ale cimpoiului, dar si ale tigvei.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Fiindu-i prezentate mai multe bijuterii traditionale din Maramures, din margele, lucrate manual, Maria Basescu a profitat de moment pentru a-i oferi cadou acesteia o zgardana albastra.

"Imi place enorm", a spus Jill Biden, dupa care Maria Basescu a ajutat-o pe aceasta sa-si prinda bijuteria in jurul gatului.

Calatoria lui Jill Biden prin satele din Romania a continuat tot pe taram maramuresean, acesteia fiindu-i prezentata o gospodarie din Berbesti, dar si biserica din Dragomiresti, Maramures, datand din 1722.

"Este frumos", a spus aceasta. Intrebata daca ar recomanda turistilor americani sa viziteze Romania, aceasta a raspuns: "Desigur".

Si staff-ul lui Jill Biden s-a aratat incantat de Muzeul Satului. Vazand lacul Herastrau, una dintre persoanele din staff a spus, zambind: "Este natural? Noi nu avem asa ceva. Este foarte frumos".


 

Cine este Jill Biden, a doua doamna a Americii

S-a nascut pe 5 iunie 1951 si si-a petrecut copilaria in Willow Grove, Pennsylvania. Pentru ca i-a placut enorm engleza, Jill Biden a urmat studii superioare de profil, obtinand doua masterate si apoi un doctorat in educatie la Universitatea din Delaware. Sotia actualului vicepresedinte al Americii a predat aproape intreaga sa cariera in institutii de invatamant de stat, in colegii tehnice, pe care le-a promovat intens. Ca sotie de vicepresedinte, Biden a atras atentia asupra sustinerii acordate familiilor de militari, asupra educatiei si a problemelor cu care se confrunta femeile in America.

Viata de familie si cariera

In 1977, la doi ani dupa ce s-au cunoscut, Jill si Joe Biden au decis sa-si uneasca destinele. Ea l-a ajutat pe el sa-i creasca pe cei doi fii din prima casnicie, Beau si Hunter, ale caror mama si sora au pierit intr-un accident de masina. Impreuna, Jill si Joe au o fiica, Ashley, nascuta in 1981. Doi ani mai tarziu, cea care avea sa devina a doua doamna a Americii nu-si mai gasea locul, dupa cum ea insasi marturisea pentru revista Vogue, asa ca s-a intors la scoala.

Cand lucra intr-un spital de psihiatrie - unde le-a predat, 5 ani, engleza adolescentilor cu tulburari emotionale - Biden si-a facut timp si pentru propriile studii. Atunci si-a luat cele doua masterate de la Villanova University and West Chester University. Apoi, pentru 3 ani, s-a stabilit la catedra de la Claymont High School, iar ulterior a predat la Delaware Technical and Community College. Doctoratul si l-a luat in 2007, la Universitatea din Delaware.

Din 2009, Jill Biden preda la Northern Virginia Community College, iar in 2010 a gazduit prima sa intrunire la Casa Alba, pe tema colegiilor tehnice, la care a participat si presedintele Barack Obama.



Joseph Biden, adjunctul celui mai puternic om de pe planeta s-a intalnit miercuri cu Traian Basescu si cu Victor Ponta, carora le-a garantat ca tara sa ne va proteja in cazul unei agresiuni externe.

Turul de forta dintre cele doua palate a fost presarat si de episoade care au facut deliciul presei. Jurnalistii romani au descoperit cu amuzament ca Joe Biden citeste de pe prompter, dar si ca in punctul culminat al discursului sau o pala de vant a luat unul dintre steagurile Americii. Incidentul a fost trecut cu vederea de Joseph Biden si Traian Basescu.

"Coruptia este un cancer. Un cancer distruge increderea cetatenilor in democratie. Coruptia este o alta forma de tiranie. Reprezinta un pericol nu doar pentru economia unei tari, ci chiar pentru securitatea ei nationala. Deci sa lupti impotriva coruptiei este mai mult decat sa guvernezi bine reprezinta autoaparare. Cereti ca institutiile justitiei sa ramana independente fata de influentele politice, insistati ca nimeni nu este mai presus de lege", a sustinut Joe Biden in discursul sau.

Pe cat de dur, pe atat de real, mesajul Casei Albe pentru Romania a fost transmis de un prieten al poporului roman, asa cum s-a prezentat vicepresedintele Biden.

Sosit la Bucuresti pentru a intari relatiile romano-americane, dar si pe fondul tensiunilor din zona Marii Negre, "mana dreapta" a lui Barack Obama si-a inceput ziua cu o vizita la Cotroceni. Dincolo de primirea protocolara, intalnirea dintre Biden si Basescu a aratat ca o revedere intre doi vechi amici. Vicepresedintele american a intrat in holul de onoare al palatului cu bratele larg deschise si l-a imbratisat pe seful statului roman.

Relatia excelenta dintre cei doi lideri politici a iesit la iveala si in momentul in care Biden l-a luat pe dupa umar pe presedintele nostru si au mers la discutia privata pe teme arzatoare. Situatia din Ucraina sau functionarea justitiei din Romania au fost doar cateva dintre subiectele abordate in cele peste doua ore de intrevedere. La final, cei doi au facut declaratii de presa. La cererea expresa a delegatiei lui Biden, intalnirea cu jurnalistii a avut loc in gradina.

"De fiecare data cand vin in Romania sunt uimit de progresul pe care l-ati realizat. Intr-o singura generatie, tara s-a ridicat de la tiranie ca sa se alature tarilor libere din UE, NATO", a spus vicepresedintele SUA.

Dincolo de mesajele de forta transmise de la pupitru, Biden si-a presarat discursul cu nuante amicale. "Doamnelor si domnilor, vreau personal sa-i spun presedintelui. Stiu ca mandatul lui expira inaintea mandatului meu. O sa-mi lipseasca. O sa-mi lipseasca", a afirmat el.

Tonul prietenos a fost pastrat si la Palatul Victoria. Victor Ponta i l-a prezentat inaltului oaspete pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti ca fiind consilierul sau pe probleme juridice. Ponta i-a garantat lui Biden ca Romania are usile deschise pentru investitorii americani, mai ales in domeniul energiei.

"Securitatea nationala si cea energetica sunt inseparabile in aceasta parte a lumii. Trebuie sa ne asiguram ca Rusia nu isi mai poate folosi resursele energetice ca o arma. Romania poate si trebuie sa fie o parte importanta a solutiei energetice europene. Marind productia de gaze naturale, Romania poate deveni un furnizor pentru tarile vecine", spune Biden.

In incheiere, reprezentantul administratiei Obama i s-a adresat premierului roman cu apelativul "domnule presedinte": "Viitorul nostru este stralucit. Nu mai vorbim despre ce pot face Statele Unite pentru Romania, ci despre ce putem realiza impreuna. Domnule presedinte, va multumesc!"

Degajat, Biden a parasit sediul Guvernului luandu-l la brat pe Victor Ponta. Inainte de plecarea din Romania, a avut un mesaj si pentru cei care lupta pentru apararea statelor NATO: "Trupele americane sunt onorate sa lupte umar la umar cu luptatorii tricolor ca aliati NATO".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea să mai dureze cinci ani, crede cancelarul german Olaf Scholz.

Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi
Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale.

 

Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”
Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”

Jens Stoltenberg face apel la toate părțile implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere", pentru că „nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.